Οι δηλώσεις της Μπέρμποκ και το ατυχές bullying Τσαβούσογλου

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Σήμερα το πρωί συμμετείχα σε ωραία συζήτηση στην εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη στο OPEN tv, με τον κ. Σταθακόπουλο.
Μεταξύ άλλων, ετέθη και το θέμα των θέσεων που εξέφρασε η Αναλένα Καρλότα Άλμα Μπέρμποκ, πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από το κόμμα των πρασίνων.

Η θέση μου ήταν ότι ο Τσαβούσογλου προσπαθώντας να κάνει Bullying σε μία νέα και δυναμική πολιτικό έβαλε αυτογκόλ, αφού αυτή δεν δίστασε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά τις αιτιάσεις Τσαβούσογλου ότι η Γερμανία υποκύπτει σε προπαγάνδα εκ μέρους της Κύπρου και της Ελλάδος και ότι δεν κρατάει την μέση απόσταση όπως έκανε η Μέρκελ.
Το γεγονός αυτό φυσικά δείχνει την ένταση που δημιουργείται διεθνώς από την διεκδικητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς κάθε κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις δε που είχε κάνει πριν η κα Μπέρμποκ όταν ήλθε στην Ελλάδα, όσον αφορά την κυριαρχία μας επί των νήσων, είναι εξαιρετικές και οφείλονται εν πολλοίς όχι μόνο στην ενόχληση που έχει προκαλέσει η Τουρκία με την διεκδικητική της συμπεριφορά στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην ενημέρωση με σωστό τρόπο που γίνεται για τις παράνομες επιθετικές τάσεις της προς τους γείτονές της με την Γαλάζια πατρίδα.
Η Γερμανική πολιτική όμως ως προς την Τουρκία έχει μία σταθερότητα εδώ και ένα και πλέον αιώνα.

Δεν σημαίνει ότι επειδή έγιναν αυτές οι δηλώσεις από την Μπέμπροκ ότι αυτή η πολιτική άλλαξε με μιας.
Άλλωστε ο αριθμός των Γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία είναι τεράστιος και πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
Τα οικονομικά συμφέροντα μεταξύ των δύο χωρών είναι τεράστια και δεν ευνοούν εύκολα αλλαγή πολιτικής. Εν πολλοίς από την Τουρκία εξαρτάται εάν θα συμπλεύσει ή θα απομακρυνθεί. Και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Καταλήγοντας, τόνισα ότι ως συναισθηματικός λαός που είμαστε, αντιμετωπίζουμε δηλώσεις διεθνών παραγόντων ως θρίαμβο εάν είναι θετικές ή καταστροφή εάν είναι αρνητικές.
Όμως η εξωτερική πολιτική χτίζεται λιθαράκι-λιθαράκι και είναι μια διαρκής, ανταγωνιστικά επίπονη, μεθοδική, συστηματική ρεαλιστική και συνεπής (οφείλει να είναι) διαδικασία, όπου πάντα κυριαρχεί η στάθμιση συμφερόντων των χωρών.

Πέραν των δυνατοτήτων που οφείλουμε να δημιουργούμε, κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται και αξιοποιείται στο διεθνές περιβάλλον βελτιώνει το πλέγμα ασφαλείας που προσπαθούμε να κτίσουμε.
Και οι δηλώσεις της τολμηρής κας Μπέμπροκ, αξιολογούμενες ως θετικότατες (εφόσον δεν ανασκευαστούν στην συνέχεια) , βάζουν ένα ακόμη λιθαράκι στο οικοδόμημα.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια