Γιατί διαμαρτύρεται η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Η αλβανική αντιπολίτευση άναψε καπνογόνα και μια μικρή φωτιά στη μέση του κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2024.
Οι νομοθέτες που συμμετείχαν στη σημερινή διαμαρτυρία στοίβαξαν καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας και κόκκινος, πράσινος και μοβ καπνός γέμισαν τον αέρα.

Ένας βουλευτής εθεάθη να ανάβει μια μικρή φωτιά, η οποία όμως έσβησε μετά από λίγο από τους γύρω πολιτικούς.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργός που ήταν επίσης ο πρώτος πρόεδρος της μετακομουνιστικής Αλβανίας από το 1992 έως το 1997, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα έχει την πλειοψηφία.
"Η μάχη δεν έχει πισωγύρισμα", είπε ο Μπερίσα στους δημοσιογράφους μετά τις εντάσεις στην αίθουσα όπου ο προϋπολογισμός πέρασε στην πρώτη ψηφοφορία σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά. «Στόχος μας είναι να φέρουμε τον πλουραλισμό στο κοινοβούλιο».

Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Μπερίσα και τον γαμπρό του για διαφθορά σε σχέση με μια συμφωνία γης που αφορούσε τους χώρους ενός αθλητικού συλλόγου. Τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ως πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2009 για να πιέσει "το τέλος των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης υπέρ άλλων, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της κόρης του".

Ο γαμπρός του συνελήφθη, αλλά ως βουλευτής, ο Μπερίσα έχει ασυλία. Του δόθηκε εντολή να μην εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά αρνείται τις κατηγορίες.
Ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ράμα ότι ενορχήστρωσε τη δίωξη εναντίον του. Ο Ράμα αρνείται την κατηγορία.

«Αυτοί [η αντιπολίτευση] έφεραν το λεξιλόγιο και τα ήθη του δρόμου στην πολιτική», είπε ο Ράμα στο Χ μετά τις ταραχές στο κοινοβούλιο
Διαβάστε ακόμη

Σχόλια