Αλβανία: 20 % αύξηση στα βασικά τρόφιμα

Οι τιμές περίπου 30 βασικών ειδών διατροφής έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με ορισμένα να αυξάνονται έως και 50%, σύμφωνα με την INSTAT, την αλβανική στατιστική υπηρεσία.
Με βάση την ανάλυση που διεξήγαγε ο οργανισμός, στις 15 Μαρτίου τα είδη πωλούνταν σε τιμή 20% μεγαλύτερη από ό,τι μόλις δύο μήνες πριν. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα λάδια, το αλεύρι και τους υδρογονάνθρακες.

Ειδικότερα, το μαγειρικό λάδι και το βούτυρο παρουσίασαν τις πιο σημαντικές αυξήσεις. Το βούτυρο πωλείται στα 1000 λεκ (8,12 ευρώ) από 682 λεκ (5,54 ευρώ) τον Ιανουάριο. Ένα λίτρο μαγειρικό λάδι αυξήθηκε κατά 40% από 228 λεκ (1,85 ευρώ) σε 330 λεκ (2,68 ευρώ).
Το αυξημένο κόστος των ελαίων οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι παραγωγοί και εξαγωγείς. Οι κυρώσεις και ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχουν σταματήσει την παραγωγή, καθώς και οι εξαγωγές και άλλες επιλογές δεν έχουν ακόμη βρεθεί σε συγκρίσιμη τιμή.

Επιπλέον, το κόστος των ζωοτροφών έχει εκτοξευθεί καθώς οι εμπόλεμες χώρες εξήγαγαν σημαντικές ποσότητες του προϊόντος πριν από την εισβολή της Ρωσίας.
Όσον αφορά το βούτυρο, η αύξηση αυτή έχει αποδοθεί στις αυξημένες τιμές ενέργειας στις μονάδες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων. Ένα κιλοβάτ ενέργειας αγοράζεται επί του παρόντος σε περίπου πενταπλάσια τιμή από πέρυσι.

Άλλα προϊόντα που έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις τιμών περιλαμβάνουν το αλεύρι (36%), τα ζυμαρικά (20%), το γάλα (20%), τα αυγά (16%) και το γιαούρτι (16%).
Από τα 30 είδη που αναλύθηκαν, μόνο τα κρεμμύδια και το αγγούρι ήταν φθηνότερα από πριν.

Ενώ οι αυξήσεις είναι κακά νέα για τους πολίτες μιας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, είναι καλά νέα για την κυβέρνηση.
Η ανάλυση δείχνει ότι το κράτος θα είναι 147 εκατ. ευρώ σε καλύτερη κατάσταση λόγω των αυξήσεων των τιμών μόνο τους τελευταίους δύο μήνες.
Στο διάστημα αυτό, τα τελωνειακά έσοδα αυξήθηκαν κατά 24,2% και οι φόροι κατά 19,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα έσοδα από τον ΦΠΑ, με αύξηση 56%, ενώ ο ΦΠΑ στις εισαγωγές ήταν 30% περισσότερος.

Εν τω μεταξύ, πολίτες σε όλη τη χώρα διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις και ζητούν προσωρινές αναστολές ορισμένων φόρων, ώστε να μπορούν να θρέψουν τις οικογένειές τους και να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί και τους έχει κατηγορήσει ότι «υπηρετούν τη Ρωσία» διαμαρτυρόμενοι.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια