Αλβανία: Συνελήφθησαν δύο Ρώσοι κι ένας Ουκρανός στην προσπάθεια να εισέλθουν σε εργοστάσιο όπλων

Ένα περίεργο περιστατικό ερευνούν οι αρχές της Αλβανίας: Δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός προσπάθησαν να μπουν σε στρατιωτικό εργοστάσιο.
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε αργά το Σάββατο ότι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη σύλληψη ενός 24χρονου άνδρα από τη Ρωσία, ο οποίος είχε εισέλθει στους χώρους του στρατιωτικού εργοστασίου Γκραμς και προσπαθούσε να τραβήξει φωτογραφίες. Αντιστάθηκε στη σύλληψη και χρησιμοποίησε σπρέι κατά των στρατιωτών.
Δύο άλλοι, μια 33χρονη Ρωσίδα και ένας Ουκρανός ηλικίας 25 ετών, συνελήφθησαν σε κοντινή απόσταση.

«Ύποπτοι για κατασκοπεία»
Ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για το κίνητρο, αλλά αναφέρθηκε στη γεωπολιτική – υποδεικνύοντας προφανώς μια πιθανή σύνδεση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει επικριθεί από την αλβανική κυβέρνηση.
«Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο περιφερειακό και γεωπολιτικό πλαίσιο, (το συμβάν του Σαββάτου) δεν μπορεί να απορριφθεί ως ένα σύνηθες περιστατικό. Αλλά δεν μπορούμε να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα», δήλωσε αφότου επισκέφθηκε τους τραυματισμένους στρατιώτες στο νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε το Σάββατο ότι τα τρία άτομα είναι «ύποπτα για κατασκοπεία», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Άγνωστα τα κίνητρα
Μέσα ενημέρωσης με έδρα τα Τίρανα ανέφεραν ότι οι τρεις ύποπτοι ήταν μπλόγκερ που επισκέπτονταν συχνά εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές βάσεις και άλλες μεγάλες εγκαταστάσεις σε διάφορες χώρες.
Ο Peleshi δήλωσε ότι η έρευνα θα δείξει αν ήταν μπλόγκερ και ποια ήταν τα κίνητρά τους.

Την περίοδο του Σοσιαλισμού, το εργοστάσιο Gramsh παρήγαγε τυφέκια AK 47, τα γνωστά Καλάσνικοφ. Πλέον, παράγει υλικά για την αμυντική βιομηχανία. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε επίσης για την αποσυναρμολόγηση όπλων και πυρομαχικών.
Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009, έχει συνταχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια