Γράφει ο Στέλιος Φενέκος
Όπως δημοσιεύθηκε (πάλι τα μαθαίνουμε καθυστερημένα) η κυβέρνηση της Τρίπολης κοινοποιεί στον ΟΗΕ την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα (πότε λήφθηκε αυτή η απόφαση χωρίς να το αντιληφθούμε;) ότι διαθέτει ζώνη 12 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων (εδώ και χρόνια) , και ότι ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη (νέα οριοθέτηση) μέχρι 24 ν.μ. από τις γραμμές βάσεως (και όχι όχι πέραν των 12 της χωρικής θάλασσας όπως εσφαλμένα αναφέρουν κάποιοι και δημοσιεύθηκε από μεγάλα ΜΜΕ).
Και τα δύο δικαιώματα μπορούν να ενασκηθούν μονομερώς από την Λιβύη σύμφωνα με την UNCLOS.
Πέραν όμως της μη έγκαιρης κι ελλιπούς πληροφόρησής μας, αυτό που αποτελεί λόγο αντίδρασης εκ μέρους μας δεν είναι η εγκαθίδρυση αυτών των ορίων αλλά το ότι ως γραμμή βάσεως η Λιβύη έχει κλείσει τον κόλπο της Σύρτης (που έχει εύρος 300 περί νμλ και είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 24 νμλ. που προβλέπονται από την UNCLOS για να μπορούν να χαραχθούν γραμμές βάσεως ώστε να κλείσει ένα κόλπος και να θεωρηθούν εσωτερικά ύδατα της χώρας).
Από τον Οκτώβριο του 1973, η Λιβύη έχει ανακοινώσει ότι τα ύδατα στον Κόλπο της Σύρτης (Gulf of Sidra) αποτελούν εσωτερικά ύδατα της , λόγω της γεωγραφικής θέσης του, και του ιστορικού ελέγχου της Λιβύης σε αυτόν.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, και η ΕΣΣΔ, διαμαρτυρήθηκαν για την δήλωση της Λιβύης, ισχυριζόμενοι ότι στερείται οποιασδήποτε ιστορικής ή νομικής βάσης και ως παράνομη, παρεμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανοικτή θάλασσα. Ομοίως και η Ελλάδα με επιστολή στο Γεν. Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (1973), γνώρισε σε αυτόν ότι δεν αναγνωρίζει γενικό κλείσιμο κόλπων τέτοιου μήκους.
Βέβαια η Λιβύη είχε κάνει 12 νμλ χωρική θάλασσα εδώ και χρόνια όπως και ζώνης προστασία της αλιείας 62 νμλ από τις γραμμές βάσεως, αλλά εμείς στις πλέον πρόσφατες αντιδράσεις μας αναφερθήκαμε γενικά για το Τουρκολυβικό μνημόνιο κι καθόλου για το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης.
Και γιατί είναι σημαντικό για εμάς το κλείσιμο του κόλπου της Σύρτης;
Διότι από εκεί ως γραμμή βάσεως χαράσσει η Λιβύη την ΑΟΖ της και σε περίπτωση διαπραγμάτευσης μαζί μας από εκεί θα ξεκινάει εις βάρος μας προφανώς.
Συνεπώς εάν το ζήτημα αφορά την Αίγυπτο για το μικρό τμήμα της ΑΟΖ όπως ανακηρύχτηκε από την Αίγυπτο, τι θα πρέπει άραγε να πούμε εμείς για την αυθαίρετη εγκόλπωση μίας τεράστιας έκτασης ως εσωτερικά ύδατα της Λιβύης στον κόλπο της Σύρτης που αν δεν αντιδράσουμε και το αποδεχθούμε θα είναι ευθέως ανάλογη και η απώλεια τεράστιας έκτασης και στην ΑΟΖ μας.
ΣΗΜ:
1) Η Λιβύη ισχυρίζεται ότι ο κόλπος της Σύρτης είναι ιστορικός κόλπος (προβλέπεται από την UNCLOS ιστορικούς κόλπους κι έτσι αποδεχθήκαμε και το κλείσιμο του κόλπου του Τάραντα από την Ιταλία στην μεταξύ μας οριοθέτηση). Όμως και στο παρελθόν είχε συμβεί σύγκρουση μεταξύ Λιβύης και Καντάφι με τις ΗΠΑ για την καταχρηστική αυτή πράξη από την Λιβύη.
2) Όσον αφορά δε την ιστορικότητα των κόλπων, τι να πούμε κι εμείς για ΟΛΟΥΣ τους μεγάλους κόλπους της Ελλάδος, όπου σε κάθε ένα από αυτούς έχουν συμβεί και καταγραφεί ιστορικότατα γεγονότα κι έχουν αναπτυχθεί ιστορικές πόλεις και πολιτισμοί.
2) Όσον αφορά δε την ιστορικότητα των κόλπων, τι να πούμε κι εμείς για ΟΛΟΥΣ τους μεγάλους κόλπους της Ελλάδος, όπου σε κάθε ένα από αυτούς έχουν συμβεί και καταγραφεί ιστορικότατα γεγονότα κι έχουν αναπτυχθεί ιστορικές πόλεις και πολιτισμοί.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών