Αλβανία: Επίθεση σε δημοσιογράφους από μασκοφόρους

Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις πραγματικών επιθέσεων κατά δημοσιογράφων και ομάδων μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια. Μία επίθεση από ιδιωτικές εταιρείες και άτομα που προσπαθούν να συγκαλύψουν παράνομη δραστηριότητα, θέτοντας άμεση απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων ερευνητών και των ομάδων τους, κάτι που με τη σειρά του, αποθαρρύνει το μελλοντικό ερευνητικό έργο δημοσιογράφων στην Αλβανία. Το δίκτυο SafeJournalists ζήτησε μια ταχεία έρευνα.

Περίπου 30 χλμ. από τα Τίρανα, στις 8 Φεβρουαρίου 2023, μια τριμελής δημοσιογραφική ομάδα, από την ερευνητική τηλεοπτική εκπομπή «Fiks Fare» του καναλιού «Top Channel» δέχθηκε σωματική επίθεση και απειλήθηκε με όπλο από ομάδα αγνώστων. 
Το περιστατικό συνέβη την ώρα που έκαναν γυρίσματα δίπλα στον ποταμό Ζεζε στο Νίκελ κοντά στην πόλη Fushë Kruja για την παράνομη διάβρωση του ποταμού και τη λήψη αδρανών υλικών. Εκείνη τη στιγμή άκουσαν πυροβολισμούς με τις σφαίρες να έχουν στόχο το drone τους, αναγκάζοντάς τους να το προσγειώσουν. Τρεις άνδρες, εκ των οποίων ο ένας μασκοφόρος, τους πλησίασαν στη συνέχεια στρέφοντας τα όπλα επάνω τους από λίγα μέτρα μακριά.
Ο μασκοφόρος τους πλησίασε, τους ζήτησε να φύγουν από την περιοχή και προσπάθησε να πάρει το drone και να διαγράψει τα πλάνα του. Κατέστρεψε επίσης την κάμερα.  Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, οι άλλοι άνδρες επιτέθηκαν σωματικά στο συνεργείο και απείλησαν τη ζωή τους για περισσότερα από 30 λεπτά. Αν και η δημοσιογραφική ομάδα είχε καλέσει την αστυνομία , η περίπολος έφτασε μετά από 50 λεπτά. 
Ο μασκοφόρος και οι δυο φίλοι του κατάφεραν να ξεφύγουν .Τις εικόνες τους , οπού διακρίνεται ένας άνδρας που κρατά όπλο μετέδωσε η  ερευνητική εκπομπή Fiks Fare. 
Η αστυνομία έχει αρχίζει έρευνα ,έχουν ταυτοποιηθεί δυο ύποπτοι δράστες και αναζητείται ο τρίτος .

Το βίαιο περιστατικό εναντίον δημοσιογράφων καταδίκασε ο πρόεδρος της Αλβανίας, η Αρχή Οπτικοακουστικών Μέσων , αλλά και το Παγκόσμιο Δίκτυο Ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης. 

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια