Οι κίνδυνοι της συμφωνίας Αλβανίας - Ιταλίας: Από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου έως την εμπορία ανθρώπων

Σύμφωνα με το EurActiv, οι συμφωνίες με τρίτες χώρες είναι το παράπλευρο αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης που θα ήταν βιώσιμο στο έδαφος και στα σύνορα.

Ολόκληρο το άρθρο του EurActiv:
Οι ηγέτες της ΕΕ αρέσκονται στο να επικαλούνται τη σημασία του συνδυασμού της λεγόμενης «εσωτερικής διάστασης» της μετανάστευσης (οι πολιτικές για τη διαχείριση της μετανάστευσης εντός της ΕΕ) μαζί με την «εξωτερική», όπως οι συμφωνίες ΕΕ-τρίτων χωρών που καλύπτουν τον έλεγχο της μετανάστευσης.
Οι αμφιλεγόμενες συμφωνίες με τρίτες χώρες, ωστόσο, δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της διακοπής των αφίξεων, αφού για οποιαδήποτε κλειστή διαδρομή, μια άλλη επιχείρηση εμπορίας ανθρώπων θα αναπτυχθεί σε άλλη νέα, με άμεσο αποτέλεσμα πολλά άτομα να υποστούν καταχρήσεις από το δίκτυο λαθρεμπορίας. .

Η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης υπάρχει κυρίως επειδή οι ηγέτες γνωρίζουν ότι το σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση (τα δέκα νομοθετικά αρχεία που διαπραγματεύονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ), ακόμη και αν εγκριθεί, δεν θα καταστήσει τη μετανάστευση πολύ πιο διαχειρίσιμη. Διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ομαλοποίηση της μετακίνησης ορισμένων κατηγοριών ανθρώπων εντός του χώρου Σένγκεν.
Επίτροποι της ΕΕ όπως η Ίλβα Γιόχανσον και ο Μαργαρίτης Σχινάς έχουν πει πολλές φορές ότι η μετανάστευση πρέπει να λυθεί στις ρίζες της. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα της μετανάστευσης δεν βρίσκεται στις χώρες προέλευσης, αλλά στην ιδέα ότι αυτοί οι «μετανάστες» δεν πρέπει να έρχονται στην Ευρώπη εξαρχής και, ως εκ τούτου, αποτελούν πρόβλημα.

Οι συμφωνίες με τρίτες χώρες είναι το παράπλευρο αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα κοινοτικό πλαίσιο διαχείρισης της μετανάστευσης που θα ήταν βιώσιμο στο έδαφος και στα σύνορα.
Το νέο σύμφωνο συνεργασίας της Giorgia Meloni με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για την αποτελεσματική εξωτερική ανάθεση της επεξεργασίας μετανάστευσης και ασύλου υπογραμμίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης ότι το σύμφωνο μετανάστευσης θα λύσει την κατάσταση.

Παρόλο που θα διευκόλυνε κάποια εναρμόνιση των διαδικασιών, το σύμφωνο ακολουθεί την επικρατούσα πολιτική βούληση των κρατών της ΕΕ να εμποδίσουν τους ανθρώπους να φτάσουν στο μπλοκ.
Η συμφωνία Μελόνι-Ράμα είναι πιο περίπλοκη από τις άλλες, επειδή η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα.

Δεν είναι καν σαφές εάν μια τέτοια συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Αλλά είναι σαφές ότι η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο για τη μετανάστευση είναι ένα προαιρετικό πρόσθετο για την ΕΕ των 27 και την ΕΕ, εφόσον όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια