Αλβανία: Εξαιρετική χρονιά το 2022 για τον τουρισμό

Το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό στην Αλβανία, με περισσότερους από 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εισέρχονται στη χώρα μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου, ένα ιστορικό υψηλό σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT.
Αποκλεισμένη από τον κόσμο για σχεδόν 50 χρόνια, η Αλβανία έχει εργαστεί σκληρά για την εικόνα της, ώστε να προσελκύσει τουρισμό στα σχεδόν 300 μίλια ακτογραμμής της, στις τεράστιες οροσειρές της και στην ποικιλόμορφη σειρά βουνών και λιμνών της.

Μόνο τον Αύγουστο επισκέφθηκαν τη χώρα περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια ξένοι πολίτες, αύξηση 11,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 και 9,8% περισσότερο από ό,τι το καλοκαίρι του 2019 πριν από την πανδημία. Όσον αφορά τις εθνικότητες που είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν είναι η Ισπανία, ακολουθούσε η Πολωνία.
Αλλά ενώ οι τουρίστες συρρέουν στη βαλκανική χώρα, οι Αλβανοί φεύγουν μαζικά τόσο μόνιμα όσο και για διακοπές. Σύμφωνα με την INSTAT, υπήρξαν 3,8 εκατομμύρια έξοδοι Αλβανών υπηκόων, μια αύξηση σχεδόν 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτοί που έφυγαν δια θαλάσσης αυξήθηκαν κατά 55% το 2021, 27% δια ξηράς και 50% δια αέρος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το ενδιαφέρον των αλλοδαπών για την Αλβανία έρχεται και με τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων.
Συνολικά, οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε περίπου 634 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ για την περίοδο αυτή και αύξηση 35% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 103 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στον τοπικό ενεργειακό τομέα από αλλοδαπούς, σημειώνοντας αύξηση άνω του 145% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό συνεχίζει μια μακροχρόνια τάση, κυρίως λόγω των σημαντικών επενδύσεων στον αγωγό φυσικού αερίου TAP και σε διάφορα υδροηλεκτρικά έργα.
Η Τράπεζα αναφέρει ότι πολλές από αυτές τις επενδύσεις αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022, οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν σε ρεκόρ 83 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι αγορές ακινήτων από το εξωτερικό αντιπροσώπευαν μόλις το 21% των συναλλαγών ακινήτων, αλλά κατά το τελευταίο έτος, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σημαντικά, ιδίως στις παράκτιες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια