Αλβανία: Βανδαλίστηκε μνημείο για τις κομμουνιστικές θηριωδίες

Το Μνημείο Postbllok που τιμούσε όσους υπέστησαν τις κομμουνιστικές φρικαλεότητες στην Αλβανία βανδαλίστηκε την Παρασκευή.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση που αποτελείται από τρία μέρη: μια αποθήκη, μια σειρά από δοκούς από σκυρόδεμα που έχουν ληφθεί από την περίφημη φυλακή Spac και ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου.
Το κομμάτι από το Τείχος του Βερολίνου, αρχικά ζωγραφισμένο σε γκράφιτι, βανδαλίστηκε με σπρέι που καλύπτει όλο το έργο τέχνης.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Jonila Godole, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Μέσων Ενημέρωσης και Πολιτισμού να καλέσει τον Δήμο των Τιράνων να προστατεύσει τα αντικομμουνιστικά μνημεία στην πόλη.

«Το Albanian Postbllok είναι σαν το Checkpoint-Charlie στο Βερολίνο, το οποίο κανείς δεν θα τολμούσε να βανδαλισεί. Συμβολίζει τον τρόμο του κομμουνιστικού καθεστώτος και βρίσκεται στον κήπο της βίλας του Μεχμέτ Σέχου. Υπάρχουν πάνω από 700.000 οβελίσκοι στο LANÇ [κομμουνιστική αντίσταση στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο] στην Αλβανία, αλλά μόνο λίγα μνημεία που τιμούν τα θύματα του 45χρονου καθεστώτος. Τα λίγα που έχουν κατασκευαστεί απειλούνται καθημερινά. Η πολιτική της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι επιλεκτική, ανάλογα με τη γραμμή του κόμματος », έγραψε η Godole στο Facebook.

Το μνημείο βρίσκεται στην είσοδο της λεγόμενης περιοχής Μπλόκ στα κεντρικά Τίρανα, όπου οι κομμουνιστές ηγέτες έζησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέχρι την πτώση του καθεστώτος.
Δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Fatos Lubonja και τον καλλιτέχνη Ardian Isufi και εγκαταστάθηκε το 2013.
Οι δοκοί που είναι εγκατεστημένοι στο μνημείο προέρχονται από τη φυλακή Spac, όπου ο Lubonja πέρασε μέρος των 17 ετών του στη φυλακή.

«Αρνούμαι να πιστέψω ότι ο βανδαλισμός του μνημείου θα μπορούσε να έχει πολιτικό υπόβαθρο, δεδομένου ότι συνέβη τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές», σημείωσε η Γκόντολε.

Κάλεσε τον δήμο να παράσχει στα αντικομμουνιστικά μνημεία την ίδια προστασία και φροντίδα για την αποκατάσταση όπως και για άλλα μνημεία.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια