Συνέντευξη του συγγραφέα Τηλεμαχου Κώτσια (βίντεο)

Με τον Δροπολίτη συγγραφέα Τηλέμαχο Κώτσια, συζητά ο Κώστας Μαρδάς στην εκπομπή του "Προσωπικά Δεδομένα", που μεταδίδεται στο BLUE SKY.

Ο κύριος Κώτσιας αφηγείται τα όσα πέρασε ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά και όλη η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Επιβεβαιώνει ότι, συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων, οι Έλληνες συγκεντρώνουν 2.500 χρόνια φυλακή σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, γιατί εκδήλωναν την αντίθεσή τους στη βίαιη κολεκτιβοποίηση της γης, στην έλλειψη ελευθερίας του λόγου, στην απαγόρευση λειτουργίας άλλων κομμάτων, στη λογοκρισία ακόμη και αυτού του κομματικού τύπου και στην κατάργηση κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομία.

Ο Τηλέμαχος Κώτσιας, εξηγεί ότι και ο πατέρας του, που ήταν αντάρτης στα βουνά κατά του φασισμού και κατόπιν ο ίδιος, στα πρώτα χρόνια του σοσιαλισμού, ήταν ένθερμοι αγωνιστές του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας υπό τον Ενβέρ Χότζα..
Αλλά η διαφωνία τους για τους υποχρεωτικούς συνεταιρισμούς στα χωριά, που οδήγησε στο να δικαιούνται...ένα κιλό κρέας το μήνα, τους έκανε πολέμιους.... Με αποτέλεσμα, ο πατέρας του να πάει επτά χρόνια φυλακή ως… "εχθρός του λαού" και ο ίδιος να του απαγορευθεί να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. με την κατηγορία ότι ήταν γιος... "εχθρού του λαού", ενώ υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σε τάγμα... "εχθρών του λαού" δουλεύοντας στα χωράφια αμισθί...

Όταν απολύθηκε συνέχισε αναγκαστικά, σαν αγρότης ..."σκλάβος του κράτους".

Ακόμη και τον γάμο του τον έκανε στο σπίτι του με παρουσία δέκα μόλις στενών συγγενών και φίλων, αφού οι συγχωριανοί του απέφυγαν να παραβρεθούν, φοβούμενοι την Ασφάλεια που τον παρακολουθούσε νυχθημερόν ως επικίνδυνο για το σύστημα... Μέχρις ότου το 1991, που έπεσε το καθεστώς, ήρθε οικογενειακώς στην Αθήνα...
Την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας χαρακτήριζε ..."καπιταλιστική κόλαση"!
Και - όπως λέει - έμεινε άφωνος όταν πρωτομπήκε σε σουπερμάρκετ της υπερβολικής καπιταλιστικής αφθονίας!

Ο Τηλέμαχος Κώτσιας καταλήγει λέγοντας ότι, στο δυτικό σύστημα υπάρχει άκρατος ατομικοκεντρισμός εις βάρος του συλλογικού καλού της Υγείας και της Παιδείας που είχε κατακτήσει ο σοσιαλισμός και ότι, παρά την αποτυχία του Αλβανικου μονοκομματικού καθεστώτος, ο άνθρωπος μπορεί κάποτε να οδηγηθεί στην αταξική κοινωνία μέσω ενός χριστιανικού κομμουνισμού.

Πιστεύει σε ένα μεικτό κοινωνικό σύστημα με κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία τονίζοντας :
"Η Δεξιά της αδικίας γεννά την Αριστερά της καταπίεσης!"...

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια