Αλβανία: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy για την Αλβανία να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία κλείνοντας τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία και περιορίζοντας τη ροή Ρώσων τουριστών προκάλεσε τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης προς την αλβανική κυβέρνηση, για υποκρισία σε σχέση με την Ουκρανία.
«Σας ζητώ να κλείσετε τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και να περιορίσετε τις αφίξεις Ρώσων τουριστών», είπε ο Ζελένσκι στο αλβανικό κοινοβούλιο την Τρίτη, μιλώντας για ένα αναμενόμενο έκτο πακέτο κυρώσεων που συζητείται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αλβανία ήταν η πρώτη επιλογή του Zelenskyy μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για να αντιμετωπίσει και να δείξει την εκτίμηση της Ουκρανίας για την αταλάντευτη υποστήριξή της, ιδιαίτερα μετά την τελευταία ρωσική εισβολή φέτος.
Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα στη σημερινή ομιλία του, η κυβέρνησή του έχει υποστηρίξει ακλόνητη την αντίσταση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, ιδιαίτερα στον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παραμένει προσηλωμένη στη χρήση της έδρας του στο ΝΑΤΟ προς όφελος της Ουκρανίας, σύμφωνα με αποφάσεις άλλων εταίρων.

Ο Ράμα είπε στον Ζελένσκι ότι ο πόνος του ουκρανικού λαού χτυπά πολύ κοντά τους, καθώς είχαν υποδεχθεί πάνω από μισό εκατομμύριο Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο που διέφυγαν από τις σερβικές σφαγές το 1999. Υπενθύμισε επίσης την άμεση και πλήρης αλληλεγγύη με την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Επιπλέον, από την εισβολή του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Ράμα έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνουν εκατοντάδες άτομα και δεκάδες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της χρηματοδότησης, της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας.

Το πρώτο πράγμα που σημείωσε ο Ράμα στην ομιλία του μετά από εκείνη του Ζελένσκι – η ομόφωνη υποστήριξης της Ουκρανίας στο αλβανικό κοινοβούλιο – δεν κράτησε για πολύ μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Το αίτημα του Ζελένσκι για την Αλβανία να περιορίσει την πρόσβαση στους Ρώσους τουρίστες έγινε γρήγορα αποδεκτό από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κατηγόρησε τον Ράμα για υποκρισία σε σχέση με την Ουκρανία. Ζήτησε από την κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο Ρώσων τουριστών στην Αλβανία, να απελάσει τον Ρώσο πρέσβη και να καλέσει τον Αλβανό πρέσβη στη Μόσχα πίσω στην πατρίδα του.

Ο Ράμα κατάργησε τις απαιτήσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ενόψει της τουριστικής περιόδου στην Αλβανία.
«Φανταστείτε, θα υπάρχουν δολοφόνοι, βιαστές, που μετά τις σφαγές που έχουν διαπράξει θα συρρέουν στις παραλίες μας για να ανακτήσουν ενέργεια και να συνέλθουν. [Η κατάργηση των απαιτήσεων βίζας για τους Ρώσους] ήταν μια σοβαρή προσβολή για τους Αλβανούς. Ακούσατε και την ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι και αυτό ήταν και το αίτημά του», ανέφερε με έμφαση.

Ο Μπερίσα επέκρινε επίσης την πρωτοβουλία του Ράμα για τα Ανοιχτά Βαλκάνια , με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, την οποία αποκάλεσε «αντιευρωπαϊκή» και «ρωσο-σερβική ιδέα» που φέρεται να δίνει στη Ρωσία πρόσβαση στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω της στενής της συμμάχου Σερβίας.
Ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ταουλάντ Μπάλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αντιπολίτευσης ως «λαϊκιστικά μπαλόνια» και επανέλαβε ότι «ο Μπερίσα δεν υπάρχει».

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα και το κόμμα του αρνούνται την ύπαρξη του Μπερίσα στις δημόσιες τοποθετήσεις τους από τότε που ο τελευταίος ξεκίνησε μια επιτυχημένη πρωτοβουλία για να αναλάβει το Δημοκρατικό Κόμμα, όταν εκδιώχθηκε από το κόμμα μετά τον χαρακτηρισμό του για διαφθορά από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Ράμα πλέον αναφέρεται αποκλειστικά στον 78χρονο αρχηγό της αντιπολίτευσης ως «τον νεκρό».

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια