Αλβανία: Ακόμη ένας υπουργός του Ράμα στη φυλακή

Ο Σαϊμίρ Ταχίρι είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα που καταλήγει στη φυλακή, μαζί με τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Λευτέρ Κόκα.
Νωρίτερα σήμερα, το Ειδικό Εφετείο καταδίκασε τον Ταχίρι σε κάθειρξη 3,4 ετών, με άμεση ισχύ.

Ο Ταχίρι εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2009, μετά από εκλογές που κέρδισε το Δημοκρατικό Κόμμα. Μετά την άνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην εξουσία το 2013, ο Ταχίρι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στη συγκυβέρνηση υπό την ηγεσία του συνασπισμού ΣΚ - ΣΚΕ.
Μέχρι σήμερα, είναι ο μακροβιότερος υπουργός σε ένα μόνο υπουργείο, κατά τη διάρκεια όλης της 30ετούς αλβανικής μεταπολίτευσης.

Ο Ταχίρι βρέθηκε στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου όταν ο πρωθυπουργός Ράμα συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Σε ανησυχητικό επίπεδο βρισκόταν το 2016 η εκτεταμένη παράνομη καλλιέργεια κάνναβης στην Αλβανία, μειώνοντας το ποσοστό αποδοχής των πολιτών για την κυβέρνηση Ράμα και προκαλώντας ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα, η οποία άρχισε να ζητά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.
Η κριτική κατά του Ταχίρι κορυφώθηκε όταν πούλησε το αυτοκίνητό του σε αρκετούς συγγενείς του – που ήταν καταδικασμένοι για διακίνηση ναρκωτικών – και δεν το δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2017, ο Ταχίρι ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας στα Τίρανα, ως πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Περιφέρεια Τιράνων.
Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2017, μια υποκλαπείσα συνομιλία δόθηκε στη δημοσιότητα, όπου οι ίδιοι συγγενείς διακίνησης ναρκωτικών που είχαν αγοράσει το αυτοκίνητο του Ταχίρι, ακούστηκαν να παραδέχονται κάποιες ανησυχητικές αλήθειες σχετικά με τον υπουργό που κινούσε τα απαραίτητα νήματα που τους είχαν βοηθήσει να προωθήσουν την παράνομη κάνναβη τους.

Μετά από αυτή τη δημοσίευση, η αλβανική δικαιοσύνη ζήτησε την άμεση άρση ασυλίας του Ταχίρι, αλλά το κοινοβούλιο υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών εκείνη την εποχή έκανε τα πάντα για να εμποδίσει τη διαδικασία, σώζοντας για άλλη μια φορά τον Ταχίρι από τη φυλακή.
Στις 3 Μαΐου 2018, καθώς η δίκη του συνεχιζόταν, ο Ταχίρι αποφάσισε να παραιτηθεί από βουλευτής και να βρεθεί αντιμέτωπος με το δικαστικό σύστημα, χωρίς την ασυλία του να λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 – δύο χρόνια από την έναρξη των μαχών του στα δικαστήρια – ο πρώην υπουργός κλήθηκε από τη Δίωξη Σοβαρών Εγκλημάτων.
Στο τέλος της έρευνας, η Εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 12 ετών στον Ταχίρι, για διάφορες κατηγορίες για διαφθορά, διακίνηση ναρκωτικών και συνεργασία με δομημένη εγκληματική ομάδα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, το Δικαστήριο Σοβαρών Εγκλημάτων ανέτρεψε αυτές τις κατηγορίες, μετατρέποντας την ποινή του Ταχίρι σε 5ετή αναστολή μόνο για μία κατηγορία κατάχρησης εξουσίας, αθωώνοντάς τον έτσι για όλες τις άλλες κατηγορίες.
Η Εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου και στις 26 Ιουνίου 2020 το Ειδικό Εφετείο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος αποφάσισε να επιστρέψει την υπόθεση Ταχίρι για εκ νέου εκδίκαση σε κατώτερο δικαστήριο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, ο πρώην υπουργός προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, κατά της απόφασης του Ειδικού Εφετείου.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα του Ταχίρι να επιστρέψει την υπόθεσή του για εκ νέου εκδίκαση στο Ειδικό Εφετείο, όπου επρόκειτο να κριθεί από νέο δικαστικό συμβούλιο.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2022, το Ειδικό Εφετείο επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου το 2019, καταδικάζοντας τον Ταχίρι σε φυλάκιση 5 ετών.
Τελικά, η πενταετής ποινή του Ταχίρι μειώθηκε σε 3,4 χρόνια.
Ο Ταχίρι θα πρέπει τώρα να αρχίσει να εκτίει την ποινή του αμέσως, αλλά έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση εντός προθεσμίας 45 ημερών.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια