Αλβανία: Συνελήφθη δήμαρχος για διαφθορά

Ο δήμαρχος της Λούσνιας, Fatos Tushe συνελήφθη μετά από κατηγορίες για διαφθορά και «κατάχρηση εξουσίας».
Ο Tushe συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε μετά από εντολές του SPAK (Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς), όπου και 10 άλλοι αξιωματούχοι και πρώην αξιωματούχοι τέθηκαν επίσης υπό κράτηση, συγκεκριμένα: Flamur Peqini, Xhemal Hasko, Blerta Turuku, Ani Simoni, Andri Mushaj, Margarita Gjermeni, Bujar Murati, Ibrahim Lami, Xhemal Hasko και Gazment Çela.
Αυτά τα άτομα κατηγορούνται για τις ακόλουθα κακουργήματα: «Παθητική διαφθορά ατόμων σε δημόσιες λειτουργίες», «Παραβίαση της ισότητας μεταξύ εκπροσώπων δημοπρασιών δημοσίων δημοπρασιών», «Κατάχρηση εξουσίας» και «Παραποίηση εγγράφων».

Οι έρευνες που διενήργησε το SPAK ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις κατοικίες όλων αυτών που συνελήφθησαν, καθώς και στα γραφεία του Δημαρχείου της Λούσνιας.
Το SPAK διέταξε να διερευνηθεί μια προσφορά καναλιών που ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ΛΕΚ (περίπου 200.000 ευρώ), όπου οι αρχές υποπτεύονται κατάχρηση δημόσιων πόρων.

Ποιος είναι ο Fatos Tushe;
Πριν από την υποψηφιότητά του για δήμαρχο της Λούσνιας το 2019, ο Tushe διετέλεσε βουλευτής στην Περιφέρεια Φίερι και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Επιπλέον, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Παραγωγής, Εμπορίου και Περιβάλλοντος.

Ο Tushe αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, παίρνοντας πτυχίο το 1994 και αφού συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων (2009).
Διετέλεσε δήμαρχος της Λούσνιας από το 2007-2009 και ανέκτησε την εντολή του ως μέλος του κοινοβουλίου μέχρι το 2011, μετά παραιτήθηκε και έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Λόύσνιας κατά τις τοπικές εκλογές του 2011.

Στις 31 Δεκέμβρίου 2019, ο Tushe και τη γραμματέας του τραυματίστηκαν όταν ο πρώην οδηγός τους εισέβαλε στο γραφείο και έριξε χειροβομβίδα.

Ράμα: «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν καλύπτει κανέναν»
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξυπηρετεί τους ψηφοφόρους του, όχι εκείνους που ψηφίστηκαν». Αυτή ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μετά τα νέα για τη σύλληψη του δημάρχου της Λούσνιας, για διαφθορά.
Μέσω μιας ανάρτησης που μοιράστηκε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αρχηγός του κράτους, ταυτόχρονα πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος, δήλωσε τα εξής: δεν θα έχει καμία προστασία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και θα πρέπει να απαντήσει ενώπιον του νόμου μόνος του, με τους δικηγόρους και τη δική του φωνή ».
«Κάθε ψηφοφόρος πρέπει να καταλάβει ότι η πίστη μας είναι μόνο σε αυτούς, και δεν εξαρτάται από κανένα άτομο, αλλά είναι μια σημαία μάχης του ΣΚ να κάνει την Αλβανία ένα καλύτερο μέρος στο μέλλον και κάθε υποψήφιος που ψηφίζεται, πρέπει να καταλάβει ότι η σημαία του ΣΚ δεν μπορεί ποτέ να είναι κάλυψη κανενός και να προστατεύει τα λάθη ή το συμφέρον κανενός », κατέληξε ο Ράμα στη δήλωσή του, η οποία έγινε αμέσως μετά την είδηση ​​της σύλληψης του δημάρχου της Λούσνιας.

Πρέσβης των ΗΠΑ: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Γιούρι Κιμ, αντέδρασε αμέσως μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Λούσνιας, Fatos Tushe.
Μέσω μιας ανάρτησης στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ανώτατη Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να καταδικαστούν για τα εγκλήματά τους όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυροί είναι.
«Εάν ασχολείστε με τη διαφθορά - ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρό νομίζετε ότι είστε - τώρα είναι η ώρα να αντικρύσετε τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ενέργειές σας στην οικογένεια και τη χώρα σας.
Τώρα είναι η ώρα να σκεφτείτε αν αξίζει να πάτε στη φυλακή. Τώρα είναι η ώρα να σταματήσετε. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου », έγραψε η πρεσβευτής Κιμ στην ανάρτησή της σχετικά με τον δήμαρχο που τέθηκε υπό κράτηση.

Μπάσα: Η σύλληψη Tushe ήρθε μετά από πολλές καταγγελίες του ΔΚ
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, αντέδρασε επίσης μετά τη σημερινή σύλληψη του δημάρχου της Λούσνιας για υποψίες κατάχρησης εξουσίας και διαφθοράς.
Ο ηγέτης των δημοκρατών μοιράστηκε τις σκέψεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι η σύλληψη του Tushe πραγματοποιήθηκε μετά από πολλές καταθέσεις και καταγγελίες του Δημοκρατικού Κόμματος, γι 'αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για μια καλή αρχή.
«Η σύλληψη του Fatos Tushe, μετά από πολλά χρόνια αμέτρητων καταγγελιών από το ΔΚ, κατά της διεφθαρμένης συνεργασίας του με το οργανωμένο έγκλημα, θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή. Όμως, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα, το θάρρος και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος να καταρρίψει τους δεσμούς εκείνων που έχουν την εξουσία με το έγκλημα, τους δεσμούς της «Εκδίκησης για τη Δικαιοσύνη» [εγκληματικής οργάνωσης] με τον ίδιο τον Tushe, τον Brace και τον Rama και τους αμοιβαία ωφελημένους καθ 'όλη τη μακρά συνεργασία τους », έγραψε ο Μπάσα.

Διαβάστε ακόμη:



Σχόλια