Γράφει ο Στέλιος Φενέκος
Η συμφωνία μετά των τριών χωρών δεν είναι μία απλή συμφωνία που περιορίζεται στο προσχηματικό ζήτημα της τρομοκρατίας και στο Κουρδικό ζήτημα του PKK αλλά μία στρατηγικού επιπέδου συμφωνία, αφού με αυτήν η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει ερείσματα με συμμαχίες μέσα στην ΕΕ.
Η δέσμευση της Σουηδίας και της Φινλανδίας ότι θα άρουν το εμπάργκο και τις κυρώσεις, και ότι θα υποστηρίξουν την Τουρκία στα ζητήματα ασφαλείας με τους Κούρδους, στην ουσία βάζει θεμέλια για προσκόμματα και ενδεχομένως αδυναμία επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Συρία και στις επιθέσεις της κατά των Κούρδων.
Επίσης η πρόβλεψη ότι θα την υποστηρίξουν για να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες της PESCO της Κοινής Αμυντικής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, δίνει έμμεσα την δυνατότητα στην Τουρκία να έχει λόγο στα ευρωπαϊκά ζητήματα της ΚΕΠΑΑ και να επιχειρεί να ελέγχει, να εξισορροπεί και να αποδυναμώνει ακόμη δικές μας πρωτοβουλίες, με αντενέργειες.
Τεράστιο λάθος που υπέκυψαν οι δύο χώρες και το ΝΑΤΟ στον εκβιασμό της Τουρκίας, με μία συμφωνία που μπορεί να ρηγματώσει την ενότητα της ΕΕ και να επιβαρύνει τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Στην ουσία επιχειρεί να δημιουργήσει με την συμφωνία συμμαχίες μέσα στην ΕΕ, για να υποστηρίζει τα συμφέροντά της.
Περιμένουμε να δούμε τι άλλα ανταλλάγματα εκκρεμούν για να δοθούν στην Τουρκία και από ποίους, για την συμφωνία αυτή.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών