Η σημασία της συμφωνίας με την Μεγάλη Βρετανία

Για μία ακόμη φορά ο κος Δένδιας αναλαμβάνει εξαιρετικές πρωτοβουλίες που ανοίγουν τον δρόμο στην χώρα μας, όχι μόνο για την διεθνή παρουσία της αλλά και για να ενισχύσει το έξυπνο πλέγμα ασφαλείας της χώρας μας, με συνεργασίες/συμμαχίες και ενίσχυση των διεθνών ερεισμάτων μας (smart grid το έχω ονομάσει), και επίσης για να δημιουργήσει προοπτικές για οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη με μία χώρα εκτός της ΕΕ στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Από το 2016 ακόμη παρακινούσα την τότε κυβέρνηση να ενισχύσει τις σχέσεις μας με την Μ. Βρετανία, με μία στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, αμοιβαία επωφελή, από την στιγμή που προχωρούσε το Brexit.
Όμως παραδοσιακές ιδεοληπτικές αντιπαλότητες δημιουργούσαν αγκυλώσεις και στην εξωτερική μας πολιτική.

Για να αποδειχθεί όμως αποτελεσματικό το πλέγμα σχέσεων (ασφάλειας αλλά και ανάπτυξης - smart grid) , αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο με την διεύρυνση των συνεργασιών / συμμαχιών, αλλά και με την εμβάθυνση και αξιοποίηση τους σε όλα τα επίπεδα.
Γιατί οι συμμαχίες από μόνες τους, στα χαρτιά, δεν διασφαλίζουν οπωσδήποτε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Εκατοντάδες διακρατικές συμφωνίες κάθε μορφής έχουν συναφθεί από την χώρα μας, (αλλά και από άλλες χώρες), οι οποίες αποδυναμώθηκαν στο βάθος του χρόνου, γιατί δεν είχαν προοπτική, ήταν επιφανειακές, άλλες γιατί δεν υπήρξε συνέχεια, με παρακολούθηση, εμμονή και αξιολόγηση στην υλοποίηση και τελικά εκμετάλλευση προς όφελος της χώρας μας.
Οι συγκεκριμένες συμφωνίες που έχει επιτύχει ο κος Δένδιας περιέχουν ένα μεγάλο εύρος συνεργατικών δράσεων σε όλα τα επίπεδα: Πολιτικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό, οικονομικό, αμυντικό, τεχνολογίας κλπ.

Είναι αναγκαία συνεπώς η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, καλής υλοποίησης, αξιολόγησης και επί των αποτελεσμάτων και πλήρους αξιοποίησης των προβλέψεων των συμφωνιών και ακόμη καλύτερα μεγέθυνσης των ωφελημάτων, σε διακυβερνητικό επίπεδο και όχι μόνο του ΥΠΕΞ, αφού οι συμφωνίες αφορούν τις δραστηριότητες πολλών Υπουργείων και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και καλό είναι να προβάλλουμε διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό τον εξωστρεφή αναπτυξιακό/οικονομικό/διπλωματικό/πολιτισμικό ήπιο χαρακτήρα των συμφωνιών αυτών, και όχι μόνο τον σκληρό αμυντικό και εσωστρεφή χαρακτήρα.

Γιατί δεν είμαστε ΣΚΑΤΖΟΧΟΙΡΟΙ ούτε πρέπει να μοιάζουμε τέτοιοι!

ΣΗΜ: Δεν θα απέκλεια μάλιστα την περίπτωση να δούμε σύντομα μία ανάλογη συμφωνία και μεταξύ Μ. Βρετανίας και Τουρκίας ως αντίδραση στις δικές μας πρωτοβουλίες.

Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια