Τρικλοποδιά από Φανάρι στον Αναστάσιο με όργανο Αλβανό εθνικιστή ιερωμένο

Το “Φως Φαναρίου” – ιστότοπος που ενώ δηλώνει πως υπάγεται στο Φανάρι, ισχυρίζεται ότι εκφράζει ανεξάρτητη άποψη περί των εκκλησιαστικών ζητημάτων – επανήλθε με εμμονή σε μία ανάρτηση που στην ουσία προσβάλει την Εκκλησία της Αλβανίας και δη τον Προκαθήμενο της κ. Αναστάσιο.
Το θέμα αφορά στην εκλογή και χειροτονία, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ως Επίσκοπο για τους αλβανικής καταγωγής Ορθοδόξους στις ΗΠΑ, του Θεοφάνη (Αριάν) Κόγια. Πρόκειται για άτομο που μέχρι πρότινος ανήκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Ρουμανίας, ενώ είχε αναπτύξει στην Αλβανία διχαστική δράση και ανθελληνική προπαγάνδα.

Συνέπεια μάλιστα των ενεργειών του στο παρελθόν, είναι η δημιουργία δομής που συντηρείται από εθνικιστικούς κύκλους, η οποία με την ανοχή της πολιτείας καταφέρεται διαρκώς κατά της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, με το “επιχείρημα” ότι κάτω απ’ τον Αναστάσιο εξυπηρετούνται σκοποί εξελληνισμού του Ορθόδοξου πληρώματος! Το SLpress.gr έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν άρθρο για το ζήτημα.
Όμως φαίνεται ότι το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό, αφενός από εκκλησιαστική άποψη κι αφετέρου για λόγους εθνικού συμφέροντος. Είναι ο λόγος αυτός που ψάχνουν στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου” προσχήματα για να καλυφθεί το προφανές: Πως βρήκαν και προβάλουν ως “ντοκουμέντο” – στοιχείο ενοχής – μία φωτογραφία, όπου ο περί ου ο λόγος κληρικός βρίσκεται δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά το σχετικό “ντοκουμέντο”, εξηγώντας πως πρόκειται από επίσκεψη του Αναστάσιου στην Βοστόνη, υπενθυμίζοντας την διχαστική του στάση.

Πέραν από τις λεπτομερείς αναφορές που αφορούν στην δραστηριότητα του κ. Θεοφάνη εις βάρος της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, της τυχοδιωκτικής του πορείας και της εξόφθαλμης εξαπάτησης που επιτυχώς επιχείρησε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της κατ’ Αλβανίαν Εκκλησίας, επί της ουσίας καταγγέλλει τους διαχειριστές του εν λόγω ιστότοπου για σκόπιμες διαστρεβλώσεις.

Τί φανερώνει η συνεχιζόμενη πολεμική
Στο SLpress.gr και με την υπογραφή του Γιώργου Βενέτη (21/9/2023) έχει γίνει ανάλυση μιας άλλης περίπτωσης που κύκλοι προσκείμενοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (με έδρα τις ΗΠΑ) μέσω κειμένων που αναπαράγονται επίσης στο “Φως Φαναρίου”, με τον ίδιο τρόπο διαστρέβλωσης, συκοφαντίας και αναληθειών, επιχείρησαν να λασπολογήσουν το πρόσωπο και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Οι κύκλοι αυτοί, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ισχυρίζονται ότι ο Αναστάσιος σχετίζεται με το Πατριαρχείο Μόσχας και πασών των Ρωσιών και μάλιστα ότι δέχεται χρηματοδοτήσεις από κει!
Το συγκεκριμένο δεν είναι απλώς ένα ακόμη ψέμα στην εκστρατεία σπίλωσης του, αλλά για τους έχοντες γνώση των πραγμάτων, αποτελεί μία αντεθνική πράξη. Η ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία από τις στάχτες της είναι λόγος εθνικής υπερηφάνειας, διότι το ελληνικό έθνος προσέφερε στην ιεραποστολική αυτή υπόθεση ένα πρόσωπο χαρισματικό και πολύτιμο, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος ουσιαστικά μετείχε σε κάθε πτυχή ανασυγκρότησης της. Πρόκειται για ένα επίτευγμα μοναδικό, μέσα σε τόσες άλλες αποτυχίες τις δεκαετίες που ακολούθησαν το άνοιγμα της Αλβανίας.

Η όλη πολεμική που συντηρείται από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά του προσώπου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου αφορά τη στάση του στο ζήτημα απόδοσης αυτοκεφάλου σε μία δομή των Ορθοδόξων της Ουκρανίας φωτίζει τις πτυχές της πραγματικότητας. Κι επίσης σχετίζεται με τις διαδικασίες πανορθόδοξου διαλόγου που πρωτοστατεί ο Αναστάσιος, προκειμένου να επανέλθει η ενότητα μεταξύ των κατά τόπους Εκκλησιών, που έχει διασαλευτεί από τη πολυετή αντιπαράθεση του Φαναρίου και της Εκκλησίας της Ρωσίας.
Ενημερωτικά να αναφερθεί ότι σε Συνέδριο και άλλες εκκλησιαστικές συνοδευτικές δραστηριότητες που διοργανώνει στην Αθήνα η Εκκλησία της Ελλάδας, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κυκλοφορία του Περιοδικού “Θεολογία”, δεν έχει προσκληθεί το Πατριαρχείο Μόσχας (δεν προσεκλήθη έχει διακόψει το ίδιο την επικοινωνία προ τριετίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία) ενώ απουσιάζει, παρά την πρόσκληση, η Εκκλησία της Τσεχίας.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια