Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Το οργισμένο μήνυμα έφτασε στο κινητό μου από νεαρό δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, τον κύριο Θάνο Γιούρκα
Αναφερόταν στον τρόπο κάλυψης των πυρκαγιών από τους τηλεοπτικούς σταθμούς των Αθηνών και έγραφε: «Οταν καιγόταν η αυθαίρετα παντού κτισμένη Πεντέλη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί διέκοψαν όλο το πρόγραμμά τους. Σήμερα και χθες που καίγεται ο Εβρος, πλήρης αδιαφορία. Μετά μας φταίει ο Ερντογάν».
Αυτό το αίσθημα της αγανάκτησης δεν είναι δυστυχώς μεμονωμένο στην ελληνική περιφέρεια. Είναι ευρέως διαδεδομένο, είτε αυτό καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις είτε όχι. Ιδιαίτερα στον ελληνικό Βορρά. Πράγματι, τόσες μέρες που καίγεται η χώρα στη Λέσβο, στη Σάμο, στον Εβρο (είναι η δεύτερη φωτιά που ξεσπά στην περιοχή), στην Ηλεία, το ευρύτερο αθηναϊκό σύστημα αδιαφορεί για τις αγωνίες των κατοίκων της υπόλοιπης Ελλάδας.
Είδηση είναι μόνο ό,τι γίνεται στην αυλή μας. Αυτό μόνο αξίζει έκτακτα δελτία, απεσταλμένους, διαρκείς ζωντανές συνδέσεις. Είδηση είναι αυτό που, επειδή είναι τόσο κοντά μας, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Ενώ ό,τι είναι μακριά μας και δεν μας πιέζει μπορούμε απλώς να το περιλάβουμε στο τακτικό δελτίο ειδήσεων.
Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν απηχεί μόνο το αθηναϊκό σύστημα ενημέρωσης, δυστυχώς. Απηχεί και το πολιτικό σύστημα. Και τούτο φαίνεται από ένα πολύ απλό γεγονός: από την επικοινωνιακή διαχείριση που κάνει η Πολιτεία στις πυρκαγιές της περιφέρειας. Διέκοψε ποτέ κανένας σταθμός για να μεταδώσει δηλώσεις του «μοντέλου» εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής κυρίου Αρτοποιού; Η απάντηση είναι όχι, γιατί, εξ όσων υπέπεσαν στην αντίληψή μας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έκανε κάποια έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές που μαίνονται στα βόρεια αλλά και στα νησιώτικα σύνορά μας.
Δεν θα κριθούν οι εκλογές, εκτιμούν κάποιοι, ούτε στον Εβρο ούτε στη Λέσβο. Δεν είναι κρίσιμα πολιτικά μεγέθη. Δεν ζουν εκεί 5.000.000. Είναι σχεδόν ρατσιστικό! Ο νομός Εβρου και η νήσος Λέσβος δεν είναι τυχαίες περιοχές, όμως ούτε οι φωτιές εκεί μπαίνουν τυχαία. Είναι κρίσιμα εθνικά μεγέθη. Στη Λέσβο η κυβέρνηση έχει αφήσει και λειτουργούν ακόμη δομές φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και κύριος οίδε τι καρυδιάς καρύδι και ποίων υπηρεσιών άνδρες και γυναίκες κυκλοφορούν ανάμεσά τους. Για τον Εβρο ας μην πούμε πολλά. Αρκούν όσα δήλωσε στο πλαίσιο της συλλογικής έκδοσης για την υψηλή στρατηγική ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος. Χρησιμοποίησε τη βαριά λέξη «εισβολή».
Αν θέλουμε λοιπόν να θυμηθούμε όλοι τους ρόλους μας, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, και να ξεφύγουμε από τον κλασικό τρόπο προσέγγισης και ανάλυσης των γεγονότων, οι φωτιές στα σύνορά μας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στο απώτατο όριο της ελληνικής επικράτειας. Να το υπογραμμίσουμε. Να το αναδείξουμε. Να το φωτίσουμε. Μπορεί οι φωτιές στη Δαδιά και στα Βατερά να απειλούν καλύβες και όχι πολυτελείς βίλες, μεζονέτες και άλλες κατοικίες, αλλά η σημασία τους σ’ αυτούς τους ύποπτους καιρούς που ζούμε είναι εξόχως σημαντική. Έχει δίκιο λοιπόν ο Θάνος και κάθε ο Θάνος της γενιάς του να φωνάζει και να ζητά από την Αθήνα περισσότερη σημασία για την υπόλοιπη Ελλάδα. Διότι πράγματι ισχύει εκείνο το παλαιό απόφθεγμα «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα». Για να μην πούμε ότι η βαθιά Ελλάδα βρίσκεται έξω από την Αθήνα.
Σχετικές Δημοσιεύσεις
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών