Αλβανία: 15 επιχειρήσεις την ημέρα κλείνουν λόγω ανόδου των τιμών

Κατά μέσο όρο 15 αλβανικές επιχειρήσεις την ημέρα έχουν κλείσει από τον Ιούνιο του 2021, λόγω της αύξησης των τιμών και των οικονομικών δυσκολιών.
Στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ανέφεραν ότι μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2021 έκλεισαν περίπου 3.228 επιχειρήσεις. Άλλα 924 έκλεισαν από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαρτίου, που μεταφράζεται σε 15 κατά μέσο όρο την ημέρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ένωσης μικρών επιχειρήσεων, η κατάσταση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η βοήθεια που προσέφερε η κυβέρνηση δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις στη ζωή.
«Χώρες όπως το Κοσσυφοπέδιο έδωσαν 1,9% του ΑΕΠ σε βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις, ενώ η Σερβία έδωσε 4,6%, εκτός από τη μείωση των τοπικών δασμών», δήλωσε ο Άλμπερτ Νάστο.

Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού και των καυσίμων που με τη σειρά του, προκαλεί το τελευταίο πλήγμα σε πολλές επιχειρήσεις που αγωνίζονται.
Ο Νάστο είπε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη μείωση των τοπικών φόρων. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν σταθεροί φορολογικοί νόμοι καθώς το φορολογικό σύστημα έχει αλλάξει περίπου 80 φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια