Κατασκοπεία στην Αλβανία

Δύο Ρώσοι πολίτες και ένας Ουκρανός πολίτης που συνελήφθησαν προσπαθώντας να εισέλθουν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και στη συνέχεια ψέκασαν στρατιωτικούς φρουρούς με προφανή σπρέι παράλυσης νεύρων κατηγορήθηκαν επισήμως για κατασκοπεία από την αλβανική κρατική αστυνομία.
Το περιστατικό σημειώθηκε στο στρατιωτικό εργοστάσιο του Γκράμς το Σάββατο. Αφού εντοπίστηκαν γύρω από την περίμετρο του εγκατεστημένου εργοστασίου, που τώρα αποτελεί χώρο αποθήκευσης και αποσυναρμολόγησης όπλων, προσεγγίστηκαν από φρουρούς. Ένας ύποπτος στράφηκε εναντίον των αστυνομικών και τους ψέκασε με ουσία που προκάλεσε προσωρινή τύφλωση, αλλά τελικά συνελήφθησαν και οι τρεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν κατηγορηθεί για δύο κατηγορίες κατασκοπείας και τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνουν φορητούς υπολογιστές, drones, κινητά τηλέφωνα και μια συσκευή κατασκοπείας μεταμφιεσμένη σε κάμερα.
Αναφέρεται ότι τα άτομα είχαν εισέλθει στην Αλβανία ως τουρίστες καθώς οι Ρώσοι πολίτες δεν χρειάζονται βίζα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, πιστεύεται ότι φωτογράφιζαν το σημείο για αρκετές ημέρες πριν από το συμβάν.

Οι αλβανικές αρχές ζήτησαν από τη ρωσική πρεσβεία και την πρεσβεία της Ουκρανίας στα Τίρανα να παράσχουν εμπεριστατωμένες πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους πολίτες.
Το περιστατικό, που έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, ακολούθησε γρήγορα ένα άλλο, αυτή τη φορά σε έναν στρατιωτικό παράγοντα που δεν λειτουργεί στο Polican.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 8:40 το πρωί της Κυριακής σε μία από τις σήραγγες του εργοστασίου.
«Αμέσως η Στρατιωτική Αστυνομία σε συνεργασία με την Κρατική Αστυνομία απομόνωσε τις εισόδους των τούνελ που επικοινωνούν σχεδόν όλες μεταξύ τους και μετά από έρευνες συνέλαβαν δύο άτομα τσεχικής υπηκοότητας. Γύρω στις 12:30, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τις σήραγγες έξω από την περίμετρο του τμήματος, βρέθηκαν και συνόδευσαν δύο υπήκοοι Τσεχικής υπηκοότητας, συγκατοίκοι των δύο παραπάνω πολιτών», εξήγησε η αστυνομία.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διενεργούν διαδικασίες και εξακριβώσεις για το περιστατικό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, οι Τσέχοι πολίτες ισχυρίζονται ότι είναι τουρίστες που χάθηκαν.
«Είμαστε τουρίστες. βγάλαμε φωτογραφίες, χάσαμε το δρόμο μας και μπήκαμε στο τούνελ. Δεν έχουμε κακές προθέσεις».

Το εργοστάσιο στο Polican ιδρύθηκε το 1962 για την παραγωγή όπλων Καλάσνικοφ, πυρομαχικών 82 χιλιοστών, χειροβομβίδων και νάρκες κατά προσωπικού κατά την κομμουνιστική εποχή και επί του παρόντος δεν είναι ενεργό.
Τα τελευταία περιστατικά σημειώθηκαν σε ένα σκηνικό όπου ρωσικά σκάφη πραγματοποιούν μια σειρά ελιγμών στην Αδριατική Θάλασσα. Σύμφωνα με στοιχεία θαλάσσιων ραντάρ και μια συνέντευξη στη La Repubblica με τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας, ναύαρχο Κάβο Ντράγκον, τρεις διαφορετικές ρωσικές μονάδες εισήλθαν στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

Περιλαμβάνουν το αντιτορπιλικό Admiral Tributs, το πλοίο πληροφοριών Nikitic Tatishchev και το καταδρομικό Varyag. Στο Ιόνιο επιχειρεί η φρεγάτα Admiral Grigorovich.
Το ιταλικό ναυτικό ανέπτυξε διάφορες μονάδες μέσω ξηράς και αέρος για να παρακολουθήσει στενά τα ρωσικά πλοία. Από το Σάββατο όλες οι ομάδες είχαν φύγει από την Αδριατική και βρίσκονταν στο Ιόνιο.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αντέδρασε στους επικριτές που πρότειναν ότι η εθνική ασφάλεια δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε.
«Τα θεσμικά όργανα λειτουργούν όπως θα έπρεπε», έγραψε στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, καταδίκασε το περιστατικό και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους δύο Αλβανούς στρατιωτικούς.
«Το Υπουργείο Άμυνας μας βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Ελπίζουμε ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες από τις αλβανικές αρχές θα ξεκαθαρίσουν τις συνθήκες του συμβάντος το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Πρόεδρος Vjosa Osmani αντέδρασε επίσης, σημειώνοντας ότι μίλησε με τον Αλβανό Πρόεδρο Bajram Begaj για την επίθεση.
« Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι δράστες αυτής της επίθεσης πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι θεσμοί μας είναι έτοιμοι να παράσχουν οποιαδήποτε απαραίτητη υποστήριξη», έγραψε στο Twitter.

Ο Κούρτι έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις ρωσικές προσπάθειες να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της στενής πίστης μεταξύ της γειτονικής Σερβίας και του Κρεμλίνου.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια