Αλβανία: Ξεκίνησε η κατεδάφιση κτιρίων κατά μήκος των ακτών

Ξεκίνησε σήμερα η κρατική επιχείρηση, με την ονομασία «Η ακτή μας», για την κατεδάφιση κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί χωρίς νόμιμη άδεια οικοδόμησης και θα ληφθούν επίσης νομικά μέτρα εναντίον ατόμων που εμπλέκονται στην κατασκευή τους.

Ο Ράμα, την προηγούμενη εβδομάδα, έκανε μια ανάρτηση που προειδοποιούσε τους πολίτες, οι οποίοι είχαν χτίσει χωρίς άδεια να την γκρεμίσουν αμέσως για να αποφύγουν τις νομικές συνέπειες.
«Θέλω να μοιραστώ αυτό το μήνυμα με όλους όσους γνωρίζουν ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία, για να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις γιατί τη Δευτέρα, θα είναι πολύ αργά. », δήλωσε ο Ράμα, ο οποίος προειδοποίησε επίσης ότι όλοι όσοι εμπλέκονταν στην αλυσίδα κατασκευής των παράνομων κτιρίων κινδύνευαν να αντιμετωπίσουν το νόμο, όπως αρχιτέκτονες, μηχανικοί, εργάτες κ.λπ.

Αυτή η προειδοποιημένη δράση συνοδεύτηκε από τους επικριτές της καθώς και από τους υποστηρικτές της, πολλοί εκ των οποίων τοπικοί δήμαρχοι.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο της Σκόδρας, Βόλτανα Αντέμι, αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνει προσεκτικά, ώστε να μην προκληθούν ζημιές στην ακτή.
«Τους ζητήσαμε να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην αφήνουν πίσω τους συνέπειες που μπορούν να βλάψουν σημαντικά την ακτή μας», δήλωσε η Αντέμι.

Ο δήμαρχος της Χιμάρας, Γιώργος Γκόρος, θεωρεί την κατεδάφιση παράνομων κτιρίων ως μια σοβαρή πρωτοβουλία που θα προστατεύσει τις ακτές.
«Υπάρχουν επίσης παράνομες κατασκευές στο δήμο Χιμάρας, αλλά τίποτα σημαντικό. Είναι μικρά κτίρια και με την πάροδο του χρόνου θα κατεδαφιστούν και όλη η ακτή μας θα είναι καθαρή», δήλωσε ο Γκόρος.

Από την άλλη πλευρά, για τον ακτιβιστή, Αντριατίκ Λάπαϊ, η κατεδάφιση παράνομων κτιρίων στην αρχή της τουριστικής σεζόν είναι λάθος καθώς καταστρέφει την οικονομία.
«Αυτά τα είδη δράσεων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην αρχή της θερινής περιόδου. Γκρεμίζονται παράνομα κτίρια, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να κατεδαφιστούν με κόστος να καταστρέψουν την οικονομία και σε λάθος στιγμή. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Σε όλο τον κόσμο, η σεζόν ξεκινά με μουσική, ενώ εδώ με εκσκαφείς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην αρχή μιας σεζόν», - υποστηρίζει ο Λάπαϊ.

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τα Εξαμίλια των Αγίων Σαράντα και τη Βελιπόγια στη Σκόδρα. Το Νοτιότερο και το Βορειότερο σημείο των αλβανικών ακτών.
Στη Βελιπόγια εχει προγραμματιστεί να κατεδαφιστούν 15 κτίρια, ενώ στα Εξαμίλια 30. 
Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, τα 30 κτίσματα, στα Εξαμίλια, κατασκευάστηκαν κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, μέρος των οποίων πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Στην Βελιπόγια υπάρχουν δύο νέες κατασκευές που χτίστηκαν δίπλα στην παραλία, ενώ τα άλλα αντικείμενα είναι παράνομες προσθήκες σε υπάρχοντα κτίρια που βρίσκονται μακριά από την ακτογραμμή.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια