Είναι ο Αλβανός Έντι Ράμα ο νέος Ερντογάν;

Του Michael Rubin

Πριν από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον. Ο πρώην αξιωματούχος της άμυνας της εποχής του Ρίγκαν, Ρίτσαρντ Περλ, τον σύστησε στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι δημοκράτης και μεταρρυθμιστής. Όταν ο Ερντογάν κέρδισε στη συνέχεια τις εκλογές, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον ενέκριναν. Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, για παράδειγμα, είπε στον Ερντογάν : «Εκτιμώ πάρα πολύ το παράδειγμα που έχει δώσει η χώρα σας για το πώς να είναι μια μουσουλμανική χώρα και ταυτόχρονα μια χώρα που ασπάζεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία». Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, εν τω μεταξύ, περιέγραψε την Τουρκία ως «μια μουσουλμανική δημοκρατία που ζει ειρηνικά με τους φίλους και τους γείτονές της». Τέτοιοι ευσεβείς πόθοι συνεχίστηκαν για χρόνια καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραφαν τον Ερντογάν για τον οποίο επιθυμούσαν και όχι τον Ερντογάν που υπήρχε στην πραγματικότητα. Ενώ μια γενιά Αμερικανών διπλωματών επαίνεσε τις υποτιθέμενες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν, αυτός επανέφερε την Τουρκία σε ένα από τα πιο μοχθηρά αστυνομικά κράτη της Ευρώπης.

Η διπλωματική αμέλεια είχε συνέπειες. Η Τουρκία έχει την πέμπτη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη του Freedom House την τελευταία δεκαετία, ακόμη μεγαλύτερη από το Χονγκ Κονγκ, αφού η κομμουνιστική Κίνα κατέρριψε τις εγγυήσεις αυτής της περιοχής. Το ποσοστό δολοφονιών γυναικών έχει αυξηθεί πάνω από 1.400 τοις εκατό. Οι ελευθερίες του Τύπου είναι ανύπαρκτες . Μακριά από την υπεράσπιση των δυτικών συμφερόντων, ο Ερντογάν συμφιλιώνεται με τη Ρωσία και το Ιράν και αγκαλιάζει τους ηγέτες των τρομοκρατών .

Το ερώτημα τώρα είναι εάν η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν πάρει κάποιο μάθημα.

Σκεφτείτε την Αλβανία. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, ο Έντι Ράμα ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ο 12ος πρωθυπουργός της Αλβανίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όταν ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον Ράμα, επαίνεσαν την ηγεσία του, τις προσπάθειές του για ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια και την προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας. Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ήταν διστακτικός κατά τη διάρκεια επίσκεψης του 2016 στα Τίρανα.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα και εγώ και ο αμερικανικός λαός είμαστε πολύ ευγνώμονες για την ηγεσία που προσφέρετε και για τις προσπάθειες της ομάδας σας όχι μόνο να ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της Αλβανίας και της Αλβανίας, αλλά να αγκαλιάσει ένα ευρύ σύνολο αξιών που καθορίζουν όλους μας», 
είπε στον Ράμα. 

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επαίνεσε την υποτιθέμενη υποστήριξη του Ράμα στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Όπως και με τον Ερντογάν , ωστόσο, διεισδύουν ερωτήματα για παράνομες δωρεές στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι ο Ράμα βλέπει τον εαυτό του ως νεαρό Ερντογάν. Εδώ, η περίπτωση του Φρέντι Μπελέρι πρέπει να είναι μια προειδοποίηση. Στις 12 Μαΐου 2023, δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, οι αλβανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Μπελέρι, έναν Έλληνα στην καταγωγή που αναζητούσε τη δημαρχία της Χιμάρας, μια πόλη στην Αλβανική Ριβιέρα. Οι κατηγορίες ήταν αμφίβολες. Οι εισαγγελείς από το μηχανισμό του Ράμα κατηγόρησαν τον Μπελέρι ότι επιδίωκε να αγοράσει τέσσερις ψήφους για ένα σύνολο περίπου 320 δολαρίων. Οι ψηφοφόροι θεώρησαν τις κατηγορίες ως μια κυνική απόπειρα να παραγκωνίσουν έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης και να στερήσουν τον έλεγχο της αλβανικής ελληνικής κοινότητας σε όλο και πιο πολύτιμη ακίνητη περιουσία που ήλπιζαν να αναπτύξουν οι συνεργάτες του Ράμα. Ο Μπελέρι κέρδισε, αλλά ο Ράμα αρνήθηκε να του επιτρέψει να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Οι παραλληλισμοί με την Τουρκία είναι εκπληκτικοί. 
Πρώτον, ο Ερντογάν κατασκεύασε επίσης ισχυρισμούς για οικονομική καταχρηστικότητα για να παραγκωνίσει τους πολιτικούς αντιπάλους και να κατασχέσει τις περιουσίες τους. 
Δεύτερον, θα χρησιμοποιούσε αμφίβολα δικαστικά μέσα για να εμποδίσει τις εθνικές μειονότητες να πάρουν τα αξιώματα που κέρδισαν. Για χρόνια, ωστόσο, ο Ερντογάν δεν υπέστη διπλωματικές συνέπειες για τις πράξεις του. Πεπεισμένοι στην αλήθεια της δικής τους περιστροφής σχετικά με το πώς ο Ερντογάν ήταν μεταρρυθμιστής, οι αμερικανοί διπλωμάτες θα ασπρίσουν ακόμη και την κατάχρηση. Μόλις πριν από μια δεκαετία, για παράδειγμα, ο Ομπάμα επαίνεσε τον Ερντογάν στη Sabah , αγνοώντας ότι ο Τούρκος ηγέτης μόλις είχε κατασχέσει το χαρτί και το είχε μεταφέρει στον γαμπρό του. Το λάθος του Ομπάμα δεν ήταν μόνο δικό του. είχε βασιστεί σε διπλωμάτες που έπιναν το Kool-aid του Ερντογάν.

Όπως ο Ερντογάν, ο Ράμα είναι τακτικός. Συνειδητοποιεί ότι, όσο βασικοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες τον βλέπουν ως μεταρρυθμιστή, όπως έκαναν κάποτε ο Έρντογκαν, θα επιτρέψουν στον Ράμα να χρησιμοποιήσει δικαστήρια για να στοχεύσει την πολιτική αντιπολίτευση. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι η πρώην πρεσβευτής Γιούρι Κιμ αγνόησε την κακοποίηση του Ράμα καθώς έκανε ελιγμούς για μια επόμενη ανάρτηση στην Άγκυρα.

Η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές. Διακυβεύεται κάτι περισσότερο από τη συνεργασία για την ασφάλεια των Βαλκανίων. Ανεξέλεγκτος, ο Ερντογανισμός κάνει μεταστάσεις και ακολουθούν καταχρήσεις και αστάθεια. Είναι καιρός να κρίνουμε τον Ράμα από τις πράξεις του και όχι από την περιστροφή του και να δηλώνουμε τον Μπελέρι πολιτικό κρατούμενο.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια