«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

Γράφει ο Νότης Μαριάς

«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ήταν το σύνθημα που ακουγόταν έντονα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Και φαίνεται πλέον ότι για άλλη μια φορά καθίσταται επίκαιρο ιδίως μετά τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις τρεις Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου 2022 παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου και τη Σύνοδο της G7. Έτσι με το σύστημα 3 σε 1 μέσα σε χρόνο d/t η αντιρωσική συμμαχία συνεδρίασε σε επίπεδο κορυφής και έλαβε σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με τον Πόλεμο της Ουκρανίας.
Βασικός πρωταγωνιστής σε όλες τις Συνόδους ο Τζο Μπάιντεν με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 αλλά και της ΕΕ σε ρόλο κομπάρσου. Έτσι ως νέος ανθύπατος ο Τζο Μπάιντεν υπέβαλε τους όρους της νέας επικυριαρχίας των ΗΠΑ τόσο στον αγγλοσαξονικό κόσμο όσο και στην Ευρώπη αλλά και στην Ιαπωνία. Και παρότι ο Ερντογάν συνεχίζει μεν να το παίζει επιτήδειος ουδέτερος, εντούτοις είναι σαφές ότι έλαβε το μήνυμα και άρχισε τουλάχιστον στα λόγια να προσαρμόζεται. Και το μήνυμα δεν είναι τίποτε άλλο από το γνωστό σύνθημα των ΗΠΑ «τα κεφάλια μέσα». Αυτή ήταν η αμερικανική εντολή κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, αυτή είναι και τώρα καθώς βαδίζουμε στα πρώτα στάδια του νέου ψυχρού πολέμου με τη Δύση να απλώνει ένα νέο παραπέτασμα στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να αποκλείσει τη Ρωσία σε πρώτη φάση και στη συνέχεια και την Κίνα.

Κατά τις τρεις Διασκέψεις Κορυφής ίσχυσε το γνωστό ρητό «Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» με τους πάντες να ευθυγραμμίζονται στις αμερικανικές επιταγές και στις επιθυμίες του Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα η κοινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες θύμιζε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου όπου τα μέλη «σουλατσάριζαν στα διάφορα πηγαδάκια» περιμένοντας την έλευση του Αρχηγού προκειμένου να αρχίζει η συνεδρίαση. Έτσι «σουλατσάριζαν» και οι ηγέτες των 27 αναμένοντας τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος τους έστησε καμιά ώρα μιας και προτίμησε να δώσει συνέντευξη τύπου σε Αμερικανούς δημοσιογράφους. Το ομολόγησε άλλωστε ο ίδιος κλείνοντας βιαστικά τη συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι ήδη είχε αργήσει τουλάχιστον μια ώρα από το καθορισμένο του ραντεβού με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τον περίμεναν. Στη συνέχεια μετά την αποχώρηση Μπάιντεν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θεσμικό αυτό όργανο της ΕΕ μετατράπηκε «σε παιδική χαρά» με συνεχείς αντεγκλήσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου για το ποιος θα πληρώσει το κόστος της ευρωπαϊκής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Και ενώ κανείς από τους ηγέτες της ΕΕ δεν τόλμησε να πει στον Μπάιντεν να βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αναλάβουν οι ΗΠΑ τουλάχιστον μέρος του κόστους για την πληρωμή του πανάκριβου αμερικανικού LNG, στην πορεία οι ηγέτες των 27 αρπάχτηκαν, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να αποχωρεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνα δεκάλεπτο και να απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Πάντως ο Ισπανός, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατάφερε να πάρει μαζί με την Πορτογαλία εξαίρεση στα ενεργειακά.
Τελικά το σίγουρο είναι ότι όλοι εμείς ως καταναλωτές θα κληθούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε την ακριβή ενέργεια και το ακόμη πιο ακριβό αμερικανικό LNG καθώς οι ηγέτες των 27 πέταξαν το μπαλάκι στην Κομισιόν για τις τελικές μελλοντικές αποφάσεις σε σχέση τόσο με την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και σε σχέση με το ενδεχόμενο φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας αλλά και την πληρωμή του αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου.

Επιπλέον η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δια ζώσης και η συμμετοχή του στη συνεδρίαση αυτού του κατ΄ εξοχήν κορυφαίου θεσμικού οργάνου της ΕΕ απέδειξε με τον πιο συμβολικό τρόπο το ποιος κάνει κουμάντο στη Δύση. Απέδειξε ότι η ΕΕ πλέον έχει καταστεί αμετάκλητα παρακολούθημα των ΗΠΑ στον διεθνή τους ανταγωνισμό τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.

Έτσι το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» εφαρμόζεται πλέον στην πράξη.
1.Εφαρμόζεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
2.Εφαρμόζεται απέναντι στο Πεκίνο με αφορμή τον σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-ΕΕ κατά της Κίνας.
3.Εφαρμόζεται με την πλήρη εξάρτηση από το ΝΑΤΟ του υπό ίδρυση ευρωστρατού όπως προκύπτει από την Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα.
4.Εφαρμόζεται με την πλήρη εξάρτηση της ΕΕ από το Αμερικανικό LNG που θα πλημμυρίσει πλέον την Ευρώπη εκτοπίζοντας το ρωσικό αέριο.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτή αφορά «το ποιος πληρώνει τον βαρκάρη».
Γιατί σε αντίθεση με την τακτική του πάλαι ποτέ θείου Σαμ, ο οποίος με το Σχέδιο Μάρσαλ και τα άλλα προγράμματα αμερικανικής βοήθειας καθώς και με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ είχε «ως Ηγεμόνας» αναλάβει να πληρώνει και το σχετικό premium, αυτή τη φορά το κόστος του αμερικανικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι ευρωπαίοι ως πολίτες και ως καταναλωτές.
Έτσι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αυξήσουν τους στρατιωτικούς τους εξοπλισμούς καθώς και για να αγοράσουν το πανάκριβο αμερικανικό LNG.

Αυτό σημαίνει:
1.Ότι οι λαοί της Ευρώπης στο όνομα της αντιμετώπισης της Ρωσίας αλλά και της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο θα πληρώσουν πολύ ακριβά από την τσέπη τους την επιλογή αυτή.
2.Ταυτόχρονα οι κερδισμένοι από τις επιλογές αυτές θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζες των ΗΠΑ καθώς η οικονομία των ΗΠΑ κερδίζει από τον Πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε αντίθεση με την ΕΕ.
3.Τεράστια κέρδη θα πάνε και στο στρατιωτικοβιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ που θα συνεχίσει να πουλάει οπλικά συστήματα στους «εταίρους» του στο ΝΑΤΟ ενόψει του Πολέμου στην Ουκρανία και όχι μόνο.
4.Τεράστια κέρδη θα αποκομίσουν επίσης οι αμερικανικές πολυεθνικές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Άλλωστε όπως έχουμε αναλύσει από τις στήλες αυτές κεντρική επιδίωξη των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ήταν να εκτοπίσουν από την Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο και να μοσχοπουλήσουν το αμερικανικό LNG (ΥΠΕΡΒΑΣΗ News 18/1/2021).

Η Κοινή Ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-ΗΠΑ
Στην Κοινή Ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-ΗΠΑ που εκδόθηκε στα αγγλικά στις 24 Μαρτίου 2022 (www.consilium.europa.eu 24/3/2022) αφού επισημαίνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζεται ότι οι ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τον Πόλεμο στην Ουκρανία. Και αφού επισήμαναν ότι στο πλαίσιο αυτό εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, στη συνέχεια ρίχνοντας έμμεσες βολές κατά της Κίνας τόνισαν «και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων». Στη συνέχεια οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ «δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται». Ακολούθησε ευθεία απειλή κατά του Πούτιν μιας και οι ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ «εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων».
Και μπαίνοντας στο ψητό η Ανακοίνωση επισημαίνει ότι «οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεργασία ΕΕ-Η.Π.Α για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως».

Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς συνδυάζεται με την Κοινή Δήλωση ΕΕ και ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια στο πλαίσιο της οποίας οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να παράσχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον, τουλάχιστον, 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος και επιπλέον, τουλάχιστον, 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG ΗΠΑ ετησίως έως το 2030. Αυτό άλλωστε επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τζό Μπάιντεν (ec.europa.eu/commission 25/3/2022). Και όλα αυτά βέβαια προκειμένου η ΕΕ να αρχίσει την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο κουρνιάζοντας στην θαλπωρή της ζεστής αμερικανικής αγκαλιάς με το πανάκριβο LNG.
Επισφραγίζοντας μάλιστα με τον πιο πανηγυρικό τρόπο το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» η Κοινή Ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-ΗΠΑ κλείνει με την επισήμανση ότι «τέλος οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ», την οποία αναλύουμε παρακάτω.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ
Στα Συμπεράσματα τα οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου (www.consilium.europa.eu 25/3/2022) και στο κεφάλαιο ΙΙ με τον τίτλο «Ασφάλεια και Άμυνα» οι ηγέτες της ΕΕ διακηρύσσουν ότι εγκρίνουν με τη σειρά τους την Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ και που όπως αναλύουμε παρακάτω μετατρέπει τον υπό ίδρυση ευρωστρατό σε παράρτημα και συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ. Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να προχωρήσει αμέσως τις εργασίες για την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εμπεριέχεται σε αυτήν.
Ειδικότερα στα παραπάνω Συμπεράσματα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία παρέχει τη στρατηγική καθοδήγηση για την επόμενη δεκαετία και ορίζει ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων, τρόπων και μέσων, και τους σαφείς στόχους που απαιτούνται για αυτή τη νέα ώθηση.

Με την Στρατηγική Πυξίδα επισημαίνουν τα Συμπεράσματα δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά όταν αντιμετωπίζει κρίσεις, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται υποτίθεται τα συμφέροντα και η προστασία των πολιτών της ΕΕ με την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να μετριάζει τις απειλές που αντιμετωπίζει.
Επιπλέον με την Στρατηγική Πυξίδα επιτυγχάνεται «τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας για την από κοινού ανάπτυξη των απαραίτητων δυνατοτήτων και τεχνολογιών», δηλαδή με άλλα λόγια η ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς και η εμβάθυνση της συνεργασίας της ΕΕ με τους εταίρους της και κυρίως τους αγγλοσάξονες δηλαδή τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία.

Η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ δείχνει προς το ΝΑΤΟ
Ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων στις 21 Μαρτίου 2022 η περίφημη «Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα» και όλα αυτά υποτίθεται «για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προστατεύει τους πολίτες, τις αξίες και τα συμφέροντά της και συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Και όπως η μαγνητική πυξίδα δείχνει πάντοτε προς τον Βορρά έτσι και η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ δείχνει προς το ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή της ηγεσίας της ΕΕ η οποία εδράζεται τόσο στις ίδιες τις Συνθήκες της ΕΕ όσο και στην ιστορική παράδοση η οποία πάντοτε ήθελε την Ευρώπη να υποτάσσεται και να εξυπηρετεί τις στρατιωτικές ανάγκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Έτσι όταν στην δεκαετία του ‘50 οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επανεξοπλίσουν την ηττημένη Γερμανία προκειμένου να αντισταθμίσουν την τεράστια στρατιωτική παρουσία του Κόκκινου Στρατού στην Ανατολική Ευρώπη, επέλεξαν να διανθήσουν το όλο εγχείρημα με περιτύλιγμα την περίφημη ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Οι δώδεκα λοιπόν γερμανικές μεραρχίες της Βέρμαχτ που αποφασίστηκε να επανασυσταθεί και να επανεξοπλιστεί θα εντασσόταν από κοινού με στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), υπό το θεσμικό κέλυφος της υπό ίδρυση Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας (ΕΑΚ), προκειμένου να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός.

Με τον τρόπο αυτόν το περίφημο Σχέδιο Πλεβέν για την ΕΑΚ αποτελούσε το αναγκαίο συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ. Και μπορεί μεν η ίδρυση της ΕΑΚ και του ευρωστρατού να ναυάγησαν στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση τον Αύγουστο του 1954, εντούτοις παρέμεινε το βασικό στοιχείο, ότι δηλαδή κάθε μετέπειτα απόπειρα ίδρυσης ευρωστρατού πάντοτε εντασσόταν στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και αποτελούσε το αναγκαίο συμπλήρωμά του.
Έτσι σε σχέση με την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ στο άρθρο 42 παρ. 7 εδ. 2 της Συνθήκης για την ΕΕ (ΣΕΕ) επισημαίνεται με έμφαση ότι το ΝΑΤΟ παραμένει όσον αφορά τα μέλη του το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας.

Στο ίδιο κλίμα και η περίφημη Διακήρυξη των Βερσαλλιών που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ στις 11 Μαρτίου 2022 κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η οποία καθορίζει ότι «η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, με πλήρη σεβασμό των αρχών που διατυπώνονται στις Συνθήκες και των αρχών στις οποίες έχει συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταξύ αυτών η συμμετοχικότητα, η αμοιβαιότητα και η αυτονομία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, έχουν καίρια σημασία για τη συνολική μας ασφάλεια. Μια ισχυρότερη και ικανότερη ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και τη διατλαντική ασφάλεια και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του» (www.consilium.europa.eu 11/3/2022 σελ. 3).
Μετά από όλα αυτά ήταν αναπόφευκτο και η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, η οποία προβλέπει την ίδρυση ευρωστρατού, να ακολουθήσει την πεπατημένη και να επαναλάβει εξίσου εμφατικά και μονότονα προφανώς για να το εμπεδώσουν όλοι ότι «μια ισχυρότερη και ικανότερη ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και τη διατλαντική ασφάλεια και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του» (https://data.consilium.europa.eu 21/3/2022 σελ. 2).

Επομένως όσοι διατυμπανίζουν μετ΄ επιτάσεως το γεγονός της ίδρυσης ευρωστρατού ξεχνούν επιμελώς να αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα δρα συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ το οποίο θα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία. Πολύ δε περισσότερο τώρα που λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία έχει νεκραναστηθεί παρότι ήταν κλινικά νεκρό σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας όπως επισήμανε με νόημα ο Μακρόν.
Άλλωστε η «νέα Ευρώπη» με τις πρώην Ανατολικές χώρες πρωτοστατεί στην πλήρη ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ που το θεωρεί ως βασικό στοιχείο της άμυνας και της ασφάλειας τους ιδίως μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό η ΕΕ διακηρύσσει μέσω της Στρατηγικής Πυξίδας ότι «θα ενισχύσει επίσης τη στρατηγική εταιρική σχέση της με το ΝΑΤΟ» που θα λαμβάνει χώρα «μέσω πιο διαρθρωμένων πολιτικών διαλόγων, καθώς και μέσω επιχειρησιακής και θεματικής συνεργασίας».
Επιπλέον στις 47 σελίδες που καταλαμβάνει το έγγραφο της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ προβλέπεται στενή συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ τόσο στον τομέα της κυβερνοάμυνας όσο και για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Η Κοινή Δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ
Η πλήρης νατοποίηση της ΕΕ και ο σφικτός της εναγκαλισμός με τις ΗΠΑ αποδεικνύεται και από το Κοινό Ανακοινωθέν των ηγετών του ΝΑΤΟ που συνεδρίασαν στις 24 Μαρτίου 2022 επίσης στις Βρυξέλλες.
Έτσι στο εν λόγω Κοινό Ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι ο Πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τεράστια απειλή για την Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια.

Μάλιστα αναμενόμενοι στο Ουκρανικό οι ηγέτες του ΝΑΤΟ καρφώνουν την διαχρονική ανάμειξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δηλώνοντας: «Η Ουκρανία έχει το θεμελιώδες δικαίωμα στην αυτοάμυνα βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Από το 2014, παρέχουμε εκτεταμένη υποστήριξη στην ικανότητα της Ουκρανίας να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Εκπαιδεύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ενισχύοντας τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και ικανότητες και ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους. Οι Νατοϊκοί Σύμμαχοι έχουν εντείνει την υποστήριξή τους και θα συνεχίσουν να παρέχουν περαιτέρω πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται» (www.nato.int 24/3/2022).Αναφερόμενοι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επισημαίνουν: «Παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε συντονισμένη διεθνή πίεση στη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διατλαντικός συντονισμός παραμένει ζωτικής σημασίας για μια αποτελεσματική απάντηση στην τρέχουσα κρίση».Κατόπιν αναφερόμενοι στην Κίνα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δηλώνουν τα εξής: «Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».Και αφού παρατηρούν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στις θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια, τονίζουν με νόημα: «Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια».Στη συνέχεια η Κοινή Δήλωση «αναφέρεται επίσης ότι ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ είχε ενεργοποιήσει αμυντικά σχέδια, είχε αναπτύξει στοιχεία της δύναμης απάντησης και 40.000 στρατιώτες στην ανατολική πλευρά, μαζί με σημαντικά αεροπορικά και ναυτικά μέσα, υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει σχηματίσει τέσσερις επιπλέον πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία» (www.ertnews.gr 25/3/2022).

Πάνω από 1 τρις δολάρια ετησίως οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ
Και η Κοινή Δήλωση κλείνει με σπονδές των ηγετών του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Συμμαχίας και της Ευρωατλαντικής περιοχής και στην αναγκαιότητα αύξησης των στρατιωτικών εξοπλισμών των μελών του ΝΑΤΟ που πλέον θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 τρις δολάρια ετησίως που ήταν το 2019.
Όπως ήδη αποκαλύψαμε σε εκτενές άρθρο μας-μελέτη στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS στις 20/6/2021 οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ ξεπερνούν ετησίως το 1 τρις δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό στο εν λόγω άρθρο μας επισημαίναμε:
«Το ΝΑΤΟ σήμερα αποτελείται από 30 κράτη μέλη στα οποία περιλαμβάνονται μόνο 21 από τα 27 μέλη της ΕΕ, καθώς η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Φινλανδία, καθαρά ουδέτερες χώρες δεν συμμετέχουν όπως επίσης δεν μετέχουν η Κύπρος, η Μάλτα και η Σουηδία.
Αντίθετα συμμετέχουν τα Σκόπια, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, από πλευράς Βαλκανίων, η Τουρκία από πλευράς Ασίας και το παζλ συμπληρώνεται από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ ήτοι τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Πρόκειται για ένα στρατιωτικό και όχι μόνο συνασπισμό χωρών με πληθυσμό 1 δισεκατομμύριο κατοίκους και με συνολικό ΑΕΠ το 2019 το οποίο φτάνει τα 39.326 εκατ. δολάρια, δηλαδή πάνω από 39 τρις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο 2021.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για μια τεράστια ευρύτερη οικονομική κοινότητα. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τα μέλη του δαπάνησαν το 2019 για στρατιωτικές δαπάνες το συνολικό ποσό των 1.031 εκατ. δολαρίων, δηλαδή λίγο πάνω από 1 τρις δολάρια ετησίως.
Στα ποσά αυτά οι ΗΠΑ κρατούν τα σκήπτρα με στρατιωτικές δαπάνες το 2019 ύψους 730 δις δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο με 59,3 δις δολάρια, η Γερμανία με 52,5 δις δολάρια, η Γαλλία με 49,7 δις δολάρια, η Ιταλία με 23,5 δις δολάρια, ο Καναδάς με 22,3 δις δολάρια, η Τουρκία με 14 δις δολάρια, η Ισπανία με 12,6 δις δολάρια, η Ολλανδία με 12 δις δολάρια, η Πολωνία με 11,8 δις δολάρια. Η Ελλάδα το ίδιο έτος κατέβαλε σε αμυντικές δαπάνες το ποσό των 4,8 δις δολαρίων.

Με στρατιωτικές δαπάνες λοιπόν λίγο πάνω από το 1 τρις δολάρια ετησίως αντιλαμβάνεται κανείς ότι πέραν της στρατιωτικής του διάστασης το ΝΑΤΟ είναι ταυτόχρονα χώρος τεράστιων οικονομικών συμφερόντων κυρίως από πλευράς των γνωστών βιομηχανιών παραγωγής όπλων όπου βεβαίως πρωτοστατεί το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, ακολουθούμενο από τις ισχυρές βιομηχανίες παραγωγής όπλων της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας χωρίς να υποτιμά κανείς και την πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας.
Οι βιομηχανίες παραγωγής όπλων όπως έχουμε ήδη αναλύσει στην Υπέρβαση News στις 21/12/2020 λόγω των χαμηλών επιτοκίων που διαμορφώθηκαν σε ΗΠΑ και ΕΕ εξαιτίας της ποσοτικής χαλάρωσης χρηματοδοτήθηκαν με φτηνά δάνεια από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους είχαν δανειοδοτηθεί φτηνά από την Fed και την ΕΚΤ.

Επιπλέον τα συνταξιοδοτικά ταμεία ανά τον κόσμο και τα διάφορα συνταξιοδοτικά προγράμματα λόγω των χαμηλών τραπεζικών επιτοκίων και της συνακόλουθης χαμηλής απόδοσης των διαθεσίμων τους επίσης επένδυσαν τα κεφάλαιά τους στις βιομηχανίες παραγωγής όπλων λόγω της εκεί αυξημένης απόδοσης των κεφαλαίων τους. Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε εν προκειμένω το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας που αρνήθηκε να επενδύσει τα κεφάλαια του στις βιομηχανίες όπλων.
Επομένως αντιλαμβάνεται κανείς το οικονομικό γαϊτανάκι που δουλεύει γύρω από το ΝΑΤΟ και εξαιτίας του ΝΑΤΟ.
Με βάση δε το πρόγραμμα αναβάθμισης της λειτουργίας του ΝΑΤΟ το οποίο πλέον θα εμπλακεί όπως αποφασίστηκε τόσο σε ζητήματα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, όσο και στην κυβερνοασφάλεια, την ενεργειακή ασφάλεια,την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και σε άλλες δράσεις είναι προφανές ότι τα επόμενα χρόνια τα ποσά που θα παίζουν λόγω της λειτουργίας του ΝΑΤΟ θα ξεπεράσουν άνετα τα 2 τρις δολάρια ετησίως που μαζί με μόχλευση κεφαλαίων αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό αυτό θα κυμαίνεται πάνω από 5 τρις δολάρια ετησίως».

Ρωσία και Κίνα στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ
Στο ίδιο άρθρο μας στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS στις 20/6/2021 τονίζαμε ότι η Ρωσία και η Κίνα είχαν ήδη μπει στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ εδώ και καιρό. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίναμε ότι «η πολυδιαφημισμένη Σύνοδος των ηγετών των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου 2021 στις Βρυξέλλες υιοθέτησε ένα μακροσκελέστατο κοινό Ανακοινωθέν εκτάσεως 14.405 λέξεων στα αγγλικά. Το Ανακοινωθέν εκδόθηκε επίσης στα γαλλικά και στα ρωσικά. Ιδιαίτερα εύλογο μιας και μεγάλο μέρος του Ανακοινωθέντος ασχολείται με τα μέτρα που θα λάβει το ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας με στόχο να περιορίσει την επιρροή της σε μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου. Φαντάζεται κανείς ότι στο μέλλον τα Ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ θα εκδίδονται και στα κινέζικα μιας και η Κίνα σύμφωνα πλέον με το ΝΑΤΟ αποτελεί συστημική πρόκληση για τη «Συμμαχία».
Το κύριο συμπέρασμα όμως από τη συνάντηση των 30 ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ είναι ότι μαζί με το «America is back» του Τζο Μπάιντεν έχουμε και το «cold war is back». Το ΝΑΤΟ υπό την σκληρή αμερικανική καθοδήγηση εντείνει την ψυχροπολεμική του πολιτική, ενισχύει την αντιρωσική και αντικινεζική ρητορία, αυτοχαρακτηρίζεται ως δήθεν «η Συμμαχία των δημοκρατικών χωρών» που υπερασπίζεται την θεμελιωμένη σε κανόνες διεθνή τάξη «rules–based international order», όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.

Μόνο που κάθε φορά που δεν θα βολεύει τις ΗΠΑ η «rules–based international order» η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δεν θα έχουν κανένα ενδοιασμό να την παραβιάσουν. Η Δύση εντείνει πλέον τον αγώνα της κατά της Ρωσίας και της Κίνας με στόχο την αύξηση των σφαιρών επιρροής μέσω της αναβάθμισης και του ΝΑΤΟ που αναμένεται να παίξει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο το 2030.
Ειδικότερα για την Κίνα το Ανακοινωθέν επισήμανε ότι «οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η επιθετική συμπεριφορά της εγείρουν συστημικές προκλήσεις για την θεμελιωμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και σε τομείς που επηρεάζουν την ασφάλεια της Συμμαχίας» (παράγραφος 55).

Πάντως αντίθετα με ότι ίσχυσε για τη Ρωσία, η στοχοποίηση της Κίνας από το ΝΑΤΟ δεν έγινε χωρίς μουρμούρες. Έτσι παρότι η Μέρκελ υπέγραψε το κοινό Ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, όπου φαρδιά πλατιά η Κίνα χαρακτηρίζεται και με τη γερμανική υπογραφή ως συστημική πρόκληση, στη συνέχεια εκτός όμως αιθούσης βέβαια η Frau δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία στον τρόπο που αντιμετωπίζει την Κίνα, χωρίς να την υποτιμά, ούτε όμως και να την υπερτιμά» (www.kathimerini.gr 14/6/2021). Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Μακρόν καθώς ο γαλλογερμανικός άξονας έχει στενές οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο.
Από την πλευρά της η Κίνα αντέδρασε έντονα κατηγορώντας «το NATO ότι επιδεικνύει ‘ψυχροπολεμική νοοτροπία’ και ότι επιδιώκει ‘να δημιουργήσει τεχνητά συγκρούσεις’ (www.businessnews.gr 16/6/2021) συμπληρώνοντας με νόημα «δεν εγείρουμε καμιά ‘συστημική πρόκληση’ για οποιονδήποτε, αν όμως κάποιος εγείρει ‘συστημική πρόκληση’ για εμάς, δεν θα μείνουμε αδιάφοροι» (www.businessnews.gr 16/6/2021).

Μέσα λοιπόν σε όλο αυτό το κλίμα η Ελλάδα ρυμουλκείται από το ΝΑΤΟ σε μια πολιτική, οικονομική, διπλωματική και όχι μόνο σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα χωρίς να έχει κανέναν λόγο, μόνο και μόνο γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όχι όμως και το ελληνικό εθνικό συμφέρον.
Ταυτόχρονα για άλλη μια φορά το ΝΑΤΟ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου αρνείται την εφαρμογή του άρθρου 5 για στρατιωτική συνδρομή στην Ελλάδα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης».
Δυστυχώς η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία αλλά κυρίως να στείλει πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία αφήνει την Ελλάδα εκτεθειμένη σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο Νότης Μαριάς είναι πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια