Ρήγματα στην αμερικανική στήριξη προς τον Ράμα

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

“Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν”, είναι μια συμβουλή με βιβλική διάσταση, που μάλλον ο κύκλος γύρω από τον Έντι Ράμα δεν την λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Εν προκειμένω, “κέντρα” δεν είναι μόνο γενικά οι πυλώνες του κράτους δικαίου, οι αρχές της λειτουργικής δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι και ο Ελληνισμός. Αλλά, ούτε απ’ το πρόσφατο παρελθόν έχουν κάτι να διδαχθούν οι ασκούντες την εξουσία στην Αλβανία.
Στη θεσμικά ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών Ypou;esevn της αμερικανικής Γερουσίας ήταν προγραμματισμένη συζήτηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε ό,τι αφορά την Αλβανία και τον αλβανικό παράγοντα, η συζήτηση είχε προετοιμαστεί με σκοπό να εστιάσει σε ζητήματα που αφορούν την Σερβία και το Κόσοβο, στο πλαίσιο της πολιτικής των ΗΠΑ για καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

Εγχείρημα καθόλου εύκολο, πλην όμως θεμιτό, για την αποφυγή άλλων εστιών έντασης στην Ευρώπη με ανοιχτή την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Μόνο που η Σερβία και ο Βούτσιτς δεν υπήρξαν τα μόνα θέματα συζήτησης. Ο Ράμα και ο τυχοδιωκτισμός του για την πρόκληση κρίσης με την Αθήνα, ασκώντας πολιτικές διώξεις στους γηγενείς Έλληνες, λειτουργεί εξίσου αποσταθεροποιητικά.
Στο περιβάλλον των Δυτικών Βαλκανίων προτεραιότητα για τις ΗΠΑ είναι ο συνετισμός της Σερβίας και η δια προφάσεως πίεση της, ώστε να αποκαταστήσει την σχέση της με τις αλβανικές αρχές του Κοσόβου για να αποκοπεί απ’ τις επιρροές της Μόσχας. Οι ενέργειες του Ράμα, όμως, να ενεργοποιήσει μία ακόμη εστία διεθνοτικής έντασης στη Βόρεια Ήπειρο, και δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ίσα-ίσα η αναφορά στην περίπτωση της (σχεδόν) απαγωγής-σύλληψης και κράτησης από τις αλβανικές αρχές και υπό καθεστώς ομηρίας του εκλεγμένου πλέον δημάρχου Φρέντη Μπελέρη, απασχόλησε τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Γεγονός, που αποδεικνύει τις δυνατότητες του Ελληνισμού να ενεργοποιήσει τα μέσα που διαθέτει, για την προστασία του εθνικού συμφέροντος.

Αλβανία και οργανωμένο έγκλημα
Στα Τίρανα δεν μπορούν να διδαχθούν ούτε από δικά τους παραδείγματα, όπως αυτό του 1994 με την άρνηση στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να αποφυλακιστούν τα στελέχη της “Ομόνοιας”, που είχαν φυλακιστεί αυθαίρετα. Οι δηλώσεις Μενέντεζ επιβεβαιώνουν ότι για τις ΗΠΑ έχουν μεγάλη σημασία οι πολιτικές για τη διατήρηση της εσωτερικής συνοχής και σταθερότητας στην περιοχή. Μάλιστα, αυταρχικοί παράγοντες της περιοχής που καλώς ή κακώς κρίθηκε ότι υπονομεύουν αυτή την πολιτική αποτελούν πλέον στόχο νομικών κυρώσεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην Αλβανία, απτό παράδειγμα είναι ο Σαλί Μπερίσα.
Ωστόσο, μετά τη συζήτηση στο Κογκρέσο και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα και ο νυν πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Εκτός απ’ τον γερουσιαστή Μενέντεζ, αναφορά στον ίδιο και μάλιστα με υπόνοιες για την ανάμειξή του σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών έκανε και ο γερουσιαστής Τιμ Κάϊν (Tim Kaine).

Αμφότεροι προέτρεψαν του παριστάμενους κατά τη συζήτηση, τον Βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Γκάμπριελ Εσκομπάρ (Gabriel Escobar) και τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Ντέρεκ Σόλετ (Derek H. Chollet) να προσέξουν, παράλληλα με τον πρόεδρο της Σερβίας, τόσο την αντιδημοκρατική συμπεριφορά όσο και την ανάμειξη της αλβανικής πολιτικής τάξης σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.

Κόλαφος Μενέντεζ και Κάινε
Στην Αλβανία εστιάζουν στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ πίεσαν επαρκώς το Βελιγράδι και πέτυχαν την εγκατάσταση τοπικών αρχών από Αλβανούς σε δήμους όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι στο Κόσοβο. Παράλληλα, λόγω των γνωστών μηχανισμών ελέγχου της ενημέρωσης, πέρασε στα χαμηλά το θέμα που έθεσε ο Μενέντεζ. Ωστόσο τα γραπτά μένουν κι έχουν ως εξής σε πρόχειρη μετάφραση:
Μπομπ Μενέντεζ: «Κατανοώ ότι η εγγύηση ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών είναι κρίσιμο στοιχείο για τις δημοκρατίες. Είμαι ωστόσο ανήσυχος για την σύλληψη από την Αλβανική Αστυνομία δύο μέρες πριν τις τοπικές εκλογές του Φρέντη Μπελέρη, αντιπροσώπου της Ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία. Η Ελληνική κυβέρνηση μας έχει επιβεβαιώσει ότι η πράξη αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην συνέχιση της στήριξης τους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας. Εφαρμόζουν άραγε οι αλβανικές αρχές τα πρότυπα τους κράτους δικαίου στην διαχείριση της εν λόγω υπόθεσης;». Ο Σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Σόλετ απάντησε ότι βρίσκονται σε διαβούλευση και συνεννόηση με την πρεσβεία τους στα Τίρανα περί του θέματος.

Η παρέμβαση του γερουσιαστή Κάινε έχει ως εξής: «Από συναντήσεις μου σε όλη την Αμερική είμαι έκπληκτος από την πολύ έντονη επιρροή των ομάδων Αλβανών γκάγκστερ με μέρος των Βαλκάνιων διακινητών ναρκωτικών, που έχουν επίκεντρο κυρίως την Αλβανία. Συνεργάζεστε με τις αρχές εφαρμογής του νόμου στην Αλβανία για την εξάλειψη αυτών των δικτύων εμπόρων ναρκωτικών;».
Πλέον, για όσα καταγγέλλουν φορείς της αυτόνομης πολιτικής εκπροσώπησης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το κριτήριο που καθοδηγεί την συμπεριφορά των Τιράνων στην Χιμάρα και ευρύτερα στις περιοχές ουσιαστικής-ιστορικής παρουσίας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, “τι χρείαν έχουμε μαρτύρων”. Πλην όμως ο Έντι Ράμα ας καταλάβει ότι ο κλοιός σφίγγει. Δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της Σερβίας στη μέγγενη. Ενδεχομένως να έχει εισέλθει σε τροχιά σύγκρουσης, την ώρα που νομίζει ότι είναι στο ζενίθ της εξουσίας του.

Οι αναφορές του σε προεκλογικές ομιλίες σε παράγοντες της χιμαριώτικης κοινότητας στις ΗΠΑ και οι φωτογραφίες που κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει με κορυφαίους κληρικούς της Ομογένειας στην Αμερική, μπορεί να καταδεικνύουν την ικανότητα του να παραπλανά και να εξαπατά. Ωστόσο, δεν είναι ικανές να τον καλύψουν στις μεθοδεύσεις του, όπως αυτές που εδώ και δέκα μέρες επιχειρεί εις βάρος του Ελληνισμού της Χιμάρας.

Διαβάστε ακόμη


Σχόλια