Το Ιράν, η Τουρκία και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Όπως έγραψα και σε άλλο άρθρο, οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ανατολική Μεσόγειο δύο αεροπλανοφόρα, που συνοδεύονται από 8-10 άλλες κύριες μονάδες κρούσεως και άγνωστο αριθμό πυρηνικών Υ/Β, καθώς τρίτο μικρότερο φορέα αεροσκαφών κάθετης απονήωσης και Ε/Π (USS BATAAN) και δύο ακόμη μεγάλα αποβατικά.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να εμπλακούν εκτός της περιοχής ευθύνης του και εάν δεν απειλείται χώρα του ΝΑΤΟ.

Οι ναυτικές δυνάμεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν άλλη αποστολή, για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.
Επίσης υπάρχουν στην Α. Μεσόγειο περίπου 9 πολεμικά πλοία επιφανείας της Ρωσίας και 2 Υ/Β (ένα πυρηνικό).

Η διοίκηση των Central Air Forces των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Σάββατο την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών F-15E και αεριωθούμενων αεροσκαφών A-10 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (σε φιλικές χώρες του Κόλπου) πέραν των F-16 που ήταν ήδη εκεί για την προστασία της ναυτιλίας στον Κόλπο από τις επιθέσεις των φρουρών της επανάστασης.
Όμως υπάρχει ενδεχόμενο να αναγκασθούν να αποχωρήσουν από τις ευκολίες αυτές, εάν οι χώρες του Κόλπου, σε περίπτωση γενικευμένης κλιμάκωσης, αρνηθούν την υποστήριξη τους στις ΗΠΑ, τιθέμενες εναντίον του Ισραήλ.

Σε περίπτωση δε γενικευμένης σύγκρουσης όπου θα είχε πρωτεύοντα ρόλο το Ιράν μαζί με τις τρομοκρατικές ομάδες που ελέγχει, οι δυνάμεις των ΗΠΑ που βρίσκονται στον Κόλπο δεν επαρκούν για ανάσχεσή του συνόλου των επιθετικών δράσεων και της απειλής που είναι αναγκαίο να υπάρξει κατά του Ιράν από τον Νότο.

Όπως δε έχω εξηγήσει πολλές φορές, η οικονομία στον πόλεμο δεν αναφέρεται σε οικονομία μέσων αλλά σε οικονομία προσπαθειών.
Δηλαδή, διαθέτεις πολύ περισσότερα μέσα από τον αντίπαλο προκειμένου να του δηλώσεις ότι υπερισχύεις συντριπτικά και να τον αναγκάσεις να μην πάει σε πόλεμο ή και εάν πάει, να μπορείς να τον λήξεις σύντομα και καθοριστικά, γιατί οι πόλεμοι κατατριβής που κρατάνε επί μακρόν έχουν τις μεγαλύτερες καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και σε ανθρώπινες ζωές.

Το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει θα ήταν να ενεργοποιηθούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον του Ισραήλ από όλες τις κατευθύνσεις, να συμπράξει ενεργητικά και το Ιράν, η Τουρκία (και άλλες χώρες της περιοχής) να υποστηρίζουν τις ενέργειες εναντίον του Ισραήλ ρητορικά αλλά και με μέσα και δυνατότητες.
Η Τουρκία με κάποιο πρόσχημα τρομοκρατικής επίθεσης ενδεχομένως να βρει την ευκαιρία για να εισβάλλει στην Συρία, για να επιτεθεί και να απωθήσει του Κούρδους και οι τρομοκράτες του ISIS να επανακάμψουν στην Συρία.

Τότε θα φανεί η αδυναμία της παρουσίας δυνάμεων των ΗΠΑ στον χερσαίο χώρο, που μπορεί να καλυφθεί εν μέρει με την αεροπορική ισχύ, αλλά απαιτούνται και δυνάμεις πεζοναυτών από τα αποβατικά και τα αεροπλανοφόρα.
Δεν θα με παραξένευε λοιπόν εάν οι ΗΠΑ μετακινούσαν από την δύναμη του Ινδοειρηνικού και τρίτο αεροπλανοφόρο με δύναμη κρούσεως, προς την πλευρά του Κόλπου από όπου έφυγε το Αιζενχάουερ.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια