Αυξάνει τις δαπάνες για τον στρατό η αλβανική κυβέρνηση

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2023 για τις «Στρατιωτικές Δυνάμεις» προβλέπει τη μεγαλύτερη αύξηση χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σχεδίου προϋπολογισμού του 2023, τα συνολικά κονδύλια για το Υπουργείο Άμυνας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ALL (87 εκατομμύρια ευρώ) ή κατά περίπου 35% περισσότερο από το 2022. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στο πρόγραμμα Μάχης, το οποίο λαμβάνει 62 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης φέτος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2023 έχει προγραμματιστεί στα 40 δισ. ALL ή σχεδόν 350 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των δαπανών για τις δυνάμεις του στρατού φαίνεται να προέρχεται από τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Αλβανία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου έχει δεσμεύσεις να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Άμυνα και τον Στρατό. Αυτή η δέσμευση έρχεται ως αναγκαιότητα τώρα που οι εντάσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας έχουν αυξηθεί.

Οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και της Περιφέρειας. Η αύξηση σημειώνεται από φέτος, ενώ υπάρχει αγώνας δρόμου για πρόοδο προς τη σύγχρονη τεχνολογία όπλων.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια