Παρά το γεγονός οτι ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας Αναστάσιος από το 1992 και μέχρι σήμερα έχει αναγνωριστεί από όλους για το έργο του και την ανασυγκρότηση της τοπικής Εκκλησίας το τελευταία διάστημα ακραίοι προσπαθούν να μειώσουν την προσωπικότητά του και την παρουσία του στη γειτονική χώρα.
Η τελευταία επίθεση αυτή τη φορά έγινε μέσω της Αλβανικής Κρατικής Τηλεόρασης και όπως καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής με βαρείς και χυδαίους χαρακτηρισμούς.Την περασμένη εβδομάδα και στην εκπομπή "ΑDN" δημοσιογράφος και καλεσμένος αναπτύσσοντας το θέμα "Νόλι, Γιαννουλάτος και η ανεξαρτησία της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", επιτέθηκαν στον κ. Αναστάσιο γεγονός που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Αρχιεπισκοπής η οποία έστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή, Ελευθέριο Γιότι στην τηλεόραση, και την Προϊσταμένη των Οπτικοακουστικών Μέσων Αουρέλα Κρασνίκι. 'Οπως αναφέρεται, ο δημοσιογράφος Ιλίρ Ουζεΐρι και ο καλεσμένος στο πάνελ Πελούμπ Τζούφι, καταφέρθηκαν εναντίον του Προκαθημένου της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Κοινότητας της χώρας με απίστευτους χαρακτηρισμούς.
Στην εκπομπή έγινε ειδική αναφορά στον ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας τον Θεοφάν Στιλιάν Νόλι, γνωστός ως Φαν Νόλι (1882 – 13 Μαρτίου 1965), ο οποίος θεωρείται από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της Αλβανίας. Ηταν συγγραφέας, λόγιος, διπλωμάτης, πολιτικός, ιστορικός και ιδρυτής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός και αντιβασιλέας της Αλβανίας το 1924 κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Ιουνίου, και αυτός που στήριξε κάθε τι προοδευτικό.
Στην εκπομπή επιχειρήθηκε η μείωση του έργου του κ. Αναστάσιου σε σύγκριση με αυτό του Νόλι, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής όχι τόσο για τις θέσεις που διατυπώθηκαν στην εκπομπή αλλά στο γεγονός ότι αυτές παρουσιάστηκαν στη Δημόσια τηλεόραση.
Όπως αναφέρεται η εκπομπή είχε έντονο προπαγανδιστικό περιεχόμενο το οποίο ρίχνει λάσπη στον Αρχιεπίσκοπο και έχει στόχο έχει να διχάσει το κοινό, την ώρα που τα περισσότερα Μέσα αλλά και η πολιτική ηγεσία της χώρας τάσσονται υπέρ της συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.
Μάλιστα, στην επιστολή προς τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να αδιαφορεί για το περιεχόμενο τέτοιων διχαστικών εκπομπών καθώς πρόκειται για ένα δημόσιο μέσο το οποίο παρακολουθούν χιλιάδες φορολογούμενοι Αλβανοί Ορθόδοξοι πολίτες, οι οποίοι συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση του μέσου, το οποίο με τέτοιου είδους φιλοξενίες δείχνει να μην τους σέβεται.
Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου κ. Θωμάς Δήμα πέραν της διαμαρτυρίας αναφέρει ότι ο κ. Αναστάσιος είναι ο πνευματικός πατέρας των Ορθοδόξων Χριστιανών της Εκκλησίας της Αλβανίας, αναγνωριζόμενος από όλες τις αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αποτελώντας μία προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας τυγχάνοντας του σεβασμού και της τιμής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Τονίζει δε ότι έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανασύσταση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας βαδίζοντας στο δρόμο που είχε ξεκινήσει η τοπική αυτή Εκκλησία πριν την κήρυξη αθεϊσμού στη χώρα από το καθεστώς Χότζα. Τέλος, υπενθυμίζει ότι ο Μακαριώτατος είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας προάγοντας στην αρμονική συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων. Ο κ. Δήμα, τέλος, ζητά από τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης να παρέμβει και να διορθώσει «αυτές της ανωμαλίες».
Υπενθυμίζεται ότι το 1992 ο κ. Αναστάσιος επιλέχτηκε από το Φανάρι να ηγηθεί της Εκκλησίας της Αλβανίας προκειμένου να ποιμάνει τους ορθόδοξους οι οποίοι ξεπερνούν το 20% του πληθυσμού.
Η Εκκλησία η οποία από το 1967 είχε δεχτεί ισχυρά πλήγματα από το καθεστώς Χότζα. Ο Αλβανός ηγέτης είχε κατεδαφίσει πλήρως, απαγορεύοντας κάθε θρησκευτική εκδήλωση και μετατρέποντας τους ναούς σε μουσεία ή και στάβλους.
Η πρώτη επίσκεψη του Αναστάσιου συνοδεύτηκε από αρνητικά σχόλια από τους ακραίους Αλβανούς εθνικιστές για τους οποίους δεν ήταν ένας απλός ποιμενάρχης, ο θρησκευτικός ηγέτης όσων ασπάζονταν ή επρόκειτο να ασπαστούν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, αλλά ο Δούρειος Ίππος της Ελλάδας, ο εντεταλμένος να εξελληνίσει την Αλβανία.
Διαβάστε ακόμη
Ο Θεοφάνης Μαυρομάτης κοινός ως Fanoli αυτοκηριχτικε αρχιεπίσκοπος oπως ο Αχμέτ Ζογκολι βασιλέας . Όχι για αρχιεπίσκοπος δεν άξιζε αλλά ούτε για απλός ψάλτης,χόρια που ήταν μια διχασμένη πρωσοπηκοτιτα .Έτσι για να λέμε κάποια πράγματα με το όνομα τους.
ΑπάντησηΔιαγραφή