Τελεσίγραφο EUROSTAT σε Αλβανία για άμεση δημοσίευση των στοιχείων της Απογραφής

Η απογραφή που διεξάγεται στην Αλβανία φαινομενικά είναι μια διαδικασία ρουτίνας κάθε 10-12 χρόνια, αλλά για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που ηγούνται της διαδικασίας ένταξης, η πραγματικότητα και η ακρίβεια του αριθμού του πληθυσμού, τα οικονομικά δεδομένα, άλλοι κοινωνικοί δείκτες και η σύνθεση του πληθυσμού έχουν μεγάλη σημασία.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η EUROSTAT έχουν αντιδράσει στην απόφαση του INSTAT να δημοσιεύσει τα στοιχεία της Απογραφής στα τέλη Ιουνίου 2024, όταν αυτή η διαδικασία έκλεισε στις 15 Νοεμβρίου 2023.

Το Πρωτόκολλο, που σχετίζεται με την προθεσμία που έχει θέσει η EUROSTAT για απογραφές σε χώρες εκτός ΕΕ, ορίζει ως υποχρέωση κάθε χώρας, τα στοιχεία να δημοσιεύονται εντός 1 μηνός από το κλείσιμο της διαδικασίας.
Στην Αλβανία, τα αποτελέσματα της Απογραφής έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2023, αλλά η Διευθύντρια του INSTAT, Έλσα Ντούλι, δήλωσε ότι θα δημοσιευθούν εντός του Ιουνίου 2024, με την αιτιολογία ότι «η καταγραφή και επεξεργασία δεδομένων απαιτεί πολύς χρόνος και τεχνική».

Η διευθύντρια του INSTAT, δεν έχει αποφασίσει να αναβάλει την έκδοση για 6 μήνες, αλλά μετέφερε την εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, στον οποίον αναφέρεται απευθείας.
Το σχέδιο αναβολής της προθεσμίας έγινε για παράταση του χρόνου ανακοίνωσης του αποτελέσματος, με στόχο την παραποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από την Απογραφή, την καταγραφή των στοιχείων που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση και την προσωπική πολιτική του Πρωθυπουργού Ράμα. 

Αυτό που ενδιαφέρει τον Έντι Ράμα είναι η απόκρυψη του πραγματικού αριθμού του πληθυσμού που έχει εγκαταλείψει τη χώρα κατά την περίοδο μεταξύ Απογραφής-2011 και Απογραφής-2023, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός των σχεδόν 700 χιλιάδων ατόμων έφυγε τα τελευταία 8 χρόνια που είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην εξουσία.
Όμως μετά την επίσημη δήλωση που έκανε η διευθύντρια του INSTAT για αναβολή της προθεσμίας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Απογραφής, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η EUROSTAT αντέδρασαν από κοινού, ζητώντας από την αλβανική κυβέρνηση να μην καθυστερήσει τη δημοσίευση των στοιχείων.

Έδωσαν στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα τελεσίγραφο να διατάξει το INSTAT, ως κυβερνητική δομή, να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της Απογραφής έως τις 15 Φεβρουαρίου 2024, αντανακλώντας τα πραγματικά δεδομένα, ιδίως τον αριθμό του πληθυσμού, τη σύνθεση-ποσοστά των μειονοτήτων και τον αριθμό των επιχειρήσεων.
Εάν ο Ράμα απορρίψει αυτό το τελεσίγραφο του Συμβουλίου και της EUROSTAT, μη δημοσιεύοντας τα στοιχεία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προειδοποιούν ότι η Απογραφή δεν θα αναγνωριστεί, ενώ η αλβανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επαναλάβει αυτή τη διαδικασία και θα εποπτεύεται από αυτούς.

Ως παράδειγμα αναφέρουν την Απογραφή που έγινε στο Μαυροβούνιο, όπου η διαδικασία ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 2023, ενώ τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 3 Ιανουαρίου 2024. άρα μέσα σε 1 μήνα.
Το μοντέλο και η μεθοδολογία διεξαγωγής της Απογραφής από τη Στατιστική Αρχή του Μαυροβουνίου (MONSTAT) ήταν τα ίδια με το μοντέλο και την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην Αλβανία, αλλά με εντολή του Ράμα, το INSTAT θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τον Ιούνιο του 2024 με καθυστέρηση 6 μηνών.

Όπως φαίνεται, τα στοιχεία δεν βγήκαν τόσο όσο δήλωσε η κυβέρνηση, για να κρύψει την πραγματική αποχώρηση του πληθυσμού, αν και η INSTAT, αφού έλαβε τα στοιχεία από το σύστημα TIMS, κατέγραψε και 343.000 Αλβανούς μετανάστες που ήρθαν για τις διακοπές στο τέλος του έτους και έφυγαν ξανά.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια