Μπερίσα: Αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά που του αποδίδει η Αμερικανική κυβέρνηση

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς «εμπλοκής σε διαφθορά» που του αποδίδεται στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, με την οποία απαγορεύεται στον ίδιο και την οικογένειά του να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της δήλωσης του Blinken, ο Μπερίσα απάντησε στα κοινωνικά δίκτυα επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξαν κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του κατά την πολιτική του καριέρα.

«Καθ 'όλη τη διάρκεια των 30 χρόνων στην πολιτική μου, δεν υπήρξαν ποτέ κατηγορίες που να μου απευθύνονται, από οποιοδήποτε πρόσωπο ή ίδρυμα, είτε εγχώριο είτε ξένο, για κατάχρηση δημόσιων πόρων ή οποιοδήποτε άλλο είδος διαφθοράς», δήλωσε ο Μπερίσα, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει για την οικογένειά του.

Ο πρώην Πρόεδρος και πρωθυπουργός ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να δημοσιεύσει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμες.

Στη συνέχεια, ο Μπερίσα υπενθύμισε στον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ τα επιτεύγματα και τη συνεργασία της Αλβανίας με τις αμερικανικές διοικήσεις κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ιδίως τη συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ, τη Συμφωνία Σταθεροποίησης-Σύνδεσης με την ΕΕ, την κατάργηση του καθεστώτος βίζα με τις χώρες της περιοχής Σένγκεν, την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος
«Πάντα προσπαθούσα και ποτέ δεν δίσταζα να λάβω αποφάσεις για το κοινό συμφέρον των δύο χωρών», έγραψε.

Ο Μπερίσα επεσήμανε επίσης ότι καταγγέλλει δημόσια τη διαφθορά τα τελευταία 8 χρόνια, παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από την πολιτική ηγεσία.
"Έχω καταγγείλει δημοσίως περισσότερο από οποιονδήποτε στη χώρα και εκτός του αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος και των συμμοριών του, των καρτέλ ναρκωτικών, των δεσμών τους με υψηλούς Αλβανούς αξιωματούχους, αλλά και ξένων, της ανεξέλεγκτης κυβερνητικής διαφθοράς στην Αλβανία", τόνισε.

Για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ο Μπερίσα δήλωσε ότι το υποστηρίζει, ενώ επικρίνει επίσης τις αλλαγές που πραγματοποίησε η κυβερνητική πλειοψηφία με στόχο να τεθεί υπό τον έλεγχο της ο δικαστικός οργανισμός.

Ο Μπερίσα δήλωσε ότι έχει επίσης καταγγείλει τον Τζορτζ Σόρος ως «τον κύριο υποκινητή της διαφθοράς των πολιτικών» και «πραγματικό εχθρό της δημοκρατίας της χώρας μου». Πρόσθεσε ότι έχει αντιταχθεί δημοσίως σε ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από το ίδρυμα Σορος στη Σερβία για την αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου και έχει δεχθεί απειλές ως απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτηρισμός ως persona non grata, για ζητήματα διαφθοράς, ενός πρώην πρωθυπουργού, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σίγουρο πως δημιουργεί σοβαρά πολιτικά ζητήματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μια οι ΗΠΑ είναι ένα ιερό τοτέμ για την Αλβανία -αλλά και για πολλές ακόμη χώρες- με σημαντική διείσδυση στα εσωτερικά της χώρας κι από την άλλη ο Μπερίσα είναι ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος και με ισχυρή ακόμη επιρροή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δύσκολη εξίσωση για τον Μπάσα..

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια