Μια συνέντευξη του Πρωθυπουργού με επικίνδυνες σχοινοβασίες

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Άκουσα τον κο Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στο Σκάϊ, να προσπαθεί να δικαιολογήσει την αποδυνάμωση του νόμου 4777/2021, όπως αυτή εκφράσθηκε δια στόματος του Υπουργού προστασίας του πολίτη κου Μηταράκη.
Συγκεκριμένα, ο κος Μηταράκης δήλωσε: «Tο πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων.»

Ο νόμος λέει συγκεκριμένα:
1. Συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό…. υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και, όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκτελούν τα καθήκοντα .....(αστυνομικά στα τμήματα).

2. Το προσωπικό Ο.Π.Π.Ι. συνεργάζεται με τον πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύτανη, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του ιδρύματος. Οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι. διευκολύνουν το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

3. Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι., όσο και των υποδομών αυτών.
Οι Ο.Π.Π.Ι. είναι αρμόδιες για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και ιδίως για:
α) Την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.,
β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,
γ) την πραγματοποίηση περιπολιών στο πλαίσιο των καθηκόντων της περ. α΄.
Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες ….

4. Για τη συγκρότηση των Ο.Π.Π.Ι. συνιστώνται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χίλιες τριάντα (1.030) οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών, …... Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία,

ΣΧΟΛΙΑ
Όπως διαπιστώνει άμεσα κάποιος το θεσμικό πλαίσιο των ΟΠΠΙ έχει πολλά κενά και πάσχει στο πεδίο της εφαρμογής, των αποφάσεων και του τρόπου παρέμβασης και των ασαφών αρμοδιοτήτων.

1. Η «Κοινωνία αξιών» ευθύς εξ αρχής είχε επισημάνει ότι ο νόμος αυτός (αν και κηρύχτηκε από το ΣτΕ ως Συνταγματικά συνεπής), εν τούτοις είναι ασαφής και περιπλέκει τις αρμοδιότητες απλής φρούρησης χώρων και εγκαταστάσεων, με τις αστυνομικές αρμοδιότητες.
Είχαμε μάλιστα προτείνει να δημιουργηθεί ξεχωριστό σώμα για την φρούρηση και ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων και την προσωπική ασφάλεια του ενυπάρχοντος προσωπικού (καθηγητών, σπουδαστών και διοικητικού προσωπικού), σώμα που να βρίσκεται άμεσα υπό τον έλεγχο του Επικεφαλής του Διοικητικού τμήματος (ως Διοικητική λειτουργία) των πανεπιστημίων και να μην εμπλέκεται σε άλλα αστυνομικού τύπου μέτρα και αδικήματα, όπου εκεί είναι απόφαση των Πρυτάνεων εάν θα καλέσουν τις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις να παρέμβουν.

2. Δεν εισακουσθήκαμε και η κυβέρνηση προχώρησε στο περίεργο και ασαφή αυτόν νόμο, που τελικά δεν εφαρμόσθηκε πλήρως, και σήμερα έρχεται ο Υπουργός να λέει ότι χρειάζεται επανεξέταση.

3. Ο δε πρωθυπουργός προσπαθώντας να καλύψει τον Υπουργό, στην ουσία προτείνει κάτι μεταξύ αυτού που προτείναμε εμείς και τον ισχύοντος νόμου, χωρίς όμως να έχει παγιώσει ο ίδιος στο μυαλό του τι ακριβώς χρειάζεται, τι αρμοδιότητες και ευθύνες θα υπάρχουν και πως τελικά θα μεταβληθεί ο νόμος.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αυτό που με παραξένεψε είναι ότι άκουσα τον κο Μητσοτάκη (όπως και στην περίπτωση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και της έφιππης αστυνομίας) αλλά και σε άλλα σημεία της συνέντευξής του να σχοινοβατεί.

1. Π.χ. είπε: «Και επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά, το τονίζω, μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια στροφή της Τουρκίας.»
ΣΧΟΛΙΟ: Το είχε πει κάποτε ίσως; Όχι, ΠΟΤΈ φανερά!!! Το πιστεύει; Εάν ναι τότε αυτό είναι πολύ επικίνδυνο!

2. Είπε: «Και για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης πρέπει να δεχθούμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή, διότι αν μονίμως είμαστε δέσμιοι του τι είχε γίνει πριν από κάποια χρόνια, εκ των πραγμάτων θα βλέπουμε πάντα τον άλλον με καχυποψία.»
ΣΧΟΛΙΟ: Δηλαδή ξεχνάμε π.χ. την εισβολή στην Κύπρο και το διαρκές έγκλημα της κατοχής; Ξεχνάμε τις γκρίζες ζώνες που είναι πλέον καθεστώς; Ξεχνάνε και οι Τούρκοι το Casus Belli και την Γαλάζια Πατρίδα; Μεγάλη σχοινοβασία και χωρίς καν κοντάρι αυτές οι δηλώσεις.

3. Είπε: «Ο Ερντογάν έρχεται ο ίδιος από μια μεγάλη εκλογική νίκη. Αυτό ενδεχομένως να τον απελευθερώνει από την ανάγκη να χρησιμοποιήσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση, κάτι το οποίο -ας μην κοροϊδευόμαστε- γινόταν κατά κόρον στην Τουρκία.»
ΣΧΟΛΙΟ: Δηλαδή θεωρεί ότι όσα είπε και έκανε ο Ερτογάν ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση; Όχι μόνο σχοινοβατεί χωρίς κοντάρι, αλλά χαλάρωσε και το σχοινί!

4. ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Ρωτήθηκε: Αυτό πιθανά, πάντως, περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα; Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης.’»
ΣΧΟΛΙΟ: ΟΥΠΣ, κανείς πρωθυπουργός μέχρι σήμερα δεν ξεστόμισε ότι η απομείωση εθνικής κυριαρχίας (προσέξτε-κυριαρχίας, όχι κυριαρχικών δικαιωμάτων) μπορεί να είναι ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ που να συνεπάγεται υποχωρήσεις αυτού του τύπου
(ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Αφετηρία!!!! Που σημαίνει ότι πάει και περισσότερο σε υποχωρήσεις). Παει περίπατο η ρητορική για την μοναδική διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Προσπάθησε να τα στρογγυλέψει στη συνέχεια, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τίποτε ως δίχτυ ασφαλείας τα στρογγυλέματα.

5. Επίσης το να σε ρωτάει η σύζυγος του ανιψιού σου (ενασκώντας το δημοσιογραφικό δημοκρατικό λειτούργημα του ελέγχου της εξουσίας), δεν είναι και η καλύτερη περίπτωση ενάσκησης του λειτουργήματος αυτού στην δημοσιογραφία , παρά τα δήθεν σκληρά ερωτήματα που επιχείρησε προσχηματικά να θέσει.
Κάποιες ερωτήσεις δε καθώς και η εμμονή να ρωτάνε και να ξαναρωτάνε για το τι θα κάνει μετά από 4 χρόνια εάν δεν μπορέσει να υλοποιήσει τα όσα λέει, μόνο προσχηματικά είτε ως ερωτήσεις αμηχανίας μπορούν να εκληφθούν από έναν αντικειμενικό ακροατή.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια