«Χιονοστιβάδα» οι αντιδράσεις των αγροτών!

Ξεχειλίζει η οργή των αγροτών κατά της κυβέρνησης για την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησης για καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Η οργή των αγροτών έχει φουντώσει και έχουν ανάψει τις μηχανές των τρακτέρ τους, καθώς είναι αποφασισμένοι να κόψουν την Ελλάδα στα δύο στήνοντας μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας. Χθες το μεσημέρι αγρότες έβαλαν φωτιά στην είσοδο του κτιρίου του ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς στη Λαμία. Οι αγρότες, που είχαν αφιχθεί από το μπλόκο της Ανθήλης, άφησαν άχυρο στην είσοδο του ΟΠΕΚΕΠΕ και έβαλαν φωτιά. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερις πυροσβέστες για την κατάσβεσή της. Η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον μία προσαγωγή.

Εξάλλου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα της παραγωγής τους πάνω στις κατεστραμμένες από τις πλημμύρες αχυρένιες μπάλες στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Συμπληρώνοντας ένα 24ωρο από την παραμονή τους στο σημείο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έστειλαν σαφή μήνυμα στην κυβέρνηση. «Κάποιοι δεν μπόρεσαν να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό ότι το 70% που ξεσηκώθηκε είναι επαγγελματίες αγρότες, νέοι αγρότες. Δεν λένε την αλήθεια στον πρωθυπουργό. Ο εκπρόσωπός μας μάς αποκάλεσε “κοπριές”» παρατήρησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Παρών στο συλλαλητήριο στη Λάρισα ήταν και ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος επεσήμανε: «Είμαστε σε μια περίοδο που έχουν συγκλίνει τρία μεγάλα προβλήματα. Η μετά τον Covid εποχή, η επισιτιστική κρίση και οι πλημμύρες. Η Θεσσαλία έχει ξεχαστεί από την Ελλάδα. Περνάει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Συνέλευση στην εθνική οδό
Μαζί με τα τρακτέρ τους οι διαδηλωτές πήγαν στο μπλόκο Πλατυκάμπου και πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι συνέλευση πάνω στην εθνική οδό Καρδίτσας – Λάρισας, κλείνοντας τον δρόμο. Υστερα από διαβουλεύσεις που είχαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και την άρνηση αυτών να τους επιτρέψουν την άνοδο στην εθνική οδό, κινήθηκαν πεζή και κατέλαβαν μέρος του οδοστρώματος. Οπως ανέφεραν, δεν θέλουν να κλείσουν δρόμους, απλά να δείξουν ότι μπορούν, ζητώντας συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι με υπουργούς, γιατί θεωρούν πως τα προβλήματα δεν μεταφέρονται σωστά.
Αλλοι αγρότες της ευρύτερης περιοχής Καρδίτσας και Τρικάλων προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο. Τρικάλων – Καρδίτσας, στο ύψος του Αγνατερού. Για όση ώρα ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν από παράπλευρη οδό. Σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι και οι αγρότες στη Μακεδονία, οι οποίοι ετοιμάζουν μεθαύριο Πέμπτη… απόβαση στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκθεσης Agrotica που διοργανώνεται τις επόμενες ημέρες στη συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν πάνω από 300 τρακτέρ και 10.000 αγρότες.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται και διεκδικούν παρεμβάσεις για χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τροποποίηση της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), η οποία φέτος προβλέπει μείωση κατά 20% της ενιαίας, βασικής ενίσχυσής τους. Εξοργισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης είναι ακόμα και «γαλάζιοι» αγρότες. Ο γνωστός «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Λάρισας, κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του.
«Εμείς θα στείλουμε το δικό μας μήνυμα στις ευρωεκλογές. Ο κόσμος δεν είναι βλάκας. Δεν είναι πρόβατο. Τα πρόβατα τελείωσαν. Οι αγρότες που διαμαρτύρονται είναι επαγγελματίες, νέοι άνθρωποι. Δεν υποκινούνται από κόμματα. Δεν μπορώ εγώ να καταστρέφομαι και ο υπουργός να λέει ότι παρακινούμαι από την Αριστερά» δήλωσε ο κ. Σιδερόπουλος. Μπλόκα έχουν στηθεί από αγρότες στον κόμβο των Μουδανιών της Χαλκιδικής και στον κόμβο που συνδέει τη Φλώρινα, το Αμύνταιο και την Εορδαία, κλείνοντας συμβολικά τους δρόμους για λίγες ώρες.

Στην… κλιματική κρίση αποδίδει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις
Ακόμα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών έσπευσε να «βαφτίσει» ευρωπαϊκό πρόβλημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης για τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Θορυβημένος από τον όγκο των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η διαμαρτυρία τους είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη.
«Είμαστε κυβέρνηση ανοιχτή στα κοινωνικά αιτήματα, ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι εξάλλου ελληνικό πρόβλημα, αλλά σε όλη Ευρώπη. Εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Ο τομέας τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Αλλά πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει ανταγωνιστικός» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης τα έριξε στην κλιματική κρίση, υποστηρίζοντας ότι οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους γιατί η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αγωνία και ανασφάλεια. «Αυτό σημαίνει κλιματική κρίση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ξηρασία και ενεργειακό κόστος. Αυτά είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι άνθρωποι αγωνιούν για το αύριο. Δεν λένε κάτι εξωπραγματικό» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Χθες, πάντως, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει διετή αναστολή πληρωμών για το ρεύμα στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel». Οπως εξήγησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι αγρότες θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα πενταετούς ρύθμισης των υποχρεώσεων στο ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων, με μηδενικό επιτόκιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάνω από το 30% των υποχρεώσεων των αγροτών σε ρεύμα παραμένει απλήρωτο. Χθες, τέλος, εκδόθηκε (με μεγάλη καθυστέρηση) και το ΦΕΚ για πληρωμή των μη ασφαλισμένων στον ΕΛΓΑ που είχαν πληγεί από πυρκαγιές και «Daniel».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια