«Η Αλβανία δεν θα είναι καταυλισμός προσφύγων», δηλώνει ο Ράμα, αλλά η συμφωνία με την Βρετανία προβλέπει την είσοδο τους

Εδώ και μέρες, μέρος της δημόσιας συζήτησης στην Αλβανία είναι η κατασκευή στρατοπέδων για πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που διασχίζουν παράνομα τη Μάγχη.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι παράνομοι μετανάστες που στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστραφούν στην Αλβανία, οποία θα πληρωθεί για τον καθένα.

Η αλβανική κυβέρνηση διέψευσε την είδηση, χαρακτηρίζοντάς την αναληθή, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια συμφωνία.
«Η Αλβανία δεν θα είναι ποτέ μια χώρα που θα μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων. Υπάρχουν πλουσιότερα μέρη που μπορούν να χτίσουν στρατόπεδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Την προηγούμενη μέρα, η Επιτροπή Ασφαλείας συζήτησε «Σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, σχετικά με την επανεισδοχή προσώπων και το πρωτόκολλο εφαρμογής της συμφωνίας».
Καλεσμένος να εξηγήσει τις λεπτομέρειες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Άντι Μαχίλα, ο οποίος διέψευσε εκ νέου ότι η Αλβανία θα δεχθεί τους μετανάστες που επιστρέφει η Βρετανία. Αν όμως δούμε τη συμφωνία, που αναμένεται να εγκριθεί από τη Συνέλευση, αναφέρει ότι η Αλβανία θα δεχθεί μετανάστες.

Το άρθρο 7 της συμφωνίας ορίζει ότι τα μέρη που θα την υπογράψουν θα αποδέχονται χωρίς διατυπώσεις οποιονδήποτε πολίτη από τρίτους, ο οποίος δεν πληροί τους κανόνες εισόδου ή διαμονής στο κράτος του συμβαλλόμενου μέρους, εν προκειμένω της Αλβανίας και της Βρετανίας.



Αυτό προβλέπεται στη συνοδευτική έκθεση, η οποία τονίζει την υποχρέωση επανεισδοχής προσώπων από τρίτες χώρες και εκείνων χωρίς υπηκοότητα.



Το ενδεχόμενο δεν απέκλεισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο βρετανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dominic Raab, ο οποίος δήλωσε πριν από λίγες ημέρες: «Εξετάζουμε διεθνείς συνεργασίες που μπορούν να επεκτείνουν τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο εκτός Βρετανίας προκειμένου να αποτρέψουμε τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις οδούς. Με συγχωρείτε που δεν σχολιάζω μεμονωμένους ιστότοπους, πολλές από αυτές τις συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο».

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια