Αλβανία: Ενοπλη επίθεση σε τηλεοπτικό σταθμό, ένας νεκρός

Αντιδράσεις στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο της Αλβανίας προκαλεί η ένοπλη επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, top channel, κατά την οποία σκοτώθηκε εξηντάχρονος φύλακας του κτιρίου.
Τα κίνητρα της δολοφονικής επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά, καθώς δεν έχουν συλληφθεί οι δράστες, ούτε υπήρξε ανάληψη ευθύνης, με την αστυνομία των Τιράνων να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες βρέθηκε καμένο μερικά χιλιόμετρα από τα Τίρανα, όχι όμως και οι δράστες της επίθεσης.

Με βάση μαρτυρίες, μετά τα μεσάνυχτα, άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο γάζωσαν με καλάσνικοφ την πρόσοψη του κτιρίου, σκοτώνοντας τον εξηντάχρονο φύλακα με καταγωγή από τον αλβανικό βορρά. Αυτό το τελευταίο τροφοδότησε σενάρια περί βεντέτας, που εξακολουθεί να ανθεί στη βόρεια Αλβανία. Ωστόσο, και καθώς η υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί, το θέμα έλαβε πολιτικές διαστάσεις, με τους υπευθύνους του τηλεοπτικού σταθμού να χαρακτηρίζουν το συμβάν «μαφιόζικο τρομοκρατικό χτύπημα».
Η Ενωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων της Αλβανίας υπογράμμισε ότι το γεγονός βαραίνει το εργασιακό κλίμα των δημοσιογράφων, ενώ εγκληματική χαρακτήρισε την επίθεση και ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντι Ράμα, ο οποίος ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των δραστών.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, αλλά και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλιρ Μέτα, που επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση για την παρατηρούμενη αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα.
Την επίθεση καταδίκασαν επίσης το γραφείο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, καθώς και πρεσβείες δυτικών χωρών. Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αλβανία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πιέσεις, τις απειλές και τα κατασταλτικά μέτρα που δέχεται ο Τύπος και η ελευθερία του λόγου στην Αλβανία.

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η ανατίναξη από την κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στις ακτές της Αδριατικής, ιδιοκτησίας επιχειρηματία, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού ομίλου στη χώρα που αντιπολιτεύεται τη κυβέρνηση Ράμα.
Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η αλβανική κυβέρνηση κατάσχεσε, με τη βοήθεια της αστυνομίας, ακόμη δύο κτίρια της ιδίας εταιρείας, ενώ είχε επιβάλλει και τσουχτερά πρόστιμα στις επιχειρήσεις και σε ένα από τα τηλεοπτικά κανάλια του ίδιου ομίλου.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια