Του Ορφέα Μπέτση
Οι μέχρι τώρα Αφγανοί αιτούντες άσυλο στη Δύση, που κατά την επίσημη εκδοχή θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Αλβανία, φτάνουν τους 275. Είναι κυρίως μέλη δικτύου οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ενώ τα αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγω για συνεργάτες του Ιδρύματος “Open Society”, του Σόρος. Από την άποψη αυτή η θέρμη της υποδοχής έχει μία επιπλέον ερμηνεία, δεδομένου ότι η σημερινή σύνθεση της ηγεσίας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ουσιαστικά ανδρωμένη από στελέχη που άγουν την ιδεολογική τους ρίζα και την ανάδειξή τους στο ίδιο Ίδρυμα.
Πρώτοι Αφγανοί πρόσφυγες στα Τίρανα#Αλβανία #Αφγανισταν #Albania pic.twitter.com/7MKaQHak8C
— Αγναντεύοντας (@ApenadiBlogspot) August 27, 2021
Οι πρόσφυγες εγκαθίστανται σε πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην παραλιακή ζώνη του Δυρραχίου, ενώ έχουν επίσης εκκενωθεί μέρος των οικοτροφείων της φοιτητικής εστίας στα Τίρανα. Εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κατάστασης, που εν τούτοις δεν φωτίζουν πολύ τα πράγματα σε ό,τι αφορά στο συνολικό αριθμό, τη χρηματοδότηση του κόστους φιλοξενίας και τον χρόνο διαμονής τους στην Αλβανία.
Ο Ράμα έκανε λόγο αρχικά για 1000, στη συνέχεια για 3000 και σε πρόσφατη συνέντευξη του στο CNN μίλησε για 4000 Αφγανούς πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Αλβανία. Ωστόσο, σε ΜΜΕ του Κοσσόβου κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι στις τρεις χώρες της περιοχής, (Αλβανία, Κόσσοβο και Βόρεια Μακεδονία) θα φιλοξενηθούν περίπου 50.000 Αφγανοί αιτούντες άσυλο στη Δύση. Πρόκειται βέβαια για ουσιαστική δημογραφική αλλοίωση, με συνέπειες στην σφαίρα της εύθραυστης, έτσι κι αλλιώς πολυθρησκευτικής κοινωνίας και στην ασφάλεια των αδύναμων αυτών χωρών.
Κίνδυνος για τα Βαλκάνια
Από τη μια τονώνεται το Ισλάμ, το οποίο στη βαλκανική εκδοχή του είναι κατά κανόνα μετριοπαθές, έχοντας συσσωρεύσει την ιστορική εμπειρία συμβίωσης με Χριστιανούς. Απ’ την άλλη (κι αυτό είναι το πιο σημαντικό) συγκεντρώνοντας στην Αλβανία όλους αυτούς τους μουσουλμάνους, που θεωρούνται αιρετικοί για τους ζηλωτές ομοθρήσκους τους λόγω της συνεργασίας τους με την Δύση, οι χώρες αυτές γίνονται στόχος.
Είναι πολύ ριψοκίνδυνο για μια χώρα, όπως η Αλβανία, να έχει εγκολπωθεί ήδη πλέον των 6.000 Μουτζαχεντίν του Λαού (Ιρανοί αντικαθεστωτικοί), ανοίγοντας μέτωπο με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες. Και να προστίθεται σ’ αυτό και η νέα πρόκληση που αφορά στους Αφγανούς Ταλιμπάν, οι οποίοι ενδεχομένως να επιχειρήσουν να πάρουν εκδίκηση έναντι των συμπατριωτών τους που ζουν πλέον στην Αλβανία. Αυτά προς το παρόν περνούν απαρατήρητα στην πολιτική τάξη και στα ΜΜΕ της Αλβανίας, που επίσης ενδιαφέρονται μόνο για την αμερικανική εύνοια.
Όμως, η επικίνδυνη αυτή κατάσταση, ενδεχομένως να προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα. Εάν η Αλβανία ανταποκριθεί στην πρόσκληση Ερντογάν για κοινή ανάληψη δράσης στην Καμπούλ, δεν θα επιβεβαιώσει μόνο ότι είναι ουσιαστικά δορυφόρος της Άγκυρας. Θα συνεισφέρει και στο σενάριο που θέλει αστάθεια στα Βαλκάνια και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης και του ρόλου του Ισλάμ σ’ αυτή την περιοχή.
Τουρκικό αίτημα στην Αλβανία
Ο συνήθως καλά ενημερωμένος και υπεύθυνος ιστότοπος για πολιτικά θέματα “dosja.al” ανάρτησε τις προηγούμενες ημέρες σχετικό δημοσίευμα που αφορούσε σε αίτημα που έχει ήδη διατυπωθεί από την τουρκική προεδρία στην αλβανική κυβέρνηση για τη διάθεση σωμάτων από τη Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων και την ΡΕΝΕΑ (ανάλογη των ελληνικών ΕΚΑΜ), στην περίπτωση που οι Τούρκοι αναλάβουν τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Δεν είναι λεπτομέρεια ότι αμφότερες οι μονάδες αυτές ασφαλείας του Στρατού και της Αστυνομίας, εκπαιδεύονται διαχρονικά στην Τουρκία, ενώ υπό τουρκική διοίκηση εντάσσονταν στο παρελθόν και οι αλβανικές μονάδες που μετείχαν στην δύναμη της διεθνούς συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, φεύγοντας για Σαράγεβο και Ποντγκόριτσα, επιβεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν υπέβαλαν αίτημα στην Τουρκία για την διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Σε ό,τι αφορά στο τουρκικό αίτημα προς τα Τίρανα για αλβανική συμμετοχή, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και τη στάση της πολιτειακής ηγεσίας. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι ότι ενώ στην ουσία η Άγκυρα δεν έχει αντικειμενική ανάγκη τη συνδρομή της Αλβανίας στην προκειμένη επιχείρηση (το ανθρώπινο δυναμικό των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων είναι αμελητέο), ωστόσο για λόγους πολιτικής εντύπωσης και όχι μόνο την επιζητά, ώστε να την παρασύρει στο Αφγανιστάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αίτημα συνδρομής με 100 άντρες και τον οπλισμό τους.
Περισσότερα στο /slpress.gr
Διαβάστε ακόμη:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών