Η ξεχασμένη ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και τι γνωρίζουμε για αυτήν; Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλβανία και τα χωριά της ελληνικής μειονότητας, η Βασιλική Σιούτη συζητά για το θέμα με τον Νίκο Ευσταθίου, δημοσιογράφο και συγγραφέα.
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε πρόσφατα ένα ταξίδι στα χωριά της ελληνικής μειονότητας που είχε αναβληθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία. Μία μειονότητα η οποία στο παρελθόν έχει βιώσει σημαντική καταπίεση και διακρίσεις, χωρίς και σήμερα να γίνονται όλα τα δικαιώματα παντού σεβαστά και να λείπουν εντελώς τα προβλήματα, όπως αυτό των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρα, το οποίο επισημαίνει και η Ε.Ε.

Οι πιο γνωστές πόλεις της βόρειας Ηπείρου όπου ζούσε και ζει η ελληνική μειονότητα είναι οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο και η Χειμμάρα, αλλά Έλληνες υπήρχαν και στην Κορυτσά, την Δερόπολη, το Δελβινο κ.α

Η μειονότητα  της Αλβανίας επισήμως βρίσκεται σε 99 χωριά, στα οποία οι κάτοικοι τους αναγνωρίζονται ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας. Ο αλβανικός νόμος αναγνωρίζει δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας μόνο σε όσους ζουν σε περιοχές της μειονοτικής αυτής ζώνης, παρότι ελληνικός πληθυσμός υπάρχει και πέρα από αυτές. Στην αλβανική απογραφή του 1989, η οποία περιελάμβανε την εθνικότητα, προσμετρήθηκαν μόνο οι κάτοικοι της μειονοτικής ζώνης  και καταγράφηκαν 58.785 άτομα. Την ίδια περίοδο το ελληνικό κράτος τους εκτιμούσε μεταξύ 200.000-300.000, καθώς συμπεριελάμβανε και τους  Έλληνες που έμεναν εκτός της ζώνης και δεν αναγνωρίζονταν ως Έλληνες από το αλβανικό κράτος. 

Στο podcast μιλούν επίσης ο δημοσιογράφος Ορφέας Μπέτσης και ο Έλληνας Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Σχετικά Θέματα


Σχόλια