Αλβανία: Σε κίνδυνο η πλειονότητα των φραγμάτων από τη σεισμική δραστηριότητα

Η πλειονότητα των φραγμάτων υδροηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας, στα οποία βασίζεται σχεδόν για το σύνολο της ενέργειάς της, δεν λειτουργεί σωστά και απαιτεί επείγουσα προσοχή, σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση.
Από τα 626 φράγματα που αξιολογήθηκαν στη μελέτη, τα 410, που ισοδυναμούν με 65%, είχαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα και απαιτούσαν άμεση επέμβαση, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν.

«Η αποστράγγιση των υδάτων έχει επίσης επιδεινωθεί λόγω της πλημμύρας των αποστραγγιστικών καναλιών και της μείωσης της ικανότητας αποστράγγισης των υδροφόρων. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει αντικατοπτριστεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα», αναφέρεται στο έγγραφο.
Περίπου 362 από τα φράγματα είναι υψηλότερα από 15 μέτρα και έχουν κατοικημένες περιοχές κοντά. Εκτός από τα τεχνικά προβλήματα, αρκετοί κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές λόγω της σεισμικής δραστηριότητας από άποψη συντήρησης και γεωλογικής.

«Είναι σχετικά παλιά, ειδικά εκείνα που υπάγονται στο Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ή στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αποτελούν περίπου το 90% των φραγμάτων και επομένως είναι πιο ευάλωτα στη σεισμική δραστηριότητα. Επίσης, απαιτείται η κατασκευή νέων φραγμάτων [αντικατάσταση], ορισμένα εκ των οποίων σε περιοχές εκτεθειμένες σε σεισμικό κίνδυνο από γεωλογική άποψη», αναφέρεται στο έγγραφο.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχαν πολλές παράνομες και μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές που απαρτίζουν την υποδομή των χώρων ΥΗΣ.

«Η αστικοποίηση και η ανθρώπινη παρέμβαση, αφενός, η φυσική υποβάθμιση, αφετέρου, έχουν καταστήσει πολλές από τις υποδομές προστασίας εκτός λειτουργίας ή ημι-λειτουργικές, σε ένα περιβάλλον όπου η συχνότητα, η σφοδρότητα και η γεωγραφική κατανομή των πλημμυρών αυξάνονται. », υπογραμμίζει η στρατηγική.
Γενικά, ζητείται να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης των φραγμάτων ηλικίας άνω των 20 ετών και να γίνει επείγουσα παρέμβαση στις περιπτώσεις που η κατάσταση εμφανίζεται πιο προβληματική.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια