Στο Δήμο Φοινίκης η Υπουργός Πολιτισμού (vid)

Επίσημη επίσκεψη στον δήμο Φοινικαίων πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, στις 24-25 Μαΐου 2022, εξ αφορμής του «Μνημονίου Πολιτιστικής Συνεργασίας» που συνυπέγραψαν νωρίτερα η Ελληνική και Αλβανική πλευρά.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της Υπουργού, ο δήμαρχος Φοινικαίων, Χρήστος Κίτσος,  παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν της, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και κατ ιδίαν, για το μνημόνιο το οποίο προβλέπει κυρίως την συνεργασία στον τομέα των αρχαιολογικών έργων, ανασκαφών, συντήρησης, κ.α. Στο γεύμα παρακάθισαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής-ιατρός Νίκος Κούρης και ο δήμαρχος Αγίων Σαράντα Αντριάν Γκούρμα. Στο επίκεντρο των επαφών τους, οι Έλληνες ομογενείς συζήτησαν με την Υπουργό Πολιτισμού θέματα επικαιρότητας, εκπαιδευτικά ζητήματα καθώς και προτάσεις συνεργασίας.

Κατά την επίσκεψή της στο Αρχαίο Θέατρο Φοινίκης, οι μαθητές των Ελληνόγλωσσων μειονοτικών σχολείων του Δήμου Φοινίκης την υποδέχθηκαν αφηγούμενοι την ιστορία της Φοινίκης.

Εν συνέχεια η Υπουργός επισκέφτηκε την ιστορική Δρόβιανη όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παύλος Τάτσης, εκπρόσωποι και κάτοικοι του χωριού. Στη Δρόβιανη, η Υπουργός ξεναγήθηκε από τον Έλληνα ομογενή, ποιητή και συγγραφέα Ανδρέα Ζαρμπαλά, ενώ είχε επαφές και με τον Πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, Καθηγητή Παναγιώτη Μπάρκα. 
Στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Μεσοποτάμου, ο πρώην Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Παππάς, ξενάγησε την Υπουργό στο ιστορικό μοναστήρι που αποτελεί δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας. Στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το 2021 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) και του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, έχει αποφασιστεί ως πρώτη πιλοτική δράση η συντήρηση των τοιχογραφιών του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο.

Σε όλες τις επαφές της, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Σαχαρίδης.

Δείτε ακόμη:

Σχόλια