Υποψήφιος για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος ο Μπερίσα

Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε τις προθέσεις του να επιστρέψει στο τιμόνι του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) ως αρχηγός του.
Την Παρασκευή, ο Μπερίσα και η Ομάδα Επανίδρυσης επισκέφτηκαν το Αρχηγείο του ΔΚ για να μιλήσουν με επίσημα μέλη του κόμματος μετά την παραίτηση του Λουλζίμ Μπάσα από την προεδρία.
Ωστόσο, η αποχώρηση του Μπάσα δεν οδήγησε σε συμφιλίωση μεταξύ των δύο παρατάξεων του ΔΚ που έχει διχαστεί από τον Σεπτέμβριο, όταν ο Μπάσα απέβαλε τον Μπερίσα από την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Η δήλωση του Μπερίσα αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες από τον ασκούντα καθήκοντα προέδρου Enkelejd Alibeaj. Ο Alibeaj είπε ότι τα συμφέροντα του Δημοκρατικού Κόμματος δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από κάποιον που έχει χαρακτηριστεί για διαφθορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορίες τις οποίες ο Μπερίσα απορρίπτει.
«Το ΔΚ δεν μπορεί να χτίσει το μέλλον του κοιτάζοντας προς το παρελθόν», σύμφωνα με τον Alibeaj, ο οποίος πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον Μπερίσα να παραιτηθεί.

Επιπλέον, ο προσωρινός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ασκούσε έφεση κατά της απόφασης ενός Δικαστηρίου των Τιράνων που ουσιαστικά επικυρώνει την ομάδα του Μπερίσα και τις αποφάσεις που έλαβε η Εθνοσυνέλευση της 11ης Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το επίσημο ΔΚ είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να διεξαγάγουν εκλογές για πρόεδρο παρά μόνο μετά τις τοπικές εκλογές του καλοκαιριού του 2023.
Η Ομάδα Επανίδρυσης του Μπερίσα, ωστόσο, είχε προγραμματίσει να επιλέξει τη νέα ηγεσία του κόμματος αυτή την άνοιξη.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια