Διχασμένο το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία απέναντι στην ουκρανική κρίση

Διχασμένο το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία απέναντι στην ουκρανική κρίση, κινούμενο περισσότερο με κομματικά κριτήρια και διάθεση μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, παρά με ορθολογισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την αποστολή του πολεμικού υλικού διέρρηξε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, αλλά ξέχασε την επί των ημερών της κυβέρνησης Τσίπρα απέλαση Ρώσων διπλωματών με την κατηγορία διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η ΝΔ ευρισκόμενη τότε στην αντιπολίτευση σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει για την απέλαση είχε αναφέρει : «Είναι τουλάχιστον κωμικό να επιχειρείται από κυβερνητικούς παράγοντες η συσχέτιση της παράνομης δράσης των Ρώσων διπλωματών με την καθολική αποδοκιμασία της συμφωνίας που υπέγραψαν οι Τσίπρας και Ζάεφ. Ακόμη πιο φαιδρό είναι να ισχυρίζονται ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που μετείχαν και μετέχουν στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν τάχα υποκινηθεί ή και πληρωθεί από σκοτεινά ρωσικά συμφέροντα».

Οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν χάλασαν τώρα λόγω της ουκρανικής κρίσης, καθόσον εδώ και πάνω από μια δεκαετία είναι στο ναδίρ. Τελευταία φορά που υπήρχε συνεργασία και θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών ήταν το 2008 όταν βρισκόταν σε εξέλιξη σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αλλά και προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης BMP3). Η διαδικασία είχε φτάσει στο παρά ένα, αλλά μετά την πτώση της τότε κυβέρνησης τα σχέδια και η προμήθεια ναυάγησαν. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες που οδηγούσαν τον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στη μετέπειτα «αφωνία» του, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Τα αποτελέσματα των επιλογών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής συνήθως δεν φαίνονται άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα. Ας ελπίσουμε ότι και αυτές στην ουκρανική κρίση θα προάγουν το εθνικό συμφέρον.

Λάμπρος Τζούμης
Αντιστράτηγος Ε.Α.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια