Τα άλλα μηνύματα από την επίσκεψη Ράμα στην Τουρκία

Η συνεργασία Ράμα - Ερντογχάν ταυτίζεται πλέον ως εσωτερική υπόθεση κάθε χώρας, κυρίως για τα Τίρανα. Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στις επισκέψεις Ράμα στην Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Τον υποδέχεται με τιμές αρχηγού κράτους συνδυάζοντας στις τελετές υποδοχής στοιχεία από το πρωτόκολλο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Έτσι στην πρόσφατη επίσκεψη η υποδοχή ήταν με ιππικό και υπερσύγχρονη λιμουζίνα και ενδιάμεσα πολεμιστές με στολές και άρματα από την λαμπρή εποχή της αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, ο Ράμα, ο οποίος είχε μαζί του τις υπουργίνες του και κάποιος υπουργούς, ανακοίνωσε με περηφάνια ότι στο εξής τα υπερσύγχρονα ντρον της Τουρκίας θα εποπτεύουν την αλβανική επικράτεια στον τομέα τις οδικής και θαλάσσιας κυκλοφορίας, της ασφάλειας, της χωροταξίας, της….

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα χτίσει εργοστάσιο στην Αλβανία για την παραγωγή των εμβολίων κατά του Κορωνοϊου και την παραγωγή φαρμάκων τουρκικών προδιαγραφών…. Τουρκικών προδιαγραφών θα είναι επίσης το υγειονομικό σύστημα στη χώρα με πρότυπο το τουρκικό περιφερειακό νοσοκομείο στο Φίερι, που άρχισε την λειτουργία αυτή τη βδομάδα.

Ότι η τουρκική γλώσσα θα είναι μια από τις σημαντικές ξένες γλώσσες στα Αλβανικά σχολεία.

Ότι η Τουρκία θα αναλάβει την αποκατάσταση των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών στην Αλβανία. Ότι τουριστικά η Αλβανία θα αναπτυχθεί επίσης με βάση τα τουρκικά πρότυπα.

(Μια μικρή σύγκριση με την Ελλάδα λέει ότι. Η Ελλάδα ξεπουλάει και την τελευταία θυγατρική τράπεζα στην Αλβανία από 4-5 πριν από κάποια χρόνια και ότι το κάποτε στρατιωτικό ελληνικό νοσοκομείο στο Αργυρόκαστρο, το οποίο κόστισε πάνω από130 εκατομμύρια ευρώ από τους φόρους των Ελλήνων, έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο κατασχισμένων αυτοκινήτων).

Εκείνο όμως που επισύρει την προσοχή είναι ότι μόλις ο Ράμα επέστρεψε στα Τίρανα, έλαβε ευχετήριο τηλεγράφημα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, με το οποίο τον συγχαίρει για την νίκη στις εκλογές και ότι η συνεργασία των ΗΠΑ «με την ισχυρή» Αλβανία και από κοινού θα ξεπεραστούν οι ιστορικές παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ!!!! Έτσι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον ιδιαίτερο αυτό συμβολισμό (δλδ ευχετήριο τηλεγράφημα την ημέρα επιστροφής Ράμα από Έρντογκάν) δεν απάλλαξε από τη δύσκολη θέση την Αμερικανίδα πρέσβη στα Τίρανα, η οποία έδειξε απαράμιλλο ζήλο για να μη μπει αγκάθι στο Ράμα για τις αμφισβητούμενες εκλογές στην Αλβανία, αλλά, περισσότερο έδειξε ότι ευλόγησε την αλβανοτουρκική προσέγγιση.

Έτσι αποκτάει νόημα και η προσπάθεια Ερντογκάν να τα βρει με τις ΗΠΑ και γιατί ο Ερντογκάν δείχνει ότι θέλει τώρα και για κάποιους μήνες την κατάσταση μη έντασης με την Ελλάδα.

Στο παζλ αυτό η Ελλάδα επειδή βλέπει ως μεγάλη νίκη την κατάσταση αυτή, της μη έντασης με την Τουρκία, (αποκαλύπτοντας ότι τους όρους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποφασίζει η Τουρκία) παίζει παθητικά στους όρους αυτούς και αποκτάει δευτερεύοντα ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων!!!

Παναγιώτης Μπάρκας
4 Ιουνίου 2021
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια