Η μετάλλαξη Δέλτα κάνει άνω κάτω τις θερινές διακοπές

Άνω κάτω κάνει η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού το φετινό καλοκαίρι για εκατομμύρια Ευρωπαίους, ανατρέποντας τον σχεδιασμό τους για ξέγνοιαστες διακοπές, μετά τον εμβολιασμό τους. Η ταχύτητα εξάπλωσης των μολύνσεων που καταγράφονται καθημερινά στην Ευρώπη οδηγεί τους επιστήμονες και τις κυβερνήσεις να μιλούν για τέταρτο κύμα της πανδημίας, με κύριο χαρακτηριστικό ότι πλήττει κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Πάντως, σύμφωνα με ανάρτηση της αναπληρώτριας επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, το 47,6% έφτασε το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ που είναι πλήρως εμβολιασμένο. Επίσης, πάνω από 64% των ενηλίκων Ευρωπαίων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό. «Σημειώνουμε σταθερή πρόοδο», ανέφερε η Ντάνα Σπινάντ.

Βρετανία
Οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid-19, σύντομα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στη λεγόμενη «πορτοκαλί» λίστα, όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.
Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο άρσης και των τελευταίων περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία. Η κατάργηση των περιορισμών προβλέπεται να γίνει στις 19 Ιουλίου, την «Ημέρα της Ελευθερίας», όπως την αποκαλούν οι Βρετανοί, και ήταν ένα από τα μέτρα που ζητούσαν εδώ και καιρό οι επαγγελματίες του τουρισμού.
Από την ημερομηνία αυτή, οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί, εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν θα μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση όταν επιστρέφουν στην Αγγλία, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στο κοινοβούλιο. Επίσης, η κυβέρνηση δεν θα συμβουλεύει πλέον στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στις «πορτοκαλί» χώρες. Η καραντίνα δεν θα ισχύει ούτε για τα παιδιά, που προς το παρόν δεν εμβολιάζονται.
Ωστόσο, οι ταξιδιώτες θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό το πολύ 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους και δύο ημέρες μετά την επιστροφή τους.
Μέχρι σήμερα, πάνω από το 64% των ενηλίκων έχει κάνει δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 στη Βρετανία και ο στόχος είναι να εμβολιαστούν πλήρως όλα τα άτομα άνω των 18 ετών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες οι οποίες βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα θα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα.
Χαιρετίζοντας τη χαλάρωση, ο διευθυντής του αεροδρομίου του Χίθροου, Τζον Χόλαντ-Κέι, είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν «ένα πιο φυσιολογικό καλοκαίρι και θα ξανασυναντηθούν με συγγενείς και φίλους στο εξωτερικό».
Ωστόσο, ο επικεφαλής της British Airways Σον Ντόιλ επισήμανε ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν ένα ακόμη βήμα και να επιτρέψουν σε όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.

Γαλλία
Επικαλούμενη την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, η κυβέρνηση της Γαλλίας συνέστησε στους πολίτες της να μην επιλέξουν για διακοπές τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Μάλιστα το Παρίσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Ισπανία και την Πορτογαλία αν διατηρηθεί η ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα.

Πορτογαλία
Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στην προσπάθειά της να θέσει υπό έλεγχο την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.
Στο εξής όσοι θέλουν να καταλύσουν σε ξενοδοχεία θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης.
Στα εστιατόρια, στους δήμους όπου είναι υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου, όσοι θέλουν να δειπνήσουν σε κλειστούς χώρους θα πρέπει επίσης να επιδείξουν τα ίδια πιστοποιητικά, αλλά μόνο το βράδυ της Παρασκευής και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανέφερε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει σε 60 δήμους, στους οποίους περιλαμβάνονται η πρωτεύουσα Λισαβόνα και το Πόρτο.
Οι τουρίστες και οι πελάτες των εστιατορίων μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ. Επίσης, θα γίνονται δεκτά τα τεστ αντιγόνου (rapid), τα οποία θα μπορούν να γίνονται ακόμη και στα ξενοδοχεία, κατά το τσεκ-ιν.
Η ένωση εστιατόρων της Πορτογαλίας σχολίασε όμως ότι «υπήρχαν ήδη υπερβολικά πολλοί κανόνες και περιορισμοί» και τα νέα μέτρα μπορεί να αποτρέψουν τους πελάτες.
Με τα νέα μέτρα πάντως τα εστιατόρια θα επαναλειτουργήσουν από αυτό το Σαββατοκύριακο στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου τα δυο προηγούμενα Σαββατοκύριακα αναγκάζονταν να παραμείνουν κλειστά.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, που ίσχυε ήδη σε 45 δήμους, θα επεκταθεί σε άλλους 15, στους οποίους περιλαμβάνεται και το Φάρο, η μεγαλύτερη πόλη στη δημοφιλή, τουριστική περιφέρεια του Αλγκάρβε.
Χθες στην Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, αναφέρθηκαν περισσότερα από 3.000 κρούσματα της Covid-19. Σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων αφορά την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και εντοπίζονται μεταξύ νέων, ανεμβολίαστων ανθρώπων.

Ιταλία
Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας Πατρίτσιο Μπιάνκι, συμμετέχοντας στο «Φεστιβάλ Ιδεών» της εφημερίδας La Repubblica, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δεν προτίθεται να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών της χώρας.
«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Δεν έχουμε την πρόθεση να τον επιβάλουμε, αλλά κάνουμε μια ισχυρότατη έκκληση στην συλλογική ευθύνη. Απευθύνουμε έκκληση να εμβολιαστούν όλοι, ακριβώς στο όνομα της συλλογικής ευθύνης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των τελευταίων υπολογισμών, το 15% των Ιταλών δασκάλων και καθηγητών δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Γερμανία
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 949 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.734.468, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Οι θάνατοι 49 ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 91.190 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βέλγιο
Νέα αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα κορονοϊού στο Βέλγιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (Sciensano).
«Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται γρηγορότερα από τον αριθμό των τεστ», επισημαίνει η γαλλόφωνη εφημερίδα «LeSoir».
Συγκεκριμένα, μεταξύ 28 Ιουνίου και 4 Ιουλίου, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 572 νέες μολύνσεις covid19, ημερησίως (αύξηση κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Στις 5 Ιουλίου καταγράφηκαν 975 κρούσματα και εκτιμάται ότι ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.
Το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού αυξήθηκε σημαντικά στο 1,07. Πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 64.300 τεστ, καθημερινά (+53% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ το ποσοστό θετικότητας παραμένει σχετικά σταθερό στο 1,1%. Ο αριθμός μολύνσεων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους είναι 55,3 (-23%).
Οι νοσηλείες συνεχίζουν να μειώνονται, αλλά με κάποια επιβράδυνση. Καταγράφηκαν 18 νέες εισαγωγές, λόγω covid19 στα νοσοκομεία, κατά μέσο όρο, ημερησίως (-2%). Συνολικά, 256 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό (-15%), εκ των οποίων οι 99 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (-26%).
Στο Βέλγιο, το ποσοστό εμβολιασμού με την πρώτη δόση έφτασε το 79,8% του ενήλικου πληθυσμού (7,45 εκατομμύρια) και με τη δεύτερη δόση το 47,2% (4,352 εκατομμύρια).

Αυστρία
Από χθες, Πέμπτη, η Αυστρία άλλαξε τους κανόνες εισόδου για χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και έτσι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, Cov, ή ανάρρωσης από τη νόσο, ή πρόσφατου αρνητικού τεστ, αρκεί πλέον για είσοδο και από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο.
Οι τρεις χώρες είναι από χθες στην πράσινη λίστα, στην οποία βρίσκονται τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), στην οποία είναι επίσης από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η Σερβία όσο και η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία. Ο κατάλογος των χαρακτηριζόμενων στην Αυστρία "πράσινων χωρών" περιλαμβάνει επίσης την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπρουνέι, την Ιορδανία και το Κατάρ.
Όλες οι χώρες της ΕΕ και της ΕΖΕΣ καθώς και οι μη ευρωπαϊκές χώρες ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, η κινεζική ειδική διοικητική περιοχή Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ περιλαμβάνονται στη λίστα από την προηγούμενη εβδομάδα, και οι εισερχόμενοι από αυτές τις χώρες δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώσουν ένα έντυπο εισόδου ("Pre-Travel-Clearance").
Μία αυστηροποίηση υπάρχει στην περίπτωση της Ρωσίας, η οποία μέχρι τώρα ταξινομούνταν με πορτοκαλί χρώμα, πράγμα που σήμαινε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να εισέλθουν στη χώρα (14 ημέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό ή 14 ημέρες μετά τη μία δόση για όσους έχουν αναρρώσει) .
Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει την 1η Ιουλίου σε άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής προειδοποίησης που είχε το ίδιο εκδώσει πριν από 15 μήνες λόγω του κορονοϊού.
Η πράσινη λίστα περιλαμβάνει από την 1η Ιουλίου επίσης ορισμένες μη ευρωπαϊκές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη.

ΗΠΑ
Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 11% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, με τις νέες λοιμώξεις να αφορούν κυρίως άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Περίπου το 93% των λοιμώξεων καταγράφηκε σε κομητείες με ποσοστά εμβολιασμού κάτω του 40%, δήλωσε η επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι, προσθέτοντας ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο είναι μεταξύ ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί.
Οι αριθμοί κρουσμάτων της Covid-19 αυξάνονται σε κομητείες με συνολικό πληθυσμό 9 εκατομμύριων ανθρώπων, είπε η Ουαλένσκι.
Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να συγκεντρώσει ομοσπονδιακή βοήθεια για εμβολιασμούς και θεραπεία της Covid-19 σε Πολιτείες όπως το Μιζούρι, η Νεβάδα και το Ιλινόις, τόνισε από την πλευρά του ο συντονιστής του Λευκού Οίκου κατά της Covid-19, Τζεφ Ζάιεντς.

Καναδάς
Οι ξένοι τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στον Καναδά για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
«Μπορώ να σας πω από τώρα ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για αρκετό χρονικό διάστημα», απάντησε ο Καναδός πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε ο Καναδάς θα επιτρέψει στους μη εμβολιασμένους τουρίστες να εισέλθουν στη χώρα.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις μέσα στις «επόμενες εβδομάδες» όταν τα σύνορα του Καναδά ενδέχεται να ανοίξουν ξανά για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες.

Τυνησία
Η υγειονομική κατάσταση είναι πλέον «καταστροφική» στην Τυνησία, η οποία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, τόνισε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας «καταρρέει».
«Η τρέχουσα υγειονομική κατάσταση είναι καταστροφική (...) Ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει τεράστια αύξηση. Το σύστημα υγείας δυστυχώς καταρρέει», παραδέχθηκε η Νίσαφ Μπεν Αλάγια στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τυνησιακό ραδιοφωνικό σταθμό.
Σύμφωνα με την κυρία Μπεν Αλάγια, είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι ή η απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στα νοσοκομεία.
«Αν δεν ενώσουμε τις προσπάθειές μας, η καταστροφή θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε.
Τα νοσοκομεία στην Τυνησία έχουν βρεθεί αντιμέτωπα εδώ και δύο εβδομάδες με τρομακτικές ροές ασθενών στο τρέχον κύμα εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο που εικονίζουν ασθενείς αφημένους ακόμα και στα πατώματα σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και σε φτωχές περιοχές όπως η Καϊρουάν (κεντρικά).
Η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζει να κινείται με αργό ρυθμό, κατά ειδικούς. Από τους 2 εκατ. ανθρώπους που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους, μόλις οι 608.332 έχουν λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα.

Κούβα
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 3.819 κρούσματα του SARS-CoV-2, ρεκόρ για 3η συνεχόμενη ημέρα, ενώ υπέκυψαν άλλοι 26 ασθενείς με την COVID-19, επίσης τραγικό ρεκόρ.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.431 νεκρούς επί συνόλου 218.396 μολύνσεων.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, ενημέρωσε πως στα κουβανικά νοσοκομεία έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται 21.091 ασθενείς με την COVID-19, επίσης ρεκόρ στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών καταγράφεται ενώ οι αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία ανοσοποίησης με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala. Έχουν λάβει μια δόση πάνω από 2,96 εκατ. πολίτες. Έχουν χορηγηθεί 6,83 εκατ. δόσεις. Σκοπός είναι να ανοσοποιηθεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός (11,3 εκατ.) μέσα στη χρονιά.

Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ενημέρωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.639 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 53.725 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεπέρασε έτσι άλλο ένα τραγικό ορόσημο, αυτό των 530.000 νεκρών (οι θάνατοι είναι 530.179 επακριβώς), ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού πλησιάζουν το όριο των 19 εκατομμυρίων.
Η Βραζιλία των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Ιράκ
Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 9.189 κρούσματα του SARS-CoV-2 (επί συνόλου 48.604 τεστ), αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ υπέκυψαν άλλοι 31 ασθενείς με την COVID-19.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Μέσης Ανατολής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 17.444 νεκρούς επί συνόλου 1.406.289 μολύνσεων από την εκδήλωσή της στην ιρακινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2020.
Το υπουργείο Υγείας «επιβεβαιώνει ότι η επιδημιολογική κατάσταση έχει γίνει επικίνδυνη (...) οι μολύνσεις αυξάνονται ταχύτατα σε αυτό το κύμα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου του, επιρρίπτοντας ευθύνες στους πολίτες που αψηφούν τα μέτρα και δεν παίρνουν σοβαρά την υγειονομική κρίση, απευθύνοντας έκκληση στον πληθυσμό να εμβολιαστεί.
Στο κράτος των περίπου 38 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν χορηγηθεί μέχρι χθες 1.001.180 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 (σχεδόν 38.000 τις προηγούμενες ώρες).

Νότια Κορέα
Στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων του SARS-CoV-2 από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού την 20ή Ιανουαρίου 2020, ενώ η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να επιβληθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στη Σεούλ και τα περίχωρά της, εστία του ξεσπάσματος, για να τεθεί το λεγόμενο τέταρτο κύμα υπό έλεγχο.
Η χώρα της Ασίας κατέγραψε 1.316 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων 1.236 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, και άλλους δύο θανάτους ασθενών με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.036 νεκρούς επί συνόλου 164.028 μολύνσεων, σύμφωνα με τους αριθμούς της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA).
Είναι η πρώτη φορά που χώρα καταγράφει πάνω από 1.200 κρούσματα για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Ο πρωθυπουργός Κιμ Μπου-κιουμ ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στη Σεούλ και στα περίχωρά της θα ενταθούν. Οι πολίτες καλούνται να μένουν σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, θα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων, δεν θα επιτρέπονται δημόσιες συναθροίσεις άνω των δύο προσώπων μετά τις 18:00, πορείες και άλλες εκδηλώσεις απαγορεύονται, νάιτκλαμπ και μπαρ θα κλείσουν, ενώ εστιατόρια και καφέ θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των καθημένων πελατών και θα μπορούν να προσφέρουν προϊόντα μόνο σε πακέτο μετά τις 22:00. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν στη Σεούλ, στην επαρχία Κιόνγκι, που την περιβάλλει, και στην Ιντσόν από τη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες.
Από το σύνολο των 52 εκατ. κατοίκων της Νότιας Κορέας, 15,47 εκατ. (το 30,2%) έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους για την COVID-19, ωστόσο μόνο 5,57 εκατ. (το 11%) έχουν λάβει και τη δεύτερη· οι περισσότεροι είναι άνω των 60. Η χώρα αξιοποιεί τα σκευάσματα των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna και (το μονοδοσικό) της Janssen (όμιλος Johnson & Johnson).

euronews.com

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια