Lockdown για όλους στη Μύκονο - Οργή για τα νέα μέτρα στο νησί

Lockdown για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, έστω και τοπικά είναι η απόφαση της κυβέρνησης τελικά, όπως αποκαλύφθηκε από τα μέτρα που μπλοκάρουν τη Μύκονο για τις επόμενες 10 μέρες - τουλάχιστον.
Μπορεί υπουργοί σε δημόσιες εμφανίσεις τους, ακόμη και χθες, να έλεγαν ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα που να πλήττουν τους εμβολιασμένους, ωστόσο στην πράξη οι περιορισμοί ισχύουν για όλους, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο... Το Lockdown στη Μύκονο είναι οριζόντιο.

Στη Μύκονο επικρατεί οργή στους επιχειρηματίες, ενοχλημένη είναι η τοπική Αρχή, ενώ ήδη άρχισαν ακυρώσεις στο νησί που πλήττουν την τουριστική βιομηχανία. Μάλιστα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά.
Η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά για σιωπητήριο στη μουσική όλο το 24ωρο και απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη 1 τη νύχτα, αν και την Πέμπτη είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown στις 6 πιο επιβαρυμένες τουριστικές περιοχές, έσκασε σαν «βόμβα» σήμερα στο νησί.

Όπως είναι λογικό ακυρώνονται μουσικές εκδηλώσεις, ενώ το ίδιο πιθανόν να κάνουν και αρκετοί που είχαν κλείσει τις διακοπές τους για το επίμαχο διάστημα μέχρι τις 26 Ιουλίου, οπότε και λήγει η ισχύς των νέων μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή χθες στις 18:00.

Άμεση και ηχηρή ήταν η αντίδραση του δήμαρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κουκά, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του και άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης.
Ο δήμαρχος του νησιού χαρακτήρισε «άδικη» και «άστοχη» την απόφαση και ζήτησε απ' την κυβέρνηση να την ανακαλέσει άμεσα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία» και ότι «εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».
«Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως πχ ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους.
Μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτυ με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαιος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία» αναφέρει σε σχετική δήλωσή του και συμπληρώνει: «Με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά Αστυνομική Υποδιεύθυνση υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου για όσους δεν τα σέβονται».
«Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική. Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας..
Η Δημοτική μας αρχή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια και στους νόμους του κράτους. Εδώ όμως υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα» καταλήγει η δήλωση του κ. Κουκά, στην οποία επισημαίνεται επίσης πως η Μύκονος είναι ανάμεσα στα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό.
Έξαλλοι είναι και οι άνθρωποι της εστίασης από την απόφαση της κυβέρνησης για επαναφορά του lockdown στο Νησί των Ανέμων, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου και το Σωματείο Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών Χώρας Μυκόνου αναφέρουν -μεταξύ άλλων- πως «ακόμη 11 ημέρες χαμένες είναι ένας επαγγελματικός αιώνας για εμάς» και ζητούν να τηρηθεί άμεσα «η πρωθυπουργική δέσμευση και να αναθεωρηθεί η απόφαση του κ. Χαρδαλιά, αλλά να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας που θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και βάση εφαρμογής συνολικότερα».

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η στάση ορισμένων ανεύθυνων/ ανεμβολίαστων δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Είχε πει χαρακτηριστικά 'Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες'». Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως «λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των σωστών μέτρων για την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης- μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις και αφού η σεζόν κυλάει αμείλικτα για εμάς, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζόμενους μας- έρχεται ο κ. Χαρδαλιάς και δυστυχώς διαψεύδει τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

«Και αντ’ αυτού ανακοινώνεται πως επανέρχονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, εν μία νυκτί. Δεν θα σταθούμε στις ανυπολόγιστες ζημιές που μας προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική απόφαση ( προμήθειες, προσωπικό, ακυρώσεις που θα επιφέρει), χτυπώντας την ναυαρχίδα του τουρισμού της χώρας» τονίζουν σε άλλο σημείο.

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
«Το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας. Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.
«Οι σημερινές (σ.σ. χθες) ανακοινώσεις της κυβέρνησης αποτελούν ομολογία αποτυχίας. Πάλι μετά τον εφησυχασμό, τα περιοριστικά μέτρα. Για δεύτερη χρόνια χωρίς σχέδιο για τον Τουρισμό, τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.
«Το COVID free καλοκαίρι που υποσχέθηκε μόλις προχθές ο υπουργός Τουρισμού είναι ήδη εδώ, με τη Μύκονο να μπαίνει σε τοπικό lockdown και την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο τουρισμός δεν επιδρά στην εξέλιξη της πανδημίας και άρα δεν υπάρχει λόγος για μέτρα στις εισόδους της χώρας», τονίζει το ΜέΡΑ25.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απάντησε στον Αλ. Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε «κατά συρροήν ψεύτη» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ είπε: «Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο. Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση».
Εντύπωση προκαλεί πάντως η λήψη ενός οριζόντιου μέτρου όταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, έλεγε μόλις χθες πως τα μέτρα από εδώ και πέρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους...

Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 την Τετάρτη (14/07), ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή την τελευταία εβδομάδα, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9 στις 7 Ιουλίου), έχουν υπερδιπλαστιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24 στις 7 Ιουλίου) και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο (72 από 9 στις 7 Ιουλίου).
/ieidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:


Σχόλια