Αλβανία: Κοινωνικές πιέσεις για τη θέσπιση κατώτατου μισθού

Αλβανοί ακτιβιστές διεξάγουν εκστρατεία και συγκεντρώνουν υπογραφές με την ελπίδα να κάνουν το κοινοβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ενός μισθού διαβίωσης στην ελπιδοφόρα για την ΕΕ χώρα των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ακτιβιστές της αριστερής Πολιτικής Οργάνωσης συλλέγουν υπογραφές σε όλη τη χώρα και δήλωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 3.000 από τις 22.000 που απαιτούνται για να αναγκάσουν το κοινοβούλιο να εξετάσει ένα σχέδιο νόμου που προτάθηκε μέσω πρωτοβουλίας πολιτών.

Το αίτημά τους έρχεται ως απάντηση στη συνεχιζόμενη κατάσταση φτώχειας στην Αλβανία, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Προτείνουν την καθιέρωση ενός μισθού διαβίωσης για όλους τους πολίτες, που σημαίνει ότι ο καθένας δικαιούται από το νόμο να κερδίζει αρκετά για να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες, όπως αυτές ορίζονται από τις τρέχουσες τιμές και συνθήκες, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό.
«Πριν από την κρίση, το 10% των Αλβανών πολιτών βρισκόταν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας και το 33% θεωρούνταν σχετικά φτωχοί. Η οικονομική κρίση και η αύξηση των τιμών καθιστούν τη ζωή απρόσιτη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών», δήλωσε η ακτιβίστρια Μιρέλα Ρούκο.

Θα προέβλεπε ένα ελάχιστο όριο 20.000 λεκ (160 ευρώ) για τους συνταξιούχους, τους ανάπηρους, τους άνεργους, τις οικογένειες που λαμβάνουν κοινωνικό βοήθημα και τους μονογονείς που λαμβάνουν διατροφή από τον άλλο γονέα. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον κατώτατο μισθό, απαιτώντας την αύξησή του για άλλη μια φορά.
«Ο καθορισμός του ελάχιστου βιοτικού επιπέδου είναι ένα βασικό κοινωνικό δικαίωμα, αλλά στην Αλβανία αυτό το ελάχιστο βιοτικό επίπεδο δεν έχει καθοριστεί», λένε οι ακτιβιστές, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να κάνουν καμπάνιες για άλλους δύο μήνες για να πετύχουν τον στόχο τους, αν και αναμένουν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, το σχέδιο νόμου τους αποσκοπεί στην ανακούφιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τα άτομα και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη.
«Το ζωτικό ελάχιστο είναι ένα δικαίωμα που απολαμβάνει η πλειοψηφία των λαών και των χωρών της Ευρώπης και είναι ένα καθυστερημένο και παραβιασμένο δικαίωμα για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς Αλβανούς, οι οποίοι σήμερα σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις πάνω από το 50% εξ αυτών κινδυνεύουν να πέσουν στη φτώχεια», δήλωσε ο ακτιβιστής Κλόντι Λέκα στον συνεργάτη του Exit, Citizens Channel.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές ανέφεραν ότι έχουν κάποιες δυσκολίες να κερδίσουν την υποστήριξη του κοινού, το οποίο δηλώνει κυνικό απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Παρόλα αυτά, οι συνταξιούχοι ήταν υποστηρικτικοί, καθώς αγωνίζονται να επιβιώσουν με 15.000 λεκ το μήνα (110 ευρώ).
«Οι συνταξιούχοι βλέπουν την πρωτοβουλία με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλά και οι νέοι θέλουν να συμμετάσχουν. Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που σταματούν θέλουν να κάνουν κάτι καλό για τη χώρα τους και για τις οικογένειές τους», δήλωσε η διοργανώτρια Αρλίντ Κόρι. Άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν ότι υπάρχει επίσης αλληλεγγύη από τη μεσαία τάξη που θέλει να βοηθήσει, ακόμη και αν δεν αγωνίζεται η ίδια.

Η Ρούκο πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει σημαντικό οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο νόμος είναι πιθανό να μην εξεταστεί, αλλά είναι αποφασισμένοι να το θέσουν στην ημερήσια διάταξη.
Η Αλβανία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με έως και 35% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας και 75% σε κίνδυνο. Ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί σε περίπου 240 ευρώ το μήνα, αλλά πολλοί κερδίζουν λιγότερα στην παραοικονομία.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια