Έλληνες και Αλβανοί κατανάλωσαν το λιγότερο αλκοόλ στο lockdown

Η έρευνα έγινε σε 21 χώρες της Ευρώπης και δείχνει την κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο του lockdown.

Τη μεγαλύτερη πτώση στην κατανάλωση αλκοόλ κατέγραψε η Ελλάδα και η Αλβανία, ενώ στον αντίποδα οι πολίτες στην Βρετανία το έριξαν στο ποτό κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η έρευνα που δημοσιεύει η «Daily Mail» δείχνει πως οι Ιρλανδοί και οι Γερμανοί δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους και η κατανάλωση αλκοόλ συνέχισε στα ίδια επίπεδα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 32.000 πολίτες που κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ, όπως κρασί, μπίρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, που κατανάλωσαν τον Απρίλιο του 2020.

Πάντως, δεν υπήρξε σαφής εξήγηση από τους ερευνητές γιατί οι Βρετανοί στράφηκαν στο αλκοόλ, τόνισαν, όμως ότι γενικά οι πολίτες της συγκεκριμένης χώρας είναι περιβόητοι πότες και ίσως το αλκοόλ υπήρξε διέξοδος για την αντιμετώπιση του lockdown. Και πριν την πανδημία, άλλωστε, οι Βρετανοί κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στη Βρετανία ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της πανδημίας ήταν 0,1 ενώ για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ο μέσος όρος ήταν μείον 0,14.

Στην Ιρλανδία ο μέσος όρος ήταν μείον 0,08, με τους ερευνητές να θεωρούν στατιστικά ασήμαντο το αποτέλεσμα σχολιάζοντας ότι οι πολίτες κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Αλλά και οι Γερμανοί παρέμειναν τα ίδια επίπεδα.

Οι Έλληνες σημείωσαν αρνητικό σκορ, μείον 0,2 και οι Αλβανοί μείον 0,37, ενώ οι Φινλανδοί που επίσης μείωσαν την κατανάλωση κατάφεραν σκορ μείον 0,19.

Πάντως, και σύμφωνα με την έρευνα το κόστος του αλκοόλ δεν θεωρείται ότι επηρέασε σημαντικά καθώς οι ενήλικες με τα υψηλότερα εισοδήματα κατανάλωσαν λιγότερο οινόπνευμα από εκείνους που δεν είχαν παχυλό πορτοφόλι.

Η Ευρωπαϊκή Έρευνα για το Αλκοόλ και τη νόσο COVID- 19 διεξήχθη από επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πολίτες πιθανότατα κατανάλωσαν λιγότερο αλκοόλ λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας στη χώρα τους. Εάν, για παράδειγμα, σε μία χώρα τα μπαρ και τα καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο διάστημα και είχαν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ότι αφορά τις συναθροίσεις, οι πολίτες δεν μπορούσαν να προμηθευτούν εύκολα μπίρες και κρασί.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών για την κατανάλωση αλκοόλ τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ένας στους πέντε συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχαν «σημαντικά» ή «υψηλά» επίπεδα άγχους λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι είχαν άγχος για τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με το βρετανικό ίδρυμα «Alcohol Change», που επικαλείται η «Daily Mail», ο μέσος ενήλικας στη Βρετανία καταναλώνει εννέα ποτήρια μπίρας ή έξι ποτήρια κρασιού την εβδομάδα, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν που συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια