Παγκόσμια Τράπεζα: 900 εκατ. στην Αλβανία για το brain drain

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διαθέσει 900 εκατ. ευρώ στην Αλβανία για επενδύσεις σε έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση και τόνωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντοχή στις κρίσεις, καθώς η υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα παλεύει με το «brain drain».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Τίρανα, Ιμάνουελ Σαλίνας, δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά αποδεικνύουν τη δέσμευση να βοηθηθεί η Αλβανία τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Τα χρήματα θα κατανεμηθούν σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος από τους οποίους είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας για τους Αλβανούς, ιδίως για τους νέους και τις γυναίκες.
«Δίνουμε έμφαση στο καλύτερο μέρος – καλύτερες θέσεις εργασίας. Στο μέλλον, η πρόκλησή μας είναι να δημιουργήσουμε καλύτερους χώρους εργασίας και κίνητρα για τους ανθρώπους να εργαστούν εδώ», δήλωσε ο Σαλίνας.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο Σαλίνας σημείωσε την ανησυχητική κατάσταση της μαζικής μετανάστευσης και δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω της βελτίωσης της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας.
«Πολλά έχουν επιτευχθεί από αυτή την άποψη, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνουν περισσότερα στο μέλλον», σχολίασε.

Όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα, αυτόν της αντίστασης στις κρίσεις, ο Σαλίνας δήλωσε ότι «φαίνεται ότι κάθε χρόνο υπάρχει μια πολύ μεγάλη κρίση. Πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις από αυτά τα γεγονότα στο μέλλον».
Ως προς συγκεκριμένα έργα στα οποία εμπλέκεται η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Σαλίνας σημείωσε την αύξηση της φορολογικής ανθεκτικότητας, την αύξηση της ανθεκτικότητας της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή, την ενίσχυση γεφυρών που κινδυνεύουν από σεισμούς και τη στήριξη του εθνικού πάρκου του ποταμού Vjosa.
«Η δέσμευση προς την Αλβανία είναι να υλοποιήσουμε όλα αυτά. Είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για αυτό», δήλωσε ο Σαλίνας.

Ο Ράμα μίλησε επίσης στο συνέδριο και δήλωσε ότι η ανακοίνωση προέκυψε από μια «μακρά διαδικασία συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με την Παγκόσμια Τράπεζα για τον καθορισμό του νέου προγράμματος εταιρικής σχέσης».
Και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την Παγκόσμια Τράπεζα για την υποστήριξή της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο, θέλω να την ευχαριστήσω για αυτή τη διαδικασία που επισφραγίσαμε τώρα».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ράμα ανέλυσε διάφορα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που αυξήθηκαν κατά 59% σε σύγκριση με το 2019, οι εξαγωγές που έφτασαν τα 4,1 δισ. ευρώ, 57% περισσότερες από το 2019, η αύξηση των ξένων επισκεπτών κατά 36% με διπλάσια αύξηση του ποσού των χρημάτων που δαπανήθηκαν και η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων κατά 29%.
Ενώ τα στοιχεία φαίνονται ελπιδοφόρα, οι αριθμοί που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat αυτή την εβδομάδα αναδεικνύουν το συνεχιζόμενο πρόβλημα της χώρας με τη μετανάστευση, καθώς 23.400 Αλβανοί πολίτες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, καταγράφοντας αύξηση 8,05% από το 2021.

Οι χώρες που επέστρεψαν τους περισσότερους Αλβανούς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους περιλαμβάνουν τη Γαλλία με 7.105 επιστροφές, την Ελλάδα με 6.540, την Ιταλία με 3.370, τη Γερμανία με 2.700 και το Βέλγιο με 1.430.
Από το τέλος του κομμουνισμού το 1991, πάνω από 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με 700.000 να φεύγουν την τελευταία δεκαετία. Το 2022, ο πληθυσμός των 2,78 εκατομμυρίων μειώθηκε κατά 1,3%, που αντιστοιχεί σε περίπου 36.000, λόγω της μετανάστευσης. Η πλειονότητα αυτών ήταν κάτω των 29 ετών.

Όσον αφορά τους οικονομικά ενεργούς, όσοι εργάζονται ή εργάζονται και πληρώνουν στο σύστημα μειώθηκαν κατά πάνω από 32.000. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος, αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη σαφήνεια μέχρι να διεξαχθεί η δύο φορές αναβληθείσα απογραφή τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει τους εργοδότες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της φιλοξενίας, του τουρισμού και της μεταποίησης. Τώρα, φέρνουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες, όπως οι Φιλιππίνες και η Κένυα.

Ιδιαίτερα σκληρά πλήττεται ο ιατρικός τομέας, με περισσότερους από 3.500 γιατρούς και νοσηλευτές να φεύγουν τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως προς τη Γερμανία. Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει μια νέα πρωτοβουλία για τη παραμονή τους στη χώρα, η οποία περιλαμβάνει ευνοϊκά επιτόκια στεγαστικών δανείων, υψηλότερους μισθούς και την απαίτηση να παραμείνουν στην Αλβανία για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Σε συνέντευξή του στη EURACTIV τον Δεκέμβριο, ο Ράμα δήλωσε ότι δεν μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Ποτέ δεν σκέφτηκα, και εξακολουθώ να μην πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να πιστεύουμε και πόσο μάλλον να επικοινωνούμε ότι οι νέοι πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν εδώ, διότι πιστεύω ότι έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν και ότι πρέπει να κάνουν χρήση της ελευθερίας τους, και αυτό είναι απολύτως στα δικά τους χέρια», δήλωσε ο Rama.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να επιστρέψουν οι νέοι, καθώς φέρνουν μια διαφορετική νοοτροπία που μπορεί να ωφελήσει τη χώρα.
«Αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν με διαφορετική νοοτροπία, έρχονται με κάποια εμπειρία και ανοίγουν επιχειρήσεις, κάνουν τα πράγματα διαφορετικά και σημειώνουν επιτυχίες», είπε, προσθέτοντας ότι είναι επίσης σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες σε τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια