Γιατί η Αθήνα αποδέχεται τον εμπαιγμό και τον σαρκασμό του Έντι Ράμα

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διαφορά άρθρα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας και ειδικά με τη σκληρή στάση της Αλβανίας στην απελευθέρωση του άδικα φυλακισμένου νέο εκλεγέντα δήμαρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Όπως φαίνεται ο Έντι Ράμα είναι σκληρό καρύδι και κατά τη γνώμη μου δεν θα κάνει πίσω, γιατί το θεωρεί προσωπικό πρεστίζ (κύρος ή γόητρο) την επιρροή του και τον έλεγχο της Χειμάρρας, αλλά δεν φοβάται ούτε την ελληνική αντίδραση, επειδή θεωρεί αδύνατους και μαλακούς τους Έλληνες πολιτικούς. Αυτοί, οι Έλληνες πολιτικοί, δεν αντέδρασαν καθόλου στον εμπαιγμό και τον σαρκασμό που έδειξε ο Έντι Ράμα προς τους Έλληνες στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στη Χειμάρρα και στις ελληνικές περιοχές στο Νότο της Αλβανίας. Μάλιστα του έδωσαν βήμα να παρουσιάσει την καλλιτεχνική του συλλογή στο Ζάππειο Μέγαρον. Εκτός από αυτό θεωρεί ισχυρή υποστήριξη ασφαλώς από τον Ερντογκάν, μπροστά στον οποίο υποκλίνεται και του κάνει τεμενάδες, γιατί πιστεύει θα τον έχει προσωπική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. 
Τελευταία έχει αρχίσει να «φλερτάρει» και με την κυρία Μελλόνη την πρωθυπουργό της Ιταλίας, την οποία πρόσφατα κάλεσε προσωπικά και όχι τυχαία για διακοπές στην Αλβανία. Όπως γράφει ο τύπος, μαζί της διαπραγματεύεται το ξεπούλημα του νερού της Μπίστρισας προς την Ιταλία, το οποίο εάν θα συμβεί θα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα προς την Ελληνική Μειονότητα. Την κυρία Μελλόνη ασφαλώς τη χρειάζεται ο Έντι Ράμα για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μου θυμίζει το φλερτάρισμα του βασιλιά Ζώγκ της Αλβανίας στη δεκαετία 1930-40, με αποτέλεσμα την εισβολή και κατοχή της Αλβανίας το 1939 από τη φασιστική Ιταλία. 

Λίγες μέρες πριν τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη (ο οποίος Φρέντη ήταν δίπλα στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στη επίσκεψη του στη Χειμάρρα), ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξαπέλυσε ένα χυδαίο υβρεολόγιο σε βάρος του υποψήφιου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, χαρακτηρίζοντας τον ηλίθιο, αγράμματο και άλλα επίθετα που ούτε ένας άνθρωπος του δρόμου δεν θα το έκανε. Μπήκε σε μια προσωπική έχθρα και βεντέτα με μια από της οικογένειες της Χειμάρρας που δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, γιατί οι χειμαρριώτες δεν ξεχνούν εύκολα και δεν συγχωρούν. Εκτός από αυτό ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πόνταρε σκόπιμα για να διεγείρει τα εθνικιστικά αισθήματα των Αλβανών, λέγοντας ότι ο Φρέντη Μπελέρης είχε προπαγανδίσει δήθεν την Ελληνοποίηση (Helenizim) του πληθυσμού της Χειμάρρας μετατρέποντας τους Αλβανούς σε Έλληνες, παρερμηνεύοντας σκόπιμα τη λέξη Ελληνισμός (Helenizm ) σε Ελληνοποίηση (Helenizim), την οποία κάπου είχε εκφράσει ο Φρέντη Μπελέρη. Αυτό είχε γίνει τραγούδι από όλα τα εθνικιστικά κανάλια της Αλβανίας. Δύο μέρες πριν των εκλογών κινήθηκε με διαταγή, αλλά και αυτοβούλως όλη η κρατική μηχανή της Αυλώνας πειθήνια στον πρωθυπουργό για να συλλάβουν δήθεν επ αυτοφώρω τον Φρέντη Μπελέρη, αλλά τους έμεινε η εξάρα στο χέρι.

Η σκληρή στάση του Έντι Ράμα σ’ αυτό το θέμα έχει και ένα υπόβαθρο στο παρελθόν, επειδή η οικογένεια της μητέρας του από το αλβανόφωνο χωριό Βούνο, ήταν η ευνοούμενη του Καθεστώτος Χότζα (ο πατέρας του Έντι Ράμα ήταν ο προσωπικός καλλιτέχνης στις προσωπογραφίες του Δικτάτορα, αλλά και ο θείος του ο Σπύρο Κολέκα είχε μακρόχρονη θητεία στο Πολίτ-Μπυρώ της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Αλβανίας. Σε ψυχολογικό επίπεδο ίσως να θεωρεί τη Χειμάρρα δικό του Τσιφλίκι, που θα του άρπαζε ο Φρέντη Μπελέρης.

Ως συμπέρασμα σε αυτή την υπόθεση ο Έντι Ράμα δεν θα κάνει πίσω, εκτός αν του επιβληθεί κάποια ανωτέρα δύναμη. Ο αλαζονικός του τρόπος συμπεριφοράς και η επιδειξιομανία του δεν τον αφήνουν. Ας μην έχουν αυταπάτες οι Έλληνες και για το συνυποσχετικό τη Χάγης. Ο Έντι Ράμα δεν μπορεί να γλύφει εκεί που φτύνει. Άλλωστε δεν τον αφήνει ο Ερντογκάν.

Προβληματισμένοι πρέπει να είναι όλη η Μειονότητα και όχι μόνο οι Χειμαρριώτες που βλέπουν τις πράξεις του Έντι Ράμα ως φασίζουσες.

Σοφοκλής Έξαρχος 
New Jersey 26/8/2023

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια