Επιβεβαιώνεται το ελληνικό «μπλόκο» στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας

Εκτός της υπόθεσης Μπελέρη «κλειδί» για τη μειονότητα θεωρείται η διαβλητή απογραφή με tablet χωρίς στοιχεία για τη γλώσσα και τα θέματα ιδιοκτησίας

Πηγή από το Συμβούλιο της Ευρώπης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να εγκρίνει επιστολή που καλούσε την Κομισιόν να ανοίξει τα πρώτα πέντε κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας, όπως αναφέρει σε εκτενές θέμα του το Euractiv.
Οι σχετικές πληροφορίες είχαν αρχίσει να δημοσιεύονται το Σαββατοκύριακο, προσδιορίζοντας ως αιτία μία σειρά από συγκυριακές και πολύ πιο μακροχρόνιες αντιδικίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων. Συγκεκριμένα, εκτός από την περίπτωση του υποψηφίου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη που συνελήφθη δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε στη Χειμάρα, προσδιορίζονται επίσης:
  • η νομοθεσία για την ελληνική μειονότητα και η εφαρμογή της, σε θέματα όπως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας
  • η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία (πρώτη εδώ και 12 χρόνια) που έγινε μέσω tablet και σύμφωνα με καταγγελίες δεν κατέγραψε για μέλη της ελληνικής μειονότητας χαρακτηριστικά όπως η γλώσσα και το θρήσκευμα
«Η Αθήνα δεν κλείνει την πόρτα ... αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Με τον τρόπο που έχουν τα πράγματα εδώ και τρεις εβδομάδες, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει», σύμφωνα με την συγκεκριμένη πηγή.

Σημειώνεται ότι το ίδιο στέλεχος της ΕΕ εκτιμά ότι στην περίπτωση Μπελέρη η αλβανική πλευρά πρέπει να επιδείξει «δημιουργικότητα» για να επιλύσει την κρίση. Το Euractiv σημειώνει ότι τα Τίρανα επικαλούνται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνη, αλλά η έγκριση της ανάληψης της δημοτικής Αρχής στη Χειμάρα είναι μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί από την κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην εκδοχή των οικονομικών συμφερόντων πίσω από την υπόθεση Μπελέρη, υπογραμμίζοντας το ρόλο του δημάρχου της Χειμάρας στην έγκριση οικοδομικών αδειών στην περιοχή, από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με μεγάλη άνοδο στην αγορά ακινήτων.«Ο Μπελέρης, που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα και την αλβανική αντιπολίτευση, θεωρείται πολιτική απειλή, κάτι που τα Τίρανα αρνούνται», όπως σημειώνεται.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια