Ένα «βαρύ ζεϊμπέκικο» έκανε ναρκοπέδιο για τον Μητσοτάκη την Αττική

«Το μερτικό μου απ' τη χαρά, μου το 'χουν πάρει άλλοι». Το πασίγνωστο ζεϊμπέκικο που συνέθεσε ο Μάνος Λοΐζος σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και που χόρεψε στο Ζάππειο πριν λίγες ημέρες ο Γιώργος Πατούλης, κανείς δεν περίμενε ότι θα γινόταν αφορμή για έναν «γαλάζιο» εμφύλιο με «φόντο» την Περιφέρεια Αττικής.
Παρά τη «συγγνώμη» του νυν Περιφερειάρχη Αττικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την ατζέντα του και τράβηξε δύο «χαρτιά»: Το ένα έγραφε Γιώργος Παπανικολάου και το άλλο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο πρωθυπουργός είχε ήδη αποφασίσει να πάρει πίσω το χρίσμα της ΝΔ από τον Γιώργο Πατούλη και να υποστηρίξει άλλη υποψηφιότητα, της αρεσκείας του.

Πρώτος βολιδοσκοπήθηκε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος χθες Σάββατο (29/7) πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου. Ωστόσο, ο ίδιος σήμερα Κυριακή ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του στον δήμο της Γλυφάδας, κλείνοντας έτσι κάθε συζήτηση για κάθοδο στη μάχη της Περιφέρειας Αττικής.
Κάπως έτσι, απέμεινε στην ατζέντα το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά, του ανθρώπου των επικίνδυνων αποστολών, ο οποίος, αμέσως μετά την επιθεώρηση της πυρασφάλειας στρατοπέδων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, έσπευσε το μεσημέρι της Κυριακής στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τους επιτελάρχες Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκο, με «κυρίως πιάτο» στο «μενού» την Περιφέρεια Αττικής.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδαλιάς φέρεται να είπε το «ναι», ώστε να ηγηθεί των δυνάμεων της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής και να «εξοστρακίσει» τον Γιώργο Πατούλη.
Αυτό ήταν και το πρώτο επεισόδιο σε έναν «γαλάζιο» εμφύλιο που μόλις ξεκίνησε και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το τέλος του.

Μπορεί ο Νίκος Χαρδαλιάς να έχει εξασφαλίσει το χρίσμα, ωστόσο, ο Γιώργος Πατούλης δεν δείχνει διατεθειμένος να τα παρατήσει και να κλείσει μία πλούσια πορεία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κρατά από το 1998,όταν πρωτοεκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πεύκης. Και πώς να κάνει πίσω, όταν το έχει πράξει πριν από μερικά χρόνια εκτιθέμενως δημοσίως. Για όσους δεν θυμούνται, ο κ. Πατούλης στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχε ανακοινώσει την κάθοδό του στον δήμο Αθηναίων. Οπισθοχώρησε όμως κατόπιν ισχυρών πιέσεων, προκειμένου να είναι υποψήφιος ο Κώστας Μπακογιάννης. Και σε αντάλλαγμα του δόθηκε το χρίσμα για την Περιφέρεια Αττικής.

Εμπειρία στην αυτοδιοίκηση όμως διαθέτει και ο κ. Χαρδαλιάς, ως δήμαρχος Βύρωνα επί σειρά ετών. Και χρίσμα σημαίνει στήριξη σε όλα τα επίπεδα. Πόσο μάλλον όταν η Περιφέρεια Αττικής εξελίσσεται σε προσωπική υπόθεση του ίδιου του πρωθυπουργού.
Έτσι, ένας τέτοιος εμφύλιος, αναπόφευκτα θα δοκιμάσει και την εσωκομματική συνοχή της ΝΔ, καθώς το επόμενο στοίχημα και για τους δύο «γαλάζιους μονομάχους» θα είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους, με τα ενεργά στελέχη της αυτοδιοίκησης που προέρχονται από τη ΝΔ να καλούνται να αποφασίσουν σε ποια από τις δύο βάρκες θα επιβιβαστούν. Αλλά, η κόντρα είναι αρκετά πιθανό να επεκταθεί και στην ΚΟ της ΝΔ, καθώς και τα δύο ονόματα διαθέτουν τις εσωκομματικές τους συμμαχίες.

Και φυσικά, αυτοί οι δύο δεν είναι οι μόνοι διεκδικητές του θώκου του Περιφερειάρχη Αττικής. Εκτός του «μικρόκοσμου» της κεντροδεξιάς, η κεντροαριστερά καραδοκεί με πολλά υποσχόμενες υποψηφιότητες.
Αυτή του έμπειρου Γιάννη Σγουρού (με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ), ο οποίος διατέλεσε νομάρχης Αθηνών από το 2002 και στη συνέχεια Περιφερειάρχης Αττικής από το 2010 έως το 2014.

Και φυσικά, τη μάχη με αναπτερωμένες ελπίδες (και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) θα δώσει και ο ιδιαίτερα επιτυχημένος Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος εκλέγεται Δήμαρχος Ρέντη από το 1994 έως και σήμερα, πετυχαίνοντας μάλιστα εντυπωσιακά ποσοστά. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι τέσσερις φορές έχει εκλεγεί από τον Α’ γύρο με ποσοστά μεγαλύτερα από 60%.
Και κάπως έτσι λοιπόν, η Περιφέρεια Αττικής εξελίσσεται σε ναρκοπέδιο για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς, κάθε αποτέλεσμα εκτός της επικράτησης Χαρδαλιά θα αποτελεί μία τεράστια προσωπική ήττα για τον ίδιο.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια