Nέος δικαστικός χάρτης στην Αλβανία: Ανησυχίες για το κόστος και τις καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη

Στην Αλβανία, ο νέος δικαστικός χάρτης, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των δικαστηρίων στη χώρα. Σχεδόν τα μισά από αυτά είναι κλειστά και πολίτες και ειδικοί στον νομικό τομέα εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτή η αναδιοργάνωση προκαλεί αυξημένο κόστος και καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Ο νέος χάρτης εφαρμόζεται την ώρα που στο σύστημα λείπει το 44% των δικαστών και το 38% των εισαγγελέων, ως αποτέλεσμα του «vetting» και o αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είναι υψηλός. Οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι αναμένεται να επιφέρει ίση κατανομή της δικαιοσύνης και να εξισορροπήσει τον αριθμό των δικαστών με τις υποθέσεις που εξετάζονται.

Στην Αλβανία, η νομική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε πριν από περίπου 7 χρόνια προκαλεί συνεχώς συζητήσεις κατά τη διαδικασία εφαρμογής. Η επαναξιολόγηση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, ή όπως αποκαλείται το vetting, οδήγησε στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού δικαστών και εισαγγελέων.
Σήμερα λείπουν στο σύστημα το 44 % και το 38% αντίστοιχα και η κατάσταση σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν έχει επιδεινωθεί. Τελικά ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη που κλείνει 18 από τα 38 δικαστήρια, περίπου τα μισά. Σε όλη τη χώρα, παραμένουν 13 πρωτοβάθμια δικαστήρια από τα 22, ένα εφετείο από τα 6 και δύο πρωτοβάθμια διοικητικά δικαστήρια από τα 6.

Από την 1η Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, το Εφετείο των Τιράνων είναι το μοναδικό στο είδος του στη χώρα. Δικηγόροι και πολίτες από μακρινές γωνιές της χώρας εκφράζουν την ανησυχία τους όταν λένε ότι τώρα δυσκολεύονται να βρουν δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια