Αλβανία: 621 χιλιάδες πολίτες ζουν με 5 ευρώ την ημέρα

Το 2020, 621.000 ήταν στα πρόθυρα να πάνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Ποσοστιαίως αυτά τα άτομα αποτελούν το 21,4% του εθνικού πληθυσμού.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 37 χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν από το όριο της φτώχειας. Ο λόγος για αυτό ήταν οι μισθοί που αυξήθηκαν κατά 8% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2019.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε το INSTAT ήταν να υπολογίσει ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο, τη σχετική φτώχεια και τις υλικές στερήσεις των αλβανικών οικογενειών.
Για να ξεφύγει από την ακραία φτώχεια, ένα άτομο χρειάζεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον 5 ευρώ την ημέρα. Κάτω από αυτό το όριο, θα θεωρούνταν φτωχός.

Όσον αφορά την ηλικία, οι ανήλικοι κάτω των 17 ετών αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα εκείνων που κινδυνεύουν να υποφέρουν από φτώχεια και έλλειψη υλικών αγαθών, ενώ οι άνω των 65 ετών διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο λόγω των μηνιαίων συνταξιοδοτικών τους επιδομάτων.
Σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, η Αλβανία έχει τον υψηλότερο δείκτη όσον αφορά τον κίνδυνο να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ, σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, βρίσκεται στην τρίτη, από το τέλος, θέση, αφήνοντας πίσω την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. 

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια