Η εσφαλμένη παράγραφος της διακήρυξης των Αθηνών παράγει φοβικά αποτελέσματα και αδυναμία υποστήριξης των συμφερόντων μας

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Ξαφνικά ξυπνήσαμε από τον λήθαργο επειδή η Λιβύη έκανε συνορεύουσα ζώνη μέχρι 24 νμλ από τις γραμμές βάσεως.

Το πρόβλημα δεν είναι η συνορεύουσα ζώνη (ως νέο στοιχείο στην ανακήρυξη ζωνών της Λιβύης).
Ενδεχομένως και να είναι ευνοϊκό για εμάς που το έκανε, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να το κάνουμε κι εμείς, τουλάχιστον σε περιοχές κατ' αντιστοιχία με την Λιβύη.

Το πρόβλημα είναι ότι έχει κλείσει με γραμμή βάσεως όλο το κόλπο της Σύρτης και χαράσσει την ΑΟΖ της με βάση αυτήν την γραμμή, που σε περίπτωση της μέσης γραμμής κλέβει από εμάς σημαντική έκταση.
Και με δεδομένο ότι αρνείται να αποδεχθεί την πλήρη επήρεια των νησιών μας στην ΑΟΖ, με το να μην αντιδρούμε επί αυτού στην ουσία χάνουμε οιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε, σε μία διαπραγμάτευση με την Λιβύη για τις ΑΟΖ.

ΟΜΩΣ όπως έχω ήδη αναλύσει:

Από τον Οκτώβριο του 1973, η Λιβύη έχει ανακοινώσει ότι τα ύδατα στον Κόλπο της Σύρτης (Gulf of Sidra) αποτελούν εσωτερικά ύδατα της, λόγω της γεωγραφικής θέσης του και του ιστορικού ελέγχου της Λιβύης σε αυτόν.
Έχει κάνει 12 νμλ χωρική θάλασσα εδώ και χρόνια, καθώς επίσης και ζώνης προστασίας της αλιείας μέχρι 62 νμλ από τις γραμμές βάσεως, με κλειστό τον κόλπο της Σύρτης.

Εμείς είχαμε αντιδράσει τότε, την δεκαετία του 70, γιατί είχε κλείσει τον κόλπο της Σύρτης, όμως στις πλέον πρόσφατες αντιδράσεις μας αναφερθήκαμε γενικά για το Τουρκολυβικό μνημόνιο κι καθόλου για το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης.
Και τώρα, μετά την διακήρυξη των Αθηνών, οι αντιδράσεις μας είναι επιφανειακές και μόνο στο επίπεδο της διαμαρτυρίας, φοβούμενοι ότι οιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβουμε επί του πεδίου ως απάντηση, θα εκληφθεί από την Τουρκία ότι παραβιάζουμε την διακήρυξη των Αθηνών. (π.χ. 12 νμλ χωρική θάλασσα και ζώνες προστασίας αλιείας και συνορεύουσα ζώνη κατ' αντιστοιχία με την Λιβύη νότια από την Κρήτη).

Ελπίζω τώρα να γίνεται κατανοητό πόσο εσφαλμένη ήταν αυτή η παράγραφος για τα συμφέροντα της χώρας, που μας κάνει παθητικούς και άβουλους για να τα υπερασπίσουμε.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια